Politikere rasler med sablen: Skandalebyggeri skal erklæres ulovlig at bo i

Samtidig med at striden imellem KAB og beboerne optrappes, forsøger kommunalpolitikere på Frederiksberg nu at give beboerne en hjælpende hånd. De kræver, at de lejligheder, der endnu ikke er renoveret, bliver kondemneret.

En række kommunalpolitikere på Frederiksberg har nu skrevet til borgmester Simon Aggesen (K).

De vil have ham til at bede forvaltningen om at undersøge muligheden for, at kondemnere de lejligheder i Søndermarken, der endnu ikke er renoveret. Det vil sige erklære bygningen ubrugelig og gøre det ulovligt at lade lejere bo i lejlighederne. 

- Hvis KAB (der står for renoveringen, red.) ikke kan finde ud af at genhuse, så må kommunen simpelthen træde til og få startet en kondemnering, siger rådmand Lone Loklindt (R) til TV 2 Lorry.

Frederiksberg Kommune står for tilsynet af den meget kritiserede renovering, hvor der blandt andet er fundet farlige stoffer - blandt andet asbest - i flere lejligheder.

I sidste måned satte kommunen renoveringsarbejdet i bero, indtil det kan gennemføres på forsvarlig vis uden sundhedsfare for beboerne.

quote Vi kan ikke bare stiltiende se på, at mennesker skal bo i sundhedsfarligt byggestøv

Lone Loklindt (R)

Søndermarken er ejet af Frederiksberg Forende Boligselskaber (FFB), men administreres af KAB, som også står for renoveringen.

Ulovlige at bebo

Ud over Det Radikale Venstre er også Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet medunderskrivere af brevet, hvor de opfordrer borgmesteren til at undersøge muligheden for kondemnere de lejligheder i Søndermarken, der endnu ikke er renoveret.

Kondemnering er et af de mere ultimative redskaber op i den kommunale værktøjskasse. Det betyder, at kommunen stempler lejlighederne som sundhedsskadelige og ulovlige at bebo.

- Vi kan ikke bare stiltiende se på, at mennesker skal bo i sundhedsfarligt byggestøv, siger Lone Loklindt.

Den konservative borgmester, Simon Aggesen, er enig med oppositionen.

- Det står fuldstændigt klart at hele kommunalbestyrelsen på Frederiksberg står bag beboerne og ønsker at beboerne bliver genhuset nu. Og der er simpelthen ikke et redskab, som jeg ikke er klar til at tage i brug for at sikre beboernes sikkerhed og tryghed, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry.

Kondemnering kan koste skattekroner

Ifølge den konservative borgmester har en kondemnering løbende været drøftet med forvaltningen –  men lovgivningen stiller store krav til, at det kan lade sig gøre. Og det kræver, først og fremmest at forvaltningen giver grønt lys. 

Reglerne for kondemnering hører under loven om byfornyelse og udvikling af byer 

- Forvaltningen har løbende været opmærksom på at vurdere, om der er grundlag for en kondemnering. Og hvis det skulle blive tilfældet, at forvaltningen vurderer, at der grundlag for en kondemnering, så vil vi få besked, og så vil vi træffe den nødvendige politiske beslutning, siger Simon Aggesen.

Udover at det juridiske fundament skal være på plads, kan der også være en økonomisk ekstraregning for alle frederiksbergborgerne forbundet med en kondemnering. 

- Det er ikke et utænkeligt scenarie. Og derfor er det også en relativt indgribende tiltag, både overfor beboerne, KAB og økonomien. Men hvis vi udfra en sundhedsmæssigt hensyn skal kondemnere boligerne, så skal vi gøre det uanset hensynet til økonomi, for at sikre borgernes helbred og tryghed, understreger Simon Aggesen.

Ingen kommentar fra boligselskab

Det almene boligselskab KAB, som administerer boligerne i Søndermarken og er ansvarlig for renoveringsprojektet, ønsker ikke at kommentere Frederikberg Kommunes ønske om en kondemnering.

Beboere i det skandaleramte boligbyggeri Søndermarken afleverer i torsdag underskrifter og et klart nej til overhovedet at holde møde om KAB’s nye renoveringsplaner med genhusning og huslejestigning. Samtidig er en række partier i Frederiksberg kommunalbestyrelse gået sammen om at kræve en kondemnering af boligerne i Søndermarken,

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Snorre Byrial Pedersen

playJulegaver til hjemløse er et hit – sådan kan du hjælpe

vask

Robotter skal gøre sengene rene på hospital

cosedis

Nicolas' luftfotos hitter: Se 28 pletskud her

20191202-185853-5-1920x1279we

playTrods lunken modtagelse ser boligministeren positivt på ny ghettoliste

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere