Parringssæson på vej: Med importeret urin håber Zoo på pandababy

Pandaerne i København Zoo har én gang om året chancen for at parre sig. Hunnen er klar, hannen skal hjælpes.

Tredje gang er lykkens gang.

Det er i hvert fald håbet for dyrepasserne i Københavns Zoo. De har holdt øje med de to kinesiske pandaers adfærd i den korte parringssæson, og tiden ser nu ud til at være inde, for at hunnen, Mao Sun, inden for få dage kan blive befrugtet af sin mage, Xing Er.

Mao Suns hormonniveauer afslører nemlig æeløsning, og hun er i den brunst, som kun sker én gang om året, fortæller dyrlæge og zoologisk direktør, Mads Bertelsen.

Københavns Zoo forventer derfor at kunne lukke pandaerne, der normalt bor adskilt, sammen lørdag eller søndag morgen, så de kan parre sig.

Er man interesseret i at overvære de to pandaer sammen, vil det være muligt i løbet af weekenden.

Hannen har dog de sidste to år ikke rigtigt forstået, hvad det går ud på. I 2021 havde han travlt med at spise bambus, mens Mao Sun gjorde sig til og gnubbede sig op ad ham.

Skal hjælpes på vej

Xing Er er delvist håndopfostret og har derfor ikke den helt rigtige pandaadfærd. Derfor skal han hjælpes lidt på vej, før han får interesse for hunnen, forklarer Mads Bertelsen.

- I år har vi derfor prøvet at gøre nogle andre ting. Vi har fået urin importeret fra to andre hanner i Europa. Det har vi sprøjtet rundt inde på hans område, så han får fornemmelsen af, at der er konkurrence, og at han må oppe sig.

- Han skal helst blive lidt pikeret af det. Det kan være, at det er den lille ekstra ting, der skal til, før han vil parre hunnen, siger dyrepasseren.

Pandaer er notorisk svære at få til at parre sig. Vinduet for en parring er kun en lille håndfuld dage om året, når dagene begynder at blive mere solrige.

Københavns Zoo gør derfor alt, hvad de kan, for at få det til at lykkes.

- Det vi også har gjort anderledes i år, er, at vi venter længere på at lukke dyrene sammen. De sidste par år har vi forsøgt at lade dyrene være sammen forholdsvist længe for at skabe en naturlig interesse, men i år venter vi, til vi er et lille stykke inde i brunstperioden siger Mads Bertelsen.

- Vi håber, at et hurtigt stævnemøde vil være mere stimulerende end en lang kærlighedsferie, siger han.

/ritzau/