Sådan skal det se ud: Frederiksberg Hospital omdannes til ny bydel

I konkurrence med to andre arkitektteams har et flertal i Frederiksberg Kommune udvalgt Team Effekts bud på, hvordan det gamle hospital skal forvandles til boligområde.

Udbygningen af nogle af de sidste ledige kvadratmeter i Frederiksberg Kommune rykker et skridt nærmere, efter et udvalg på rådhuset nu har lagt sig fast på, hvordan det gamle Frederiksberg Hospital skal omdannes til boliger og rekreative områder.

Her er valget faldet på et forslag, der – foruden boliger og erhverv – vil etablere en større park i midten af hospitalsområdet, så Frederiksberg i fremtiden kan tilføje Hospitalshaven til listen over kommunens store, rekreative områder, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Det vindende forslag, der ledes af arkitekterne fra tegnestuen Effekt sammen med Arkitema, Cowi og Gemeinschaft, skitserer en fremtid for det 100.000 kvadratmeter store område i hjerte af enklaven, hvor visionen er at ”gro det nye af det gamle”.

Med det skal forstås, at området med de mere end 100 år gamle hospitalsbygninger og de næsten lige så gamle træer i høj grad bevares som en gennemgående fortælling i bydelens fremtidige udseende.

Her spiller den 11.000 kvadratmeter store park, Hospitalshaven, en afgørende rolle, da den vil udgøre ikke kun et midtpunkt, men også et samlingspunkt for den kommende bydel. Den centrale park skal nemlig - ifølge vinderforslaget - omkranses af tilløbsstykker som en mindre svømmehal, et auditorium og et kulturhus for blot at nævne et par stykker, mens selve parken også udrustes med en café, en legeplads og et såkaldt bevægelseslandskab.

I galleriet herunder kan du bladre dig igennem visualiseringer af, hvordan det vindende arkitekthold forestiller sig, at Hospitalsgrunden skal se ud i fremtiden. (Artiklen fortsætter efter galleriet).

Borgmester særligt begejstret for kommende park

I en pressemeddelelse udtrykker Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S), at forslaget fra det vindende hold ”rammer helt i plet i forhold til visionen om at skabe et grønt og levende bykvarter for hele Frederiksberg”:

- For mig er det afgørende, at vi får et blandet kvarter med plads til alle uanset indkomst eller livssituation, udtaler borgmesteren, der især lægger vægt på forslagets vision om en stor park med navnet Hospitalshaven i midten af området.

- Det bliver helt fantastisk og en ny grøn destination på Frederiksberg, hvor man kan slå sig ned for en stund og nyde de smukke omgivelser.

Danmarkshistoriens dyreste bolighandel

Området med det gamle hospital på Frederiksberg udgør en af kommunens sidste muligheder for at udbygge boligmassen i hovedstadsenklaven, der ellers er meget tæt på at være fuldt bebygget.

Derfor var kommunen også klar til at punge ud med en heftig sum penge til Region Hovedstaden, da det kom frem, at hospitalet stod til at blive lukket og afdelingerne overført til Bispebjerg.

Hele 771 millioner kroner betalte Frederiksberg Kommune således Region Hovedstaden sidste år for hospitalsgrunden.

Ifølge Politiken sprængte den sum alle rammer for bolighandler. Avisen skrev således, at kommunens boligkøb til 771 millioner kroner var Danmarks hidtil største bolighandel – og udgjorde mere end en femdobling af den tidligere rekord.

Men købt blev området altså, da det længe havde været et stort politisk ønske på Frederiksberg Rådhus at inddrage det lukningsdømte hospital til boliger og skabe et ”åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor liv og ro forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger og sin egen identitet”, som det blev beskrevet i visionspapirerne.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Den grønne rektangel i midten af oversigtskortet repræsenterer den kommende park, der også er nem for andre beboere i området at benytte, idet den ligger lige ud til Nordre Fasanvej.
Den grønne rektangel i midten af oversigtskortet repræsenterer den kommende park, der også er nem for andre beboere i området at benytte, idet den ligger lige ud til Nordre Fasanvej.
Foto: EFFEKT Architects

Går i gang i 2026

Bag udvælgelsen af skitserne for Hospitalsgrundens fremtid står det såkaldte Vurderingsudvalg, der består af kommunalpolitikerne i By- og Erhvervsstrategisk udvalg samt tre fagdommere med ekspertise inden for byudvikling.

Undervejs har udvalget fået en masse inputs fra borgere, der via det 35 personer store borgerpanel har fulgt med i arbejdet og givet anbefalinger til beslutningstagerne.

- Rigtigt mange borgere er kommet med gode og brugbare input undervejs i processen, og de skal alle have en stor tak for hjælpen. Vi har lyttet hele vejen igennem, og de tre forslag afspejler på hver deres måde de ideer og forslag, vi har fået undervejs, og især fra borgerpanelet, siger Lone Loklindt (RV), der som formand for By- og Erhvervsstrategisk udvalg har siddet for bordenden ved udvælgelsesprocessen.

Næste skridt i projektet bliver nu at finjustere og tilpasse vinderforslaget, inden en endelig udviklingsplan kan offentliggøres og siden vedtages politisk. Den del forventes at blive klaret i løbet af 2023.

Der går dog en del år, før den nye bydel bliver taget i brug.

Hen mod slutningen af 2026 fraflytter Region Hovedstaden størstedelen af dens aktiviteter fra grunden, hvorefter omdannelsen vil gå i gang, inden de første boliger står klar til indflytning et par år senere. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik