Hjerneskadede Lars kunne ikke få hjælp: Nu vil kommunen stramme op

Lars Christian Schang Nielsen og hans familie rettede skarp kritik af den hjælp, som Frederiksberg Kommune havde visiteret ham til. Nu vil kommunen forbedre hjælpen til borgere ramt af hjerneskade.

I Frederiksberg Kommune har man besluttet, at man fremover skal sammenligne effekten af kommunens indsats for hjerneskadede med andre kommuner for at se, hvor den kan forbedres.

Det sker efter, at TV 2 Lorry i januar i år kunne fortælle om Lars Christian Schang Nielsen, der på grund af en blodprop i hjernen for 12 år siden i dag har en hjerneskade, er lam i højre side og har en taleforstyrrelse.

Lars Christian Schang Nielsen bor i en lejlighed, som han har fået henvist af kommunen, men har svært ved at bruge køkkenet. Et nyt mere handicapvenligt ville derfor være en stor hjælp i hverdagen. Alligevel har Frederiksberg Kommune sagt nej til den løsning.

Den nye evaluering skal ske via et spørgeskema, hvor dem, der har modtaget hjælp, selv evaluerer deres fremgang på de områder, de vurderer er vigtigst. Resultaterne skal så sammenlignes med 30 andre kommuner i landet, som har lavet lignende personlige selvevalueringsskemaer.

- Vi vil i Frederiksberg Kommune gerne sikre, at vi tilbyder den bedst mulige hjælp for de her borgere, siger Sine Heltberg (S), der er medlem af Ældre- og Omsorgsudvalget i Frederiksberg Kommune, til TV 2 Lorry.

Det er dette skema, som borgerne skal udfylde. De skal angive de ting, som er vigtigt for dem at kunne igen, efter de er ramt blevet ramt af en hjerneskade. Derefter skal de give en karakter for, hvor godt de kan det inden de starter deres genoptræning og en karakter, når de afslutter den.
Det er dette skema, som borgerne skal udfylde. De skal angive de ting, som er vigtigt for dem at kunne igen, efter de er ramt blevet ramt af en hjerneskade. Derefter skal de give en karakter for, hvor godt de kan det inden de starter deres genoptræning og en karakter, når de afslutter den.
Foto: Sine Heltberg

Hjælp har været givet i blinde

Cirka 200 borgere på Frederiksberg får årligt en hjerneskade. Heraf får 50 intensiv hjælp på Frederiksberg og 15 får ekstra intensiv hjælp på højtspecialiserede steder i Danmark. 

- Vi vil gerne sammenligne os med andre kommuner for at finde ud af, hvordan vi komme nærmere den mest effektfulde hjælp. Vi har også ansat en neurosygeplejerske, som er specialiseret i hjernen og skal hjælpe med, at borgerne får den bedst mulige træning, siger Sine Heltberg.

Hun anerkender, at hjælpen til hjerneskadede borgere på Frederiksberg indtil nu har været lidt i blinde i forhold til, hvor meget den reelt har hjulpet borgeren.

quote Vi kigget på sagen igen. Men kommunen havde truffet sin afgørelse inden for den lovgivning, der ligger på området. Og vi kan politisk ikke gå ind og ændre på en afgørelse

Sine Heltberg (S), medlem af Ældre- og Omsorgsudvalget på Frederiksberg

I Lars Christian Schang Nielsens tilfælde har han svært ved at bruge underskabene i køkkenet i den lejlighed, han har fået henvist af kommunen. Han kan heller ikke komme hen til vinduet, og så er det vanskeligt at gøre rent og vaske op med kun en arm.

Indtil videre har familien klaget over sagsbehandlingen fem gange. En af klagerne går blandt andet på, at Lars Schang ikke må få visiteret en opvaskemaskine.

Hvordan ville det her nye tiltag have hjulpet i tilfældet med Lars Christian Schang Nielsen?

- Det er lidt en anden sag, som handler om, hvor meget man selv skal betale, og hvor meget man kan få kommunen til at give dig. Det nye tiltag her hjælper forhåbentligt til, at man bliver bedre genoptrænet, så man kan flere ting selv, siger Sine Heltberg.

Hjerneforeningen: Lyt til familierne

Frederiksberg Kommune ønskede hverken at kommentere Lars Christian Schang Nielsens konkrete sag eller den overordnede problematik, da TV 2 Lorry beskrev den i januar.

Men Sine Heltberg ville dengang have en redegørelse i hans sag.

- Vi har kigget på sagen igen. Men kommunen havde truffet sin afgørelse inden for den lovgivning, der ligger på området. Og vi kan politisk ikke gå ind og ændre på en afgørelse.

- Vi håber med det nye tiltag at blive dygtigere til at lave den bedst mulige hjælp til borgerne, siger Sine Heltberg.

Ifølge Hjerneskadeforeningen oplever mange borgere, at der ikke altid er logik i kommunernes hjælp til borgere med handicap - den såkaldte visitation.

Foreningens direktør, Morten Lorenzen, sagde i januar til TV 2 Lorry, at kommunerne burde lytte til familierne, for her får de ofte de bedste løsninger serveret på et sølvfad, lød det fra ham.

- Virkeligheden er, at man skal lytte til eksperterne, og i den her sammenhæng er der jo ikke nogen større ekspert end Lars selv eller familien omkring ham. De ved jo, hvad han kan, og hvad hans drømme er. For mange mennesker, som har en funktionsnedsættelse, så er drømmen at kunne klare sig selv, men hvis man af kommunen bliver sat ned i en ramme, så udvikler man sig ikke, sagde Morten Lorenzen.

Her kan du se TV 2 Lorrys indslag om hjerneskadede Lars Christian Schang Nielsen, som blev sendt i slutningen af januar måned i år.

Lars Schang fra Frederiksberg er hjerneskadet, og han er en af flere borgere med handicap, som har svært ved at få den hjælp, de har behov for. Både pårørende og organisationer mener, at kommunerne svigter de handicappede borgere, når de vurderer, hvor meget hjælp de skal have.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik