Politiker oprørt over kendt bar: Nu tages sagen op af kommunalbestyrelsen

Dørmændene på The Old Irish Pub på Frederiksberg sorterer efter hudfarve, påstår lokal SF-rådmand. Han tager nu sagen op i kommunalbestyrelsen. Barkæden afviser alle anklager.

En ganske almindelig cykeltur på vej hjem fra arbejde en fredag aften i februar endte med en øjenåbnende og overraskende oplevelse for SF-rådmand i Frederiksberg Kommune, Balder Mørk Andersen. 

Det skriver han i et opslag på Facebook.

Efter et arrangement på rådhuset den 22. februar stoppede han omkring klokken 23 cyklen ved The Old Irish Pub på Smallegade - lige over for rådhuset.

Han har gennem sit arbejde hørt en del om naboklager fra baren, og han ville derfor benytte tidspunktet til at gøre sine egne observationer.

- Men det var noget helt andet, der hurtigt sprang i øjnene. Gang på gang blev ankomne gæster med en anden hudfarve end hvid afvist af de to dørmænd, skriver Balder Mørk Andersen på Facebook.

Til TV 2 Lorry siger han, at han igennem længere tid betragtede, hvordan køen ind til den populære bar blev afviklet. Han talte også med afviste gæster, der - ifølge Balder Mørk Andersen - sagde, at de blev afvist på grund af deres hudfarve. 

Artiklen fortsætter efter Facebook-opslaget

Han spurgte også dørmændene, hvorfor de afviste gæster ikke måtte komme ind.

Svaret var ifølge Frederiksberg-politikeren, at “der blev sagt nej oppefra” og “vores picker siger nej”. Balder Mørk Andersen siger, at der var tale om ikke-berusede gæster i tøj, der lignede de øvrige gæsters. 

"Jeg gider ikke se det!"

4. marts tog han sagen op i By- og Miljøudvalget på Frederiksberg Rådhus og skrev samme dag på Facebook:

- Lad mig være helt klar i mælet: Selektion efter etnisk herkomst gider jeg ikke se på her på Frederiksberg - endsige generelt i nattelivet, i hovedstaden såvel som resten af landet, skrev Balder Mørk Andersen og fulgte op med en opfordring:

- Alt i alt har jeg brug for jeres hjælp til at få belyst problemets omfang. Så har du selv oplevet en uberettiget afvisning i døren på The Old Irish Pub på Frederiksberg, så skriv det her, eller på mail til mig. Del gerne opslaget, så flere bliver opmærksomme på at jeg ser på sagen.

Balder Mørk Andersen.
Balder Mørk Andersen.

Det er et angreb på os

The Old Irish Pub har 22 barer i hele landet med 35 forskellige nationaliteter ansat, og derfor er der slet ikke hold i påstanden, siger Kasper Toft Jørgensen, marketing- og pr-manager hos Old Irish Pub.

- Vi afviser overhovedet ikke på hudfarve. Det er det sidste, vi gør. Vi er en multinational virksomhed og pub, hvor alle er velkomne, siger Kasper Toft Jørgensen til TV 2 Lorry.

Han er desuden stærkt fortørnet over, at Balder Mørk Andersen har valgt at skrive om sin oplevelse på Facebook. 

- Det virker som en jagt på at blive hørt, og så er det også et angreb på os. Vi er en privat virksomhed. Lad os da tage snakken i stedet for. Det er urimeligt at skrive det på Facebook, specielt fordi han er et offentligt kendt ansigt, siger han til TV 2 Lorry.

Han bruger sit navn og sit offentlige embede til at stå frem og fortælle. Tror du så, at han vil lyve?

- Nej, jeg siger heller ikke, at han lyver. Jeg siger bare, at sådan gør vi ikke hos os. Vi har alle forskellige briller på, og jeg skal ikke angribe hans synsvinkel, siger Kasper Toft Jørgensen. 

Artiklen fortsætter under billedet

Kasper Toft Jørgensen er oprørt over, at The Old Irish Pub bliver hængt ud på en politikers Facebook-profil.
Kasper Toft Jørgensen er oprørt over, at The Old Irish Pub bliver hængt ud på en politikers Facebook-profil.
Foto: The Old Irish Pub

Støtter dørmænd

Kasper Toft Jørgensen siger, at pubben har en politik om at afvise folk med dårlig attitude, og folk der er for fulde. De har også en dresscode.

- Man skal være klædt pænt på. På The Old Irish Pub har vi en spraglet fest, men man kommer ikke ind med kondisko, joggingtøj og kasket, siger Kasper Toft Jørgensen.

Han afviser, at pubben har en såkaldt picker, der udvælger bestemte gæster og sørger for en ligelig kønsbalance. 

Kan en af dine dørmænd have begået fejl den aften?

- Der sker personlige fejl, men hvis man er racist, er det ikke en personlig fejl. Og det vil jeg ikke sige, at det er. Jeg støtter mine dørmænd, der er professionelle ude ved den dør, siger han.

Kasper Toft Jørgensen opfordrer nu Balder Mørk Andersen til at komme forbi til en snak på hans kontor.

- Vi vil gerne have en dialog med ham. Bolden ligger hos ham, for det er ham, der angriber os, siger Kasper Toft Jørgensen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Diskrimination i nattelivet

Løfter sagen med mit gode navn

Balder Mørk Andersen mener omvendt, at han er i sin gode ret til at skrive om de mange afvisninger blandt folk med mørk hudfarve.

- Jeg gør det, fordi jeg er overbevist om, at det er det, jeg har set. Ellers ville jeg ikke skrive sådan et opslag om et centralt sted på Frederiksberg. Jeg bruger min position og mit gode navn og rygte til at løfte denne sag. Hvis jeg bare skrev det for at være vigtig, ville jeg blive til grin, siger Balder Mørk Andersen til TV 2 Lorry.

Efter at have drøftet sagen i By- og Miljøudvalget, siger han, at det formentlig primært er op til Bevillingsnævnet, der træffer afgørelser om alkoholbevillinger, at tage sagen op med pubbens ledelse. 

Hvad har Bevillingsnævnet med det at gøre?

- Det vil være en del af en samlet pulje omkring, hvad der sker på The Old Irish Pub, fordi vi også har en hel del naboklager om larm. Hvis Bevillingsnævnet alligevel drøfter det her, og hvis forvaltningen alligevel drøfter de klager, der er over Old Irish Pub, føler jeg ikke, at det skader, at de spørger ind til det her aspekt, uden at de har nogen sanktionsmulighed. 

Nej, for de har jo ikke noget med det her at gøre?

- Nej…

Men hvorfor skal de så spørges?

- De borgere, som bliver afvist, har mulighed for at klage til Ligebehandlingsnævnet. Bevillingsnævnet har reelt ikke nogen mulighed. Jeg vil allerhelst have mulighed for at være med til et møde mellem forvaltningen og The Old Irish Pub. Men det ser ikke ud til, at der er planlagt sådan et møde. Jeg får at vide, at det er Bevillingsnævnet, der har sagen om The Old Irish Pub oppe.

Men det er stadig ikke svar på, hvorfor Bevillingsnævnet skal spørge ind til etnisk selektion?

- I princippet har de ikke nogen sanktionsmulighed. Derfor ville jeg helst være med i et dialogmøde. Men det er ikke på bedding, og jeg er godt klar over, at det ikke bliver Bevillingsnævnet, der kommer til at løfte den her del af sagen, siger Balder Mørk Andersen.