Hypet bar knækkede nakken: Nu fortæller ejeren, hvad der skete

Avobaren på Frederiksberg fik en drømmestart i 2020, og ejeren havde planer om en hel kæde. Men nu er det hele historie.

- Det er Danmarks første, men det er ikke Danmarks sidste.

Sådan præsenterede ejer Pernille Schoubo Povlsen Avobar tilbage i januar 2020.

- Min helt store drøm med Avobar-projeket er, at det skal udbredes. Ikke bare til resten af Danmark, men også flere steder i København, sagde Pernille til TV 2 Lorry dengang.

quote Det var en drøm, der gik i opfyldelse. Vi var vanvittigt heldige.

Pernille Schoubo Povlsen

Men kommer man som kunde til Falkoner Allé 38 på Frederiksberg i dag, bliver man ikke længere budt velkommen i Avobaren.

Døren er låst, og lokalerne er omdannet til en stor byggeplads. Væk er det grønne loft og stenfrugterne.

Avobarens koncept var simpelt, men gennemført. Alle retter indeholdt avocado.
Avobarens koncept var simpelt, men gennemført. Alle retter indeholdt avocado.
Foto: Pernille Schoubo Povlsen

At Avobaren er fortid på Frederiksberg - i hele Danmark faktisk - bekræfter Pernille Schoubo Povlsen.

- Fra første dag havde vi succes. Fuldt hus, og alle talte om os. Det var en drøm, der gik i opfyldelse. Vi var vanvittigt heldige, siger den nu forhenværende Avobar-ejer til TV 2 Lorry.

Det kørte altså i oliebad for den nye restaurant i de to første måneder af 2020.

Og så lukkede statsministeren landet ned 11. marts.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Pernille havnede i A(d)vocado-shitstorm

Pernille Schoubo Povlsen medvirkede i januar 2020 i et indslag på TV 2 Lorry, hvor hun fortalte om sin kærlighed til den stenede frugt.

Hun havde dog ikke styr på, hvordan man udtaler avokado - ikke sådan som flertallet mener, det skal udtales, nemlig a-vo-ca-do uden d-lyd.

Og pludselig befandt Pernille Schoubo Povlsen sig midt i en shitstorm.

- Jeg blev rigtig ked af det, lige da det skete. Folk var virkelig ondskabsfulde, og jeg forstår ikke, at de blev så vrede. Jeg havde jo ikke slået nogen ihjel.

- Og de var virkelig grænseløse. De gik også efter mig personligt. En skrev, at jeg havde grim hud. En anden skrev, at når man ikke kunne udtale avocado rigtig, så måtte der også være dårlig hygiejne på stedet og stedet skulle derfor lukkes, fortæller Pernille.

- På grund af min fejl, blev debatten om udtalen taget op i medier, radioudsendelser og podcast, hvor jeg også blev forsvaret. Og det var jo mega sejt, og derfor fik jeg vendt det hele til noget positivt. Og på grund af fejlen, fik vi jo en masse opmærksomhed, og gæsterne kom fordi de havde hørt om det, fortæller Pernille Schoubo Povlsen, der dog aldrig siden har udtalt avocado med d-lyd.

- Vi havde vildt travlt lige til første nedlukning - og bagefter blev det slet ikke det samme. Det var en kamp, men vi klarede os lige igennem til anden nedlukning. Det var begyndt at gå rigtig fornuftigt igen, fortæller Pernille Schoubo Povlsen, der indtil avocado-eventyret havde arbejdet som socialpædagog.

- Jeg har vitterligt ringet til Erhvervsstyrelsen og grædt

- 9. december blev vi så lukket ned igen. Og vi åbnede først i maj. Der var det endnu mere ulideligt. Det trak virkelig tænder ud, men det gjorde det nok for de fleste mennesker.

Derefter blev den lille, men Instagram-populære restaurant ramt af noget nær den perfekte storm.

Menukortet havde også en avocado-is.
Menukortet havde også en avocado-is.
Foto: Malou Bennedbæk -TV 2 Lorry

Nyhedsværdien var væk, hjælpepakkernes støtte trak i langdrag, det blev umådeligt svært at skaffe medarbejdere og i halvanden måned var Avobaren hegnet ind i vejarbejde.

- Det var en unfair kamp. Vi ventede og ventede på hjælp fra hjælpepakkerne, men det trak hele tiden ud. Jeg har vitterligt ringet til Erhvervsstyrelsen og grædt. Og det eneste de kunne sige var, at papirerne var hos en sagsbehandler.

Mange konkurser og lukkede butikker på vej

Pernille Schoubo Povlsen er langt fra den eneste, der har måtte træffe den svære beslutning at lukke ned. 

Særligt de små og unge virksomheder har haft det svært under pandemien, lød det fra Kristian Nørgaard, der er politisk direktør i HORESTA tilbage i januar til TV 2 Lorry. 

- Det er klart, at hvis man kaster sig ud i at åbne en forretning med det økonomiske grundlag fra før corona, og man så bliver kastet ind i en krise, så er det svært for de små, der måske ikke har et solidt økonomisk sikkerhedsnet eller mange års indtjening bag sig, sagde han.

Restaurant og cafeejere har samlet en gæld på udskudt moms på knap halvanden milliard kroner, og den skal betales den 1. april.

Men den 28. november 2021 tog Pernille Schoubo Povlsen en meget tung beslutning. Hun lukkede sin forretning. Drømmen og eventyret var slut.

- Jeg havde kæmpe planer. Det var slet ikke meningen, at det skulle slutte her. Vi skulle videre, lyder det fra den nu forhenværende restaurantejer.

quote Et fantastisk fundament og koncept smuldrede mellem fingrene på os.

Pernille Schoubo Povlsen

- Vi kom helskindet ud af det, men en stor drøm er desværre gået tabt. Et fantastisk fundament og koncept smuldrede mellem fingrene på os, uden vi kunne gøre fra eller til.

Ejer stadig rettighederne

Pernille Schoubo Povlsen har lige nu ingen planer om at genoplive sit avocado-koncept. Hun arbejder i dag som kok hos virksomheden Madkastellet.

Men hun ejer forsat rettighederne til logoet og navnet - og derfor er hun ikke bange for at andre skal kopiere hendes idé

- Jeg kan godt unde andre at prøve, men de får svært ved at hedde noget med avocado, understreger Pernille Schoubo Povlsen.

Personligt har hun ingen planer om at blive selvstændig igen.

- Det er jo ens drøm og penge, der er røget. Jeg har mistet pusten og lysten til at prøve. Jeg kastede mig ud på dybt vand, og det er stort for sådan en som mig, der var pædagog. Men jeg vil dog ikke udelukke noget. 

Avobaren
Foto: Malou Bennedbæk -TV 2 Lorry

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik