Radikale Venstre: Frederiksberg skal frivilligt tage flere flygtninge fra Afghanistan

Frederiksberg bør frivilligt tage imod flere flygtninge fra Afghanistan, lyder det fra Radikale Venstre, som vil have borgmester Simon Aggesen (K) til straks at kontakte udlændinge- og integrationsministeren.

Radikale Venstre på Frederiksberg vil have kommunen til frivilligt at tage en del af de 988 evakuerede flygtninge , som ifølge Udenrigsministeriet er kommet til Danmark som del af evakueringsindsatsen i Afghanistan.

quote Her på Frederiksberg har vi tidligere vist vejen ved at inkludere flygtninge. Derfor har vi også stillet forslag om straks at få borgmesteren til at henvende sig til Udlændinge- og Integrationsministeren med en klar tilkendegivelse om, at vi er klar til at tage flere flygtninge, og det skal gerne være som kvoteflygtninge

Lone Loklindt, rådmand Frederiksberg Kommune

Lone Loklindt fra Radikale Venstre håber, at kommunen vil tage imod flere evakuerede flygtninge, end kommunens befolkningsandel tilsiger.

- Jo hurtigere flygtninge kommer ud i samfundet, jo bedre kommer det også til at gå dem. I denne ekstraordinære situation har vi en særlig forpligtelse over for alle de flygtninge, og det er vigtigt at få dem fordelt hurtigst muligt, siger Lone Loklindt til TV2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Hvad er kvoteflygtninge?

Forslaget behandles på et kommunalbestyrelsesmøde mandag aften.

TV 2 Lorry har været i kontakt kommunikations- og formidlingschefen for Frederiksberg Kommune, der oplyser, at borgmester Simon Aggesen (K) ikke har mulighed for at kommentere forslaget over for TV 2 Lorry.

Sidste uge viste en rundspørge, som TV 2 Lorry foretog, at de fleste kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde er positivt stemte over for at tage imod flygtninge, hvis regeringen og Folketinget beslutter det. 

Det gælder blandt andet i Allerød Kommune.

- De mennesker, der nu ankommer, er både sårbare og berørte af situationen i Afghanistan. Det er mennesker, som gennem flere år har hjulpet Danmark og vores allierede i Afghanistan, og heldigvis er de i sikkerhed nu og får den rette støtte og hjælp, siger Allerøds borgmester Karsten Längerich (V) og fortsætter:

- Når og hvis Christiansborg på et senere tidspunkt beslutter, at kommunerne skal tage imod nye flygtninge, er det vores rolle som kommune at få dem integreret og huset i vores lokalsamfund – og den opgave er vi selvfølgelige klar til at løfte.

Også i Egedal, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Glostrup, Halsnæs, Hørsholm, Roskilde og Solrød er man åbne overfor at modtage afghanske flygtninge, Roskildes socialdemokratiske borgmester Tomas Breddam.

- I Roskilde Kommune er vi parat til at tage vores del af ansvaret på linje med landets øvrige kommuner, hvis Christiansborg beder os om hjælp, siger Roskildes socialdemokratiske borgmester Tomas Breddam.

- Vi har før løst opgaven med integration, job og bolig til flygtninge, så mon ikke det kan lykkes igen, siger han yderligere.

Mangel på boliger

Mens mange kommuner er positive, når snakken falder på modtagelse af eventuelle afghanske flygtninge, er der også enkelte kommuner, der vurderer, at de får svært ved at huse flere flygtninge, end de gør nu. Det gælder blandt andet i Dragør.

- P.t. ved vi ikke, hvor mange flygtninge der bliver tale om. Hvis Dragør Kommune bliver trukket ud til at huse nye flygtninge fra Afghanistan, må vi finde løsninger til at løfte opgaven.

- Vurderingen er, at vi har haft svært ved at huse flygtninge i forbindelse med den fordelingsordning, som hidtil har været gældende. Dragør Kommune har ikke mange boliger at stille til rådighed, lyder det fra kommunen.

I Herlev Kommune peger borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) på det ansvar, kommunen tidligere har taget. Derfor opfordrer han til, at man tager hensyn til tidligere fordelinger.

- Herlev Kommune har siden 1970’erne taget et ekstraordinært stort ansvar i forhold til integrationsopgaven af flygtninge og indvandrere fra ikke-vestlige lande. Ønsker regeringen, at Danmark og dermed landets kommuner nu skal tage imod afghanske flygtninge, vil Herlev på ny løse opgaven – med en forventning om, at placeringen af nytilkomne flygtninge sker med hensyntagen til tidligere fordelinger.

- Mange af landets kommuner har en betydelig lavere andel ikke-vestlige borgere end Herlev. På nuværende tidspunkt afventer vi regeringens beslutning og kan ikke tage stilling til, hvad det vil kræve for at huse og integrere afghanske flygtninge.

På Frederiksberg vil Christina Sylvest-Noer gerne gøre en forskel for de mange evakuerede flygtninge, der nu er i Sandholmlejren. Hun har derfor startet en cykelindsamling. Se TV 2 Lorrys indslag med hende her.

Christina Sylvest-Noer håber at kunne gøre en forskel for de evakuerede afghanere på Center Sandholm. Hør mere i indslaget.