Rådhustårn genskabt som i 1953

Toppen af Frederiksberg Rådhus står efter to års renovering snart genskabt som det originale. Nu er tårnet gjort synligt fra gaden.

00:52

Frederiksbergs nye rådhustårn står snart færdigbygget.

Efter en lang periode bag stillads og indpakning er det nyrenoverede rådhustårn på Frederiksberg Rådhusplads nu pakket ud.

I to år har det 60 meter høje rådhustårn været pakket ind for at skærme for renoveringsarbejdet.

Tårnet er genskabt fuldstændigt som det originale tårn, der stod færdigbygget i 1953. Byggeriet blev påbegyndt i 1942, men blev forsinket af materialemanglen under 2. verdenskrig.

- Det er jo en helt vild oplevelse at se tårnet pakket ud. Når man står her, så er det jo også en fornøjelse at se et virkelig godt håndværk, siger borgmester Simon Aggesen (K), som stolt viser det nye tårn frem.

- Det har været et kæmpe arbejde. Både beton og murværk er blevet repareret og så alt det her kobberarbejde, fortsætter han.

Læs også Nu kan du træne på toppen af shoppingcenter

Renovering til 22 millioner

Fugerne i hele tårnet er blevet udskiftet, betonkonstruktion, som holder klokkespillet, viste sig at være tæret og skulle også skiftes ud. Det samme gælder for kobberet, det har ikke sluttet tæt, og derfor har betonen stået og mørnet.

Dertil kommer kobberarbejdet, som er en historie for sig.

Der er brugt ni tons kobber på renoveringen af tårnet, som nu er genskabt, som det så ud tilbage i 1953. Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Lorry

Der er brugt hele ni tons kobber på renoveringen. Al kobberbelægning er udskiftet, og det har krævet håndarbejde, fordi hver eneste firkantede kobberplade, som er sat op, er håndbøjet for at passe rigtigt ind.

Så man kan roligt sige, at det har været en dyr affære.

- Det har kostet lidt over 22 millioner kroner, og det er mange penge. Men nu er det lavet efter alle kunstens regler, og jeg er også lidt stolt over at kunne sige, at det er gjort ordentligt og forhåbentlig kan holde i 100 år, siger Simon Aggesen.

Borgmester Simon Aggesen (K) glæder sig til at indvie det nye Rådhustårn. Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Lorry

Officiel indvielse næste måned

Med tiden vil al kobberet blive grønt - ligesom det gamle tårn var det.

I næste måned holder Frederiksberg Kommune en officiel åbningsceremoni, hvor borgere vil blive inviteret til at komme forbi og en klokkenist, vil spille på klokkespillet for at markere, at stillads og afdækning er væk fra rådhustårnet.

Læs også Frederiksberg kårede den smukkeste facade

- Jeg møder rigtig mange borgere, som nu er virkelig glade for, at de kan se rådhustårnet igen. Det er jo et vartegn for Frederiksberg. Vi er jo en by, hvor vi ikke bygger særligt højt, så det her står jo virkelig, som et højt punkt i vores by – sammen med Zoologisk Haves tårn, siger borgmester Simon Aggesen.

Frederiksberg Rådhus er tegnet af arkitekten Henning Hansen, der står bag flere kendte bygninger og pladser i København, blandt andet KFUM Borgen i Indre By og Genforeningspladsen i Nordvest.

Se flere billeder af det nye rådhustårn herunder:

Al kobberbelægning er udskiftet, og det har krævet håndarbejde, da hver kobberplade er håndbøjet for at passe til bygningen. Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Lorry

Store dele af Rådhusets tårn er dog fortsat gemt bag stillads. Kun den øverste spids er synlig fra gadeplan. Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Lorry

Udsigten fra tårnet fejler intet. Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Lorry

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik