Maja svarer på jeres spørgsmål: "Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så moderne at være grim og fed"

Maja Madsen medvirkede for nyligt i et indslag fra TV2 Lorry, der affødte en ophedet debat. Hun forholder sig nu til nogle af de spørgsmål, der kom fra brugerne på Facebook.

”Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være så moderne at være grim og fed”, ”Måske nogen glor, fordi de har ondt af fede mennesker. Du/de er ved at æde sig selv ihjel.”

Det var nogle af reaktionerne i kommentarsporet på Facebook, da Maja Madsen for nyligt medvirkede i et indslag på TV2 Lorry, hvor hun fortalte om de nedsættende kommentarer, hun som tyk oplever.

Og om hvordan hun kæmper for, at vores samfund bliver mere inkluderende over for tykke mennesker.

Det bragte en livlig debat med sig.

Maja fik af flere ros for at turde at stille sig op:

”Tak for at bringe et alternativt og mere nuanceret billede af tingene på bane”, skrev en Facebookbruger blandt andet.

Men mange betvivlede også Majas ord:

”Hun siger, man godt må være tyk og glad. Hun er jo ikke glad”, skriver en anden bruger.

quote Der gik faktisk lidt tid, før jeg selv kunne kigge på de her kommentarer, fordi det er lidt følsomt.

Maja Madsen

Selv om Maja godt vidste, at hendes budskab kan virke provokerende på nogen, har det alligevel påvirket hende at blive genstand for så meget debat; intet mindre end 4.300 mennesker har forholdt sig til videoen.

- Der gik faktisk lidt tid, før jeg selv kunne kigge på de her kommentarer, fordi det er lidt følsomt, siger hun.

- Og da jeg så endelig kiggede på dem, stod der ikke noget, der overraskede mig. Alligevel blev jeg rigtig ked af det over de fordømmende kommentarer, der var. Og jeg fik så meget lyst til at reagere på det.

Derfor har vi nu på TV2 Lorry sat Maja Madsen i stævne for at svare på nogle af spørgsmålene.

Svarene kan du se i videoen øverst i artiklen.

Fem myter om fedme

Vi har bedt professor ved Københavns Universitet Thorkild Sørensen om at forholde sig til de kommentarer, der krævede større faglig ekspertise at besvare. Han har forsket i området i over 50 år, og er således en af de førende forskere i fedme i Danmark.


1. Det er dyrt for samfundet, at folk er tykke


"Det er klart, at sygdom - også sygdomme (bl.a. diabetes, højt blodtryk mm.), der er øget risiko for, når man er overvægtig - på mange måder koster i samfundet. Både i direkte sundhedsudgifter og indirekte (sygefravær mm.). Det er vigtigt at huske på, at der er rigtig meget, der har den virkning, eksempelvis sportsskader, tobak, overdrevent alkoholforbrug, dårlig kost og manglende motion," siger Thorkild Sørensen til TV2 Lorry.


2. Alle overvægtige kan tabe sig, og hvis man ikke kan, skyldes det dovenskab


"Absolut forkert at sige dette. De fleste kan tabe sig, hvis de får tilstrækkeligt vejledning og støtte, men for nogle stritter kroppen så gevaldigt imod, at det ikke bliver til noget. Lykkes det alligevel, så stiger vægten hos stort set alle op igen efter nogle måneder. Ofte op til eller endda over det tidligere niveau," siger Thorkild Sørensen til TV2 Lorry.


3. Overvægt skyldes overspisning


"Nej, det kan man ikke sige så skråsikkert. Den lille bitte smule kalorier der lagres i fedtvævet under udvikling af fedme kan ikke ses eller føles af nogen, end ikke med de fineste måleteknikker. Meget tyder på, at kroppen opbygger fedmen ved at sikre lagring af reservekalorier i fedtvævet, af grunde vi ikke kender til," siger Thorkild Sørensen til TV2 Lorry og uddyber i en artikel på Forskerzonen, at overvægt kan være nedarvet: "Det forklares ved at familiemedlemmerne arver tilbøjeligheden til fedme via generne, de har fået fra far og mor."


Dertil kommer naturligvis miljøpåvirkninger, understreger Thorkild Sørensen samtidigt. Faktisk skal årsagen til overvægt langt oftere findes i den enkeltes sociale forhold end vedkommendes spise- og motionsvaner. Overvægt kan faktisk også tilskrives sociale udfordringer: "Idéen er, at vores hjerne tolker de sociale udfordringer som en trussel om fremtidig mangel på føde. Føler vi os pressede af den ene eller den anden årsag, kan hjernen vælge at lagre ekstra fedt til en usikker fremtid, uden man har tænkt nærmere over det, altså ubevidst."


4. Når man er overvægtig, er man også usund


"Ikke nødvendigvis, men man kan være det," skriver Thorkild Sørensen til TV2 Lorry og uddyber i en artikel på Zetland, at overvægt alene ikke kan forklare, hvorfor sygdomme som diabetes, hjertesygdomme og kræftsygdomme rammer nogle og ikke andre. I så fald ville sygdommene nemlig ramme alle overvægtige. “Sandsynligheden for, at man ender i en ulykke, er afhængig af alle mulige forhold – hvordan du kører, hvordan trafikken er, hvordan sigtbarheden er,” siger han. “Sådan er det også med fedme.”


2. Man bliver syg og dør tidligere af at være tyk


"Man kan blive det, men slet ikke alle bliver det," siger Thorkild Sørensen til TV2 Lorry og uddyber i artiklen på Zetland, at en højere BMI hænger sammen med en højere dødelighed og henviser til Sundhedsstyrelsens opgørelse over, hvad der hvert år koster flest danske levemåneder. Her kommer svær overvægt ind på en ottendeplads, hvor henholdsvis rygning, fysisk inaktivitet og alkohol altså topper listen.


_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik