Skandaleramt renovering: Beboere raser efter nyt udspil til genhusning

Der er nu kommet en plan for, hvordan de hårdt prøvede beboere i Søndermarken på Frederiksberg skal genhuses, imens ejendommene bliver færdigrenoveret.

01:14

De hårdt prøvede beboere i boligforeningen Søndermarken på Frederiksberg siger efter alt at dømme nej til KAB's bud på, hvordan de kan blive genhuset - og især til huslejestigningen.

Sagen om den skandaleramte renovering af Søndermarken på Frederiksberg får nu tilføjet et nyt kapitel. 

En ny genhusningsplan for de hårdt prøvede beboere i Søndermarken kommer således nu til at betyde en huslejestigning.

Læs også Boligselskab retter ind efter påbud ved skandale-renovering

Det vækker stor utilfredshed, forklarer beboer i Søndermarken Kate Sebastian Bøggild.

Vi har allerede fået huslejestigninger omkring renoveringen, men de nye huslejestigninger, som skulle komme oveni, er på grund af genhusningen, som vi så selv skal betale. Det er vi ikke enige i, da de har fundet farlige stoffer. Så vi mener, at det er for vores sikkerhed herude, at vi skal have genhusning uden beregning, forklarer beboer i Søndermarken Kate Sebastian Bøggild.

Koster flere tusinde

TV2 Lorry har denne sommer kunne fortælle, at beboerne i Søndermarken i forbindelse med renovering af deres boliger har levet under forhold med larm, asbeststøv og byggerod, som læger har beskrevet som "uacceptable til beboelse" - og problemerne stopper altså ikke her.

Læs også Efter bekymrende forhold: Nu øges tilsynet med skandaleramt boligrenovering

KAB, der står bag renoveringen, har tilbud beboerne at flytte et andet sted hen - men det betyder højere husleje. 

Huslejestigningen vil ifølge forslaget fra KAB komme til at være 75,40 kroner per kvadratmeter om året, hvilket i Kate Sebastian Bøggilds tilfælde vil være en huslejestigningen på omkring 5.956 kroner om året.

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Vi mener, at det er for vores sikkerhed herude, at vi skal have genhusning uden beregning, siger beboer i Søndermarken Kate Sebastian Bøggild. Foto: TV 2 Lorry

Ikke tvunget til at sige ja

Byggedirektør i KAB, Ralf Andersson, forklarer, at det desværre ikke er muligt at genhuse beboerne uden en huslejestigning, da der er såkaldt balance-leje for almene boliger.

Det betyder, at det er op til beboerne i den enkelte boligafdeling at betale udgifterne. KAB har dog spurgt Landsbyggefonden, om renoveringssagens støtteramme kan øges, men det er der desværre ikke mulighed for.

Læs også Ekspert besøger kontroversiel boligrenovering: Jeg ville ikke bo her

Beboerne i Søndermarken er dog ikke tvunget til at acceptere genhusningen.

- Det vil være beboernes beslutning. Hvis beboerne ikke ønsker genhusning, arbejdes der videre på en plan for gennemførelse af arbejdet uden genhusning, som Frederiksberg Kommune kan godkende. Vi fremlægger et forslag om genhusning, fordi både mange beboere og Frederiksberg Kommune har ønsket, at muligheden belyses, forklarer byggedirektøren.

Læs også Nyt påbud stopper skandaleramt renovering i Søndermarken

Beboerne i Søndermarken kommer dog ikke til at give op uden kamp.

- Vi kommer til at kæmpe for, at genhusningen sker uden ekstra omkostninger for beboerne, forklarer Kate Sebastian Bøggild.

Forslaget om midlertidig genhusning skal drøftes på et ekstraordinært afdelingsmøde den 10. august.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik