Hvad er det? Fund fra 1600-tallet spænder ben for parkeringsanlæg

Arkæologiske udgravninger bag Frederiksberg Rådhus giver fingerpeg om byens tidligste år.

Bag Frederiksberg Rådhus ligger der i dag en stort parkeringsområde, hvor der er plads til godt 200 biler. 

Men pladsen er under forandring. For Frederiksberg Kommune er i fuld gang med at omdanne stedet til en moderne underjordisk parkeringskælder, hvor der skal være plads til det dobbelte antal biler, og hvor ejere af el-biler kan foretage lynopladninger af deres køretøjer. Nu kommer fundet af nogle gamle kridtpiber til at forsinke projektet.

Under forberedelserne til parkeringskælderen er der dukket spor af det tidligste Frederiksberg op. Det gælder blandt andet kridtpiberne og fundamentet til et hus, som formentlig stammer fra landsbyen Ny Amager, der blev anlagt i 1651.

Fundene er så opsigtsvækkende, at området skal graves igennem med håndkraft i jagten på flere spor af fortidens Frederiksberg.

Arbejdet med den planlagte P-kælder har fra start været overvåget af arkæologer fra Københavns Museum, fordi det foregår i det område, hvor Frederiksberg opstod tilbage i 1651. Dengang fik 20 hollænderbønder fra Amager tilladelse til at bosætte sig på stedet, og de kaldte deres by Ny Amager.

Borgmester venter spændt

Inde på rådhuset holder borgmester Simon Aggesen øje med byggeriet, og nu er han spændt på, om der dukker flere ting frem af jorden under parkeringspladsen.

- Frederiksberg har en rig historie, og det er dybt fascinerende, at der kommer effekter fra en tid, hvor byen bare bestod af et par håndfulde huse her i området. Jeg følger arbejdet med stor interesse, og venter spændt på en vurdering fra Københavns Museum, siger borgmesteren i en pressemeddelelse fra Frederiksberg Kommune. 

Kridtpiberne betyder, at maskinudgravningen bliver afløst af håndudgravning, for ellers risikerer man at ødelægge genstande, der stadig ligger i jorden. Samtidig skal Københavns Museum og Slots- og Kulturstyrelsen foretage en analyse af fundene og af, hvad der skal ske på pladsen, før arbejdet kan genoptages.

Kort nyt


Står færdigt i 2023

Frederiksberg Kommune oplyser, at fundene kommer til at forsinke projektet. 

Lynladestationen forsinkes nogle få uger, og selve anlægsarbejdet af p-kælderen er udskudt til september - dels på grund af de arkæologiske fund, og fordi de indledende ledningsomlægninger har taget længere tid end beregnet.

Byggeriets endelig færdiggørelse i 2023 er der dog ikke pillet ved, og når parkeringskælderen er gravet ud og etableret, så skal der skabes et grønt og rekreativt område ovenover.

Frederiksberg grundlagt i 1600-talletMest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere