Hun fik hug for jobkritik - regioner fastslår ytringsfrihed

Sygeplejerske Lise Müller fra Frederiksberg blev indkaldt til samtale efter et kritisk FB-opslag - nu indskærper regionerne de ansattes ytringsfrihed

Offentligt ansatte har - ligesom alle andre - ytringsfrihed. Også når det gælder deres arbejde. Sådan lyder det fra Danske Regioner, der ifølge FTF - hovedorganisationen for offentligt ansatte - nu indskærper, at de ansatte har - og kan bruge - deres ytringsfrihed.

I går fortalte TV 2 Lorry om sygeplejersken Lise Müller fra Frederiksberg, der kom galt afsted, da hun kritiserede sin arbejdsplads, hjemmeplejen i Frederiksberg Kommune.  Hun skrev om omstruktureringer og dårligt arbejdsmiljø. Og kort efter blev hun indkaldt til samtale med sin chef.  Hun fik 13 minutter til at møde op.

Der var ikke tale om en tjenstlig samtale, men hun fik at vide, at hun ikke skulle bruge sit arbejde til "politisk selvpromovering". (Lise Müller sidder som medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden for SF).

Lise Müller fik ballade efter et Facebook-opslag om sit arbejde
Lise Müller fik ballade efter et Facebook-opslag om sit arbejde

I oktober udsendte Justitsministeriet en vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, og daværende justitsminister Søren Pind (V) skrev i forordet:

-Offentligt ansattes deltagelse i debatten er ikke kun af betydning for den enkelte ansatte. Den er mindst lige så vigtig for samfundet, fordi offentligt ansatte – i kraft af deres særlige viden og erfaring inden for deres fagområder – kan være med til at højne det faglige niveau i den offentlige debat. 

 

Alle ledere orienteres

Og nu er Danske Regioner ifølge FTF i gang med at orientere alle ledere om reglerne.

-De enkelte regioner bestemmer selv hvordan, de vil udbrede kendskabet til den nye vejledning. Men jeg tager det som en selvfølge, at de enkelte arbejdspladser påtager sig at opgaven, fx gennem gå-hjem møder. Måske vil det også være nødvendigt med nogle stormøder i regionen", siger Ulla Astman, der er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

I KL, Kommunernes Landsforening, har man endnu ikke behandlet emnet politisk, men derfra oplyses det, at kendskabet til vejledningen om ytringsfrihed skal udbredes gennem netværket af jurister i kommunerne.

Vi var meget hurtige

I Lise Müllers sag endte det med, at hun selv sagde sit job op, efter at hendes fagblad Sygeplejersken også havde taget hendes kritik op. Folketingets Ombudsmand er nu i færd med at undersøge sagen. Men over for TV 2 Lorry i går afviste formanden for sundheds- og omsorgsudvalget på Frederiksberg, Flemming Brank (Kons.) at Lise Müllers ytringsfrihed er blevet knægtet.

-Det kan godt være, at vi har været meget hurtige til at sige, vi vil gerne have en snak med dig, erkendte han dog.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik