Molly og Selma går til kamp for deres skolegård - nu reagerer ny borgmester

Trængsel i skolegården har fået eleverne fra Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg til at igangsætte en mission for at få skolegården for dem selv.

542 skolebørn, en strid strøm af forbipasserende og en lille skolegård. 

Det er opskriften på problemer for elever på en skole på Frederiksberg. Derfor kæmper de for mere plads i deres skolegård. En velbesøgt sti skaber nemlig trængsel i Skolen på Nyelandsvejs skolegård.

- Når man lige har gang i en god leg, så bliver man meget hurtigt forstyrret af de folk, der går forbi, fordi så skal man hele tiden rykke sig og give plads, forklarer næstformanden for Det lille elevråd (elevrådet med medlemmer fra 0. til 4. klasse), Selma Büsing Wendel.

quote Så råber de: 'Ryk jer.'

Selma Büsing Wendel, Næstformand, Det Lille Elevråd

Stien strækker sig langs Skolen på Nyelandsvejs skolegård og fungerer som en smutvej mellem Nyelandsvej og Frederiksbergcentret.

- I stedet for at gå rundt om Nyelandsvej, så skråer man lige i gennem. Så man sparer jo nogle minutter, hvis man skal nå et tog, som jeg skal lige om lidt, siger Michael Hasselflug, der ofte bruger stien.

Artiklen fortsætter under billedet...

Stien går fra Nyelandsvej til Frederiksbergcentret
Stien går fra Nyelandsvej til Frederiksbergcentret
Foto: Amanda Sofie Bjerregaard / TV 2 Lorry

Det lille elevråd i aktion

Tidligere var skolegården og stien adskilt af et plankeværk, men i et forsøg på at give børnene mere plads at lege på, valgte kommunen at fjerne det og brede skolegårdens areal ud til stien. Skolen på Nyelandsvej har nemlig en af de mindste skolegårde i Frederiksberg Kommune i forhold til antallet af elever, og derfor er det også uundgåeligt, at børnenes leg udfolder sig til stien. 

- Vi har i forvejen en lille skolegård, og så er det svært at holde øje med, at der også skal være plads til de andre. Så bliver der ret lidt plads i forhold til, at det er vores skolegård, siger den tiårige næstformand, Selma Büsing Wendel.

quote Jeg tror ikke, at der var nogen af os, der havde regnet med, at det var så mange.

Molly Kørner Toldam, formand, det lille elevråd

Netop på stien bliver børnene konfronteret med forbipasserendes opførsel og vaner.

- Så råber de: 'Ryk jer. Vi skal forbi.' Især i corona-tid så råber de hold afstand! Og når de ryger, så får man alt det der røg i hovedet. Det er bare ikke nogen særlig god oplevelse, uddyber næstformanden. 

Derfor har Det lille elevråd sat sig for at gøre noget ved problemet.

- Vi lavede en optælling af, hvor mange der går gennem skolegården fra syv til 17 på en skoledag for at se, hvor mange der egentlig går gennem skolegården, fortæller tiårige Molly Kørner Toldam, der er formand i Det lille elevråd

Artiklen fortsætter under billedet...

Selma B. Wendel (tv.) og Molly K. Toldam (th.) tæller antallet af folk, der bruger stien i skoletiden.
Selma B. Wendel (tv.) og Molly K. Toldam (th.) tæller antallet af folk, der bruger stien i skoletiden.
Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry

Målet med elevernes optælling er at gøre politikerne opmærksomme på skolebørnenes udfordringer med stien.

På en dag fra syv til 17 tæller eleverne 1.038 mennesker, som har benyttet sig af smutvejen. 

- Vi var klar over, at der er mange, som bruger stien. Men jeg tror ikke, at der var nogen af os, der havde regnet med, at det var så mange, siger Molly Kørner Toldam om resultatet af optællingen.

- Så lavede vi et brev til politikerne for at vise, hvor mange der egentlig bruger stien og ligesom for at vise problemet, uddyber Selma Büsing Wendel.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det lille elevråds brev til politikerne i Frederiksberg Kommune
Det lille elevråds brev til politikerne i Frederiksberg Kommune

En lukket skolegård

Brevet har fået politikerne fra Undervisningsudvalget på Frederiksberg til at reagere.

- Som formand for Undervisningsudvalget vil jeg rigtig gerne være med til at kigge på, om man kan gøre et eller andet for at skærme af. Sådan så vi måske alle sammen kan være her, fortæller formand for Undervisningsudvalget, Michael Vindfeldt (S) - den kommende borgmester i Frederiksberg Kommune fra 1. januar. 

Det lille elevråd ser helst, at eleverne kan få skolegården for dem selv i skoletiden. De foreslår, at stien bliver lukket af mellem syv og 17, når børnene er på skolen. 

- Jeg vil ikke udelukke nogen løsninger lige nu. For selvfølgelig skal vi lytte til, når de skriver, at de har en udfordring her, siger Michael Vindfeldt.

- Det er mega sejt, at de har valgt at skrive til os. Det er jo det, man skal gøre, hvis man oplever et problem. Så derfor kommer det nye Undervisningsudvalg til at kigge på det her, uddyber han.

quote Jeg synes det ville være ærgerligt.

Birgitte Løvsgaard.

Hos de forbipasserende er der delte meninger om en lukket skolegård.

- Det vil være fint. Så må den være lukket i skoletiden, hvis det er til ubehag for ungerne, siger Michael Hasselflug, der bruger ofte bruger stien for at komme hurtigt til Frederiksberg Metrostation.

- Jeg synes, det vil være ærgerligt, fortæller Birgitte Løvsgaard, der bruger stien, når hun skal ud at handle.

- Det vil være upraktisk for os, men vi kan sagtens forstå idéen bag det, siger kammeraterne Magnus Jørgensen og Oliver Maimann, som bruger stien som smutvej til og fra studie.

Artiklen fortsætter under billedet...

Eleverne talte 1038 forbipasserende mellem syv og sytten
Eleverne talte 1038 forbipasserende mellem syv og sytten
Foto: Kristian Koed Hansen - TV 2 Lorry

Hvis det ikke lykkedes eleverne at få skolegården for dem selv, så har de stadig et håb for fremtiden.

- Så kunne man måske stille et skilt op, hvor der stod, at selvom det er et offentligt område, så husk at vise hensyn til de børn, der er på området, fortæller Molly Kørner Toldam.

Skolegården fungerer som en smutvej for et hav af frederiksbergborgere så nu griber eleverne til handling.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik