Portræt af legendarisk bykonge: En af de mest markante personer

John Winther var borgmester på Frederiksberg i 23 år. Sidste år gik han bort. Frederiksberg Stadsarkiv tegnede et portræt af den legendariske politiker inden hans død.

08:22

Video: Frederiksberg Stadsarkiv

"Frederiksberg har mistet en af sine helt store personligheder. Æret være hans minde."

Sådan skrev Frederiksbergs nuværende borgmester Jørgen Glenthøj, Kons., om sin forgænger John Winther, der døde i december - 82 år gammel. John Winther var borgmester på Frederiksberg i 23 år, og det gør ham til én af de længst siddende borgmestre i Danmark.

Jeg nyder at have noget at lave. Jeg har været aktiv hele mit liv, og så sætter man sig ikke bare ned i en stol og læser avis og ser fjernsyn.

John Winther, tidligere borgmester i Frederiksberg

Få år inden hans død portrætterede Frederiksberg Stadsarkiv den tidligere bykonge i et video-portræt, hvor man møder den legendariske politiker i hans hjem. Portrættet er lavet i forbindelse med en række videoer, hvor ældre Frederiksberg-borgere fortæller deres historie under titlen "Frederiksberg-erindringer".

- Gudskelov, at fik vi interviewet John Winther. Det er vi meget glade for, for han er jo en af områdets mest markanter personer, siger Henning Bro, stadsarkivar, ph.d. i Frederiksberg Stadsarkiv.

Se portrættet om John Winther øverst i artiklen eller læs med her:

Læs også Legendarisk tidligere bykonge er gået bort

Ingen studentereksamen

John Winther blev født i Valby og voksede op på Nørrebro, hvor han var klassens dygtige elev på den kommunale skole. 

  Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

- Da jeg kom på Metropolitanskolen, troede jeg, at jeg kunne gentage det samme - at være klassens dygtige elev uden at bestille noget. Men det gik ikke. Så som den første i familien blev jeg ikke student. Jeg måtte nøjes med en realeksamen. Min far ville have, at jeg skulle være håndværker, for når jeg ikke kunne bruge læse, så måtte jeg bruge hænderne. Men det ville jeg ikke.  Så blev jeg kontorelev i et forsikringsselskab, hvor jeg kedede mig i fire år, sagde han til Frederiksberg Stadsarkiv. 

Derefter solgte han kontormaskiner, senere blev han kontorchef i salgs- og reklamerforeningen og læste derefter til merkonom.

Selvom han ikke drev det vidt i gymnasiet, var det her, han fik interessen for politik. Han meldte sig ind i Konservativ Ungdom, da han var 17. 

John Winther var 17 år, da han meldte sig ind i Konservativ Ungdom. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

- Vi havde en fantastisk historielærer, som havde været aktiv i modstandskampen, siddet i koncentrationslejren, overlevet og kommet hjem. Han lærte os drenge forskellen på diktatur og demokrati, sagde han. 

- Man skal have en grundholdning for at gå ind i politik. Man skal tro på demokratiet som det ufejlbarlige. Selvom Churhill engang sagde: Demokrati er kun det næstbedste system. Problemet er, at vi ikke kender det bedste, sagde John Winther. 

Læs også 94-årig husker tilbage: Rådhus var engang hemmeligt våbenlager

Borgmester for hele Frederiksberg

Han blev senere formand for Konservativ Ungdom i Storkøbenhavn og opstillede i 1962 til kommunalbestyrelsen. Inden sin tid som borgmester sad han i Folketinget af to omgange i 70'erne. 

I 1978 trådte han til som borgmester for Frederiksberg.

John Winther var borgmester på Frederksberg i 23 år. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

- Da jeg trådte til, blev jeg naturligvis spurgt, hvad jeg havde tænkt mig at foretage mig, og jeg sagde: Først og fremmest ville jeg sige, at jeg er borgmester for hele Frederiksberg - ikke kun for de konservative. Så jeg agter at få et godt samarbejde med de øvrige partier, sagde han.

En af John Winthers helt store kæpheste var Frederiksbergs selvstændighed som kommune: 

- Mange havde været ude efter Frederiksberg. København kunne ikke forstå, at Frederiksberg skulle have lov til at ligge, hvor det lå midt i København. Der var utallige angreb på Frederiksberg, men nu har vi fået en kommunalreformen, hvor Frederiksberg bliver ved med at være en selvstændig by, sagde John Winther. 

Læs også Ikke sket i 108 år: Historisk bred konstituering i Frederiksberg

Konservativ kommune i over 100 år

Siden 1909 har Frederiksberg haft en konservativ borgmester, og det ændrede sig heller ikke i 2017, hvor Jørgen Glenthøj blev siddende på posten.

  Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

- Da jeg var borgmester var der ikke mange 100-årige. Men jeg indførte en skik, at jeg besøgte dem. Men en af dem, der blev spurgte, hun sagde nej tak. Jeg spurgte hende igen, da hun blev 101, 102, 103 og 104. Da hun blev 105, da sagde hun pludselig ja tak. Vi havde en hyggelig snak, og så fortalte hun grunden til, at hun ikke havde sagt ja de forrige år. Det var fordi hun til sin dødsdag havde håbet på, at det var en socialdemokratisk borgmester, der ønskede hende tillykke. Det ønske fik hun ikke opfyldt. Men vi havde det hyggeligt alligevel, sagde John Winther.

John Winther gik af som borgmester i 2000.

- Jeg havde 23 pragtfulde år som borgmester, hvor jeg oplevede en masse. Jeg gik af, da jeg var 65. Jeg holdte en pause på seks år derefter, og så blev jeg opstillet til ældrerådet, sagde han.

- Jeg nyder at have noget at lave. Jeg har været aktiv hele mit liv, og så sætter man sig ikke bare ned i en stol og læser avis og ser fjernsyn. Desværre er jeg alene om min fremtidige tilværelse. Min kone døde tre måneder inden vi havde guldbryllup. Det var en stor sorg, og det er det fortsat, sagde han.

John Winther døde selv i december 2017. Han efterlod sig børn og børnebørn.

John Winthers kone Inger døde i 2009 tre måneder inden deres guldbryllup. John Winther selv gik bort i 2017. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

Se flere Frederiksbergs Stadsarkivs portrætter her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik