Mishti bliver snart student, og moderen er dansk statsborger – men på søndag skal hun forlade Danmark

3.g.’eren Mishti Dixit har fået besked om at forlade Danmark den 6. februar 2022.

Mishti Dixit var indtil for nylig en almindelig gymnasieelev, der som så mange andre 3.g'ere kunne se frem til at blive student til sommer. 

Men nu er hendes tilværelse vendt på hovedet. 

I begyndelsen af januar modtog hun nemlig et brev fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

I brevet, som TV 2 Lorry har læst, står der, at grundlaget for hendes opholdstilladelse er væk, og at hun skal være rejst ud af Danmark inden den 6. februar 2022 - altså på søndag. 

- Det kom bare som en overraskelse. Det var det sidste, jeg havde forventet, siger Mishti Dixit til TV 2 Lorry.

Festforkvinde og poder

Mishti Dixit kom til Danmark fra Indien som 13-årig i april 2015.

Dengang fik hun opholdstilladelse, fordi hun kom hertil som såkaldt medfølgende familiemedlem til sin mor, der på daværende tidspunkt havde ophold i Danmark som arbejdstager. Den blev senere forlænget ad flere omgange og gjaldt aktuelt frem til 2023.

Siden da begyndte hendes liv at tage form i Danmark.

I dag går hun i 3.g. på Frederiksberg Gymnasium. Her bestyrer hun posten som gymnasiets festforkvinde, og de sidste mange måneder har hun arbejdet som poder i sin fritid.

Men står det til de danske myndigheder, er det snart slut.

Da Mishti Dixit var 16 år, søgte hendes mor nemlig om dansk statsborgerskab. Sagsbehandlingen trak ud, og statsborgerskabet fik moren først tildelt to år senere i 2020 - da Mishti Dixit var fyldt 18 år.

Fordi hun på tidspunktet for tildelingen af morens statsborgerskab altså var blevet myndig, så modtager hun ikke automatisk statsborgerskab, blot fordi hendes mor har fået det. 

Men med morens ændrede status, er grundlaget for hendes hidtidige opholdstilladelse samtidig forsvundet, og det er ifølge skrivelsen fra SIRI på den baggrund, at hun er blevet pålagt at forlade Danmark. 

Fanget af et hul i lovgivningen

Ifølge hendes advokat, Cristina Poblador, er Mishti Dixit på den måde blevet fanget af et hul i lovgivningen, og Cristina Poblador har klaget over fratagelsen af opholdstilladelsen.

Havde hendes mor valgt ikke at søge statsborgerskab, kunne hun nemlig fortsætte med at bo og arbejde i Danmark. 

- Så kunne hun have fået opholdstilladelsen forlænget på samme eller ændrede vilkår. Der er ingen tvivl om, at hun ville kunne få forlænget sit ophold i Danmark, siger Christina Poblador til TV 2 Lorry.

På nuværende tidspunkt har Christina Poblador på vegne af Mishti Dixit indgivet en klage over afgørelsen fra SIRI, samtidig med hun har anmodet om at klagen får opsættende virkning, hvilket vil tillade Mishti Dixit at blive i Danmark, mens sagen behandles.

- Det er helt og aldeles uhensigtsmæssigt. En uhensigtsmæssig følge af en lovgivning, der er blevet så stram, at det nogle gange ikke kan undgå at ramme fuldstændig skævt, siger Christina Poblador.

Politikere agter at lave det om

Men kan det virkelig passe, at man skal risikere at sende sine børn eller ægtefæller tilbage til det land man kommer fra, fordi man får tildelt statsborgerskab?

Noget tyder på, at Mishti Dixit er offer for en utilsigtet konsekvens af loven.

I hvert fald har et flertal i Folketinget stemt for et beslutningsforslag, der skal bane vejen for en lovændring. 

I drøftelsen af beslutningsforslaget, der fandt sted i 2020, kalder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) situationer, som den Mishti Dixit står i, for bizarre.

Lovforslaget, der skal råde bod på de utilsigtede situationer, skal dog ikke drøftes før marts måned, hvor det altså er for sent for Mishti Dixit.

Kammerater og rektor går ind i kampen

Også hendes venner og rektoren på hendes gymnasium forstår ikke, hvorfor deres skolekammerat- og elev skal forlade landet.

På Frederiksberg Gymnasiums blog har en gruppe elever derfor delt et indlæg, hvori de blandt andet interviewer Frederiksberg Gymnasiums rektor Maja Bødtcher-Hansen om sagen.

- Mit indtryk er, at Mishti er pligtopfyldende. Hun kommer i skole, laver sine opgaver og er fagligt dygtig, siger Maja Bødtcher-Hansen i interviewet og fortsætter:

- Men det er også, at hun derudover engagerer sig i skolen. Hun er med i udvalg, hun er vellidt i klassen og af lærerne og bidrager med sin personlighed mere helt end bare at møde op og aflevere opgaver.

Ingen hverdag i Indien

Selv ser Mishti Dixit da også sin hverdag og fremtid i Danmark.

- Det er jo her jeg har alle, jeg kender. Hvis det her skulle ske, så ændrer mit liv sig jo drastisk, siger Mishti Dixit til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at hun ikke kan se, hvordan hun skulle kunne færdiggøre sin uddannelse i Indien, og at familien desuden endnu ikke har taget nogen forberedelser i forbindelse med afrejse, og hvor i Indien hun i så fald skulle tage til, fordi det er for mærkeligt at tænke på.

I stedet sætter familien sin lid til advokat Christina Pobladors anmodning om, at klagen over den fratagne opholdstilladelse får opsættende virkning. Ifølge Christina Poblador vil det spørgsmål blive afgjort i løbet af onsdag den 2. februar.

Ekstra Bladet har også bragt historien om Mishti Dixit tirsdag. 

Ekstra Bladet har været i kontakt med SIRI, der henviser til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Ministeriet fortæller til Ekstra Bladet, at fordi familien har klaget, er sagen ikke endeligt afgjort.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik