Ny aftale: Teater belønnes for ungt publikum - og seks egnsteatre støttes

Der er netop blevet indgået en ny scenekunstaftale - og her har man besluttet at løfte seks egnsteatre i Hovedstadsområdet. Men særligt ét teater belønnes.

Her ses de skuespillere, der spillede med i Aveny T's første opsætning af SKAM. Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Den populære, norske ungdomsserie SKAM kom til live på scenen på teatret Aveny-T i 2017 som teater. Siden har teatret på Frederiksberg fulgt op med sæson 2 af serien på de skrå brædder.

Beslutningen om at jagte især det lidt yngre teaterpublikum har vakt genlyd hos politikerne på Christiansborg.

Vi vil gøre vores til at blive det kraftcenter for ungekulturen i endnu højere grad end Aveny -T allerede er.

Aveny-T

Regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har netop indgået en ny scenekunstaftale - og her fremgår det, at Aveny-T belønnes for arbejdet med at lokke især folk under 25 år i teatret.

Aveny-T modtager et økonomisk løft på otte millioner kroner i en fire-årig periode.

Med pengene skal Aveny-T fortsætte udviklingen med at få de unge i teatret.

"Det er dejligt og meget opmuntrende...", lyder det fra Aveny-T på Facebook.

"Sammen med Frederiksberg Kommune og de mange fonde der bakker op om teatrets visioner vil vi gøre vores til at blive det kraftcenter for ungekulturen i endnu højere grad end Aveny -T allerede er", skriver teatret.

03:04

Da der var premiere på SKAM på Aveny-T i 2017 vrimlede det med forventningsfulde teenagere. 

Luk video

- I Det Konservative Folkeparti er vi særligt glade for, at vi i aftalen målrettet støtter Aveny-T’s arbejde med at få de unge i teatret. Aveny T har virkelig gang i noget spændende, og den udvikling vil vi gerne støtte, lyder det fra den konservative politiker, Merete Scheelsbeck i en pressemeddelelse.

Tidligere har direktøren for Aveny-T udtalt til TV 2 Lorry, at han sætter pris på anerkendelsen fra politikerne.

- Jeg synes, at det er glædeligt og en anerkendelse af Aveny-T og den linje, vi har lagt med unge. Det er fedt, at staten finder det arbejde værd at støtte, siger diektøren Jon Stephensen og tilføjer:

- I en tid, hvor alle andre tiltag er rettet mod provinsen, er det fedt, at vi i København bliver taget alvorligt med de initiativer, vi har taget.

Seks egnsteatre i Hovedstaden får løft

Derudover indeholder aftalen et løft af 14 egnsteatre på landsplan. Seks af dem ligger i Hovedstadsområdet.

I alt får de 14 egnsteatre et fire-årigt statsligt udviklingstilskud på i alt 22 millioner.

Disse egnsteatre får støtte

  • Bellevue Teater i Klampenborg
  • Egnsteatret Undergrunden i Værløse,
  • HamletScenen i Helsingør
  • Ishøj Teater
  • Teater Vestvolden i Hvidovre
  • Åben Dans Productions i Roskilde

- Med et 4-årigt udviklingstilskud til 14 egnsteatre kompenserer vi for den skævvridning, der historisk stammer tilbage fra amternes nedlæggelse. Vi har fået en aftale med nogle rigtig gode fremtidsperspektiver, siger kulturminister, Mette Bock fra Liberal Alliance, i en pressemeddelelse.

Fra Socialdemokratiet lyder det: 

- Det er godt, at vi med denne aftale styrker en lang række, dygtige egnsteatre over hele landet, der giver dem mulighed for at nå ud til et endnu større publikum, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

TV 2 Lorry fulgte skabelsen af SKAM 2 på Aveny-T med Fanny Bornedal i hovedrollen. Se vores søndagsmagasin om forestillingen her:

14:47

Første sæson af den norske ungdomsserie Skam var også en bragende succes, da den sidste år havde verdenspremiere som teaterversion her i hovedstaden. Nu gælder det sæson to - og i søndagsmagasinet har vi fået lov til at komme med helt tæt på og følge skuespillerne i deres forberedelser.

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik