Hospitals tøjindsamling til sårbare patienter slår rekord

Særligt sårbare patienter på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital kan se frem til en tidlig julegave i år.

For fjerde år i træk har socialsygeplejerskerne på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital sat deres kolleger i gang med at samle brugt tøj ind, der kan komme hjemløse patienter til gavn. Foto: Frederiksberg og Bispebjerg Hospital

Når medarbejderne på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital møder ind på arbejde på denne tid af året, medbringer flere af dem en pose med brugt tøj.

Hospitalet har nemlig de sidste fire år haft en tradition med at indsamle medarbejderens brugte tøj, så hjemløse og andre udsatte patienter kan få glæde af det.

I år har opbakningen til indsamlingen været ekstra stor.

- Det er rekord i år. Vi har virkelig fået meget tøj til de patienter, der har mest brug for det, siger socialsygeplejerske Catharina Hyllelund i et opslag på hospitalets facebook-side.

Læs også Hospital donerer overskudsmad til hjemløse

Sammen med to af sine kolleger har Catharina Hyllelund sat resten af hospitalets medarbejdere i sving med at tømme deres kælderrum og klædeskabe.

På grund af den massive opbakning fra medarbejderne har hospitalet i år måtte flytte al tøjet over i et større lokale, da der ikke var plads i det lokale, man tidligere har brugt til formålet.  

Får hjælp af gymnasielever

Det var i sin tide en afdelingssygeplejerske, der tog initiativ til tøjindsamlingen og foreslog, at man lagde den sammen med Operation Dagværk, som foregår hvert år i november. På den måde kunne man støtte to gode formål på én og samme tid.

På dagværkdagen river elever på gymnasier og andre ungdomsuddannelser en dag ud af kalenderen og donerer lønnen for én dags arbejdskraft til Operation Dagsværk, som så sender pengene til en trængende gruppe fra et land i den tredje verden.

Læs også Sengebordtennis og drop-pistol: Sygeplejersker opfinder 55 lege til syge børn

På Frederiksberg og Bispebjerg Hospital har tre friske gymnasieelever fra Nørre Gymnasium dagen igennem hjulpet til med at pakke tøjet ud og sortere det i bunker, så det kan blive sendt ud på de afdelinger, hvor der er mest behov for det.

Særligt stort behov på akutmodtagelse

Det gælder eksempelvis hospitalets akutmodtagelse, hvor man man dagligt modtager hjemløse patienter, som trænger til at få et varmt og rent sæt tøj på, når de bliver udskrevet.

Da mange af de hjemløse patienter typisk er mænd, har særligt herretøj været efterspurgt i forbindelse med tøjindsamlingen i år.

Læs også Hospital høster økologipris: "Det giver en god fornemmelse i maven"

Al overskydende tøj, som hospitalet ikke kan bruge, doneres til andre velgørende formål.

Der finder også andre gode, velgørende formål sted på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital. Eksempelvis har hospitalet indgået en aftale med det sociale tilbud Morgencafé for Hjemløse om at donere overskydende til værestedets hjemløse brugere.

Der arbejder mere end 4000 medarbejdere på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital.

Her kan du læse mere om, hvad Operation Dagsværk er:

 • Operation Dagværk er en global elevbevægelse, som arbejder for at give børn og unge over hele verden mulighed for at tage en uddannelse.
   
 • Bevægelsen startede i Sverige i 1961 til ære for den svenske generalsekretær for FN, Dag Hammarskjöld.
   
 • Operation Dagværk kom til Danmark i 1984 og eksisterer i dag i alle de nordiske lande.
   
 • Hvert år laver bevægelsen en kampagne målrettet elever på de danske ungdomsuddannelser. Den støtter et internationalt udviklingsprojekt.
   
 • Det er eleverne selv, som vælger, hvilket projekt Operation Dagværk  skal støtte år for år.
   
 • Oplysningskampagnen kulminerer i november med dagsværksdagen, hvor elever bytter en skoledag for en dags arbejde.
   
 • Danske unge har de senere år samlet i omegnen af fire millioner kroner ind på dagsværksdagen.
   
 • I år sætter Operation Dagværk spot på unge med handicap i Uganda og på at nedbryde fordomme og barrierer, så unge med handicap har muligheder på lige fod som alle andre unge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik