Historisk restaurant lukker. Årsag? Corona, inflation, energikrise og ”urimelig husleje”

Siden 1902 har restauranten Sans Souci været tilholdssted for gourmander og kendte. Lørdag meddelte ejerne pludseligt, at restauranten lukker.

En 120-årig epoke slutter abrupt lørdag aften.

Når dagens sidste gæster er bespist, drejer den historiske restaurant og vinstue Sans Souci på Frederiksberg nøglen om.

Det meddeler restauranten i et opslag på Facebook.

- Det har været så hård en beslutning, og det er med blødende hjerte, at vi meldte det ud i dag, siger ejer Carsten Vinding til TV 2 Lorry.

- Vi har aldrig haft så mange gæster og fulde huse, men selv med fuld booking kan det ikke løbe rundt, uddyber han.

Spisestedet på hjørnet af Gl. Kongevej og Madvigs Allé, der kan føres helt tilbage til 1798 og siden 1902 under dets franske navn har været et tilholdssted for især byens bedre borgerskab, er med egne ord ”blevet indhentet af fortiden”.

På fransk betyder Sans Souci uden bekymringer, men bekymringsløs har de seneste måneder, ja faktisk år, bestemt ikke været for ejeren bag den historiske restaurant på Frederiksberg.

- Jeg har ligget søvnløs mange nætter. Corona var hård, og oven i det er der de stigende priser i samfundet på alt fra energi til fødevarer. Og så er vores husleje for nylig steget så voldsomt, at vi nu ikke længere kan få det til at hænge sammen, siger Carsten Vinding.

Huslejestigning blev sidste søm i kisten

Ifølge ejeren har inflation og energikrisen øget restaurantens udgifter med ”mindst en tredjedel”.

- Den type fødevarer, vi køber, er steget voldsomt. Og vi kan simpelthen ikke sætte priserne på vores retter tilsvarende op, siger den brødebetyngede ejer.

Men det, der især skulle blive udslagsgivende, var en med ejerens ord ”urimelig” stigning i huslejen, som sendte restauranten ud over kanten.

- Den gjorde, at vi simpelthen sidder så stramt i det, at vi ikke kan hæve løn. Og det til trods for, at vi flere gæster end nogensinde, siger Carsten Vinding.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Carsten Vinding har gjort en dyd ud af videreføre Sans Souci i den stil, som har været kendetegnende for restauranten, siden den åbnede i 1902.
Carsten Vinding har gjort en dyd ud af videreføre Sans Souci i den stil, som har været kendetegnende for restauranten, siden den åbnede i 1902.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Tidligere stod han bag den franske restaurant La Bonne på Smallegade, som han dog frasolgte for at kunne fokusere på at drive Sans Souci.

- Det her er jo vores hjertebarn. Jeg er jo kommet på stedet siden 1981, hvor Dorte Bülow (kendt jetsetter, red.) overtog stedet. Da jeg overtog stedet for nogle år siden, moderniserede vi det som en hyldest til hende, hvor vi virkelig er gået efter at genskabe denne her boheme-stemning, som stedet historisk set har haft, forklarer restauratøren.

Overvældende opbakning

Hvad der nu skal ske med kulturinstitutionen på hjørnet af Gl. Kongevej og Madvigs Allé, står hen i det uvisse.

Navnet Sans Souci er koblet til lokalerne, hvorfor Carsten Vinding – selv hvis han ville – ikke kan genetablere restauranten et andet sted i byen. I hvert fald ikke med samme navn.

Lige nu er hans tanker dog et helt andet sted, nemlig på aftenens serveringer, der bliver de sidste i restaurantens levetid. Og på de gravøl, der skal drikkes bagefter.

- Siden jeg skrev den triste nyhed på vores facebookside, har vi fået så mange venlige kommentarer. Folk har været så søde. Restauranten har fået måske 200 opkald med alt fra venlige beskeder til ønsker om at booke bord i sidste øjeblik, siger han.

Restaurantens opslag på Facebook flere hundrede reaktioner, kommentarer og delinger. Stort set alle udtrykker opbakning eller sorg over, at stedet lukker. De mange reaktioner har været med til at gøre dagen endnu mere emotionel for Carsten Vinding.

- Jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at jeg ikke har været ude i baggården for at fælde en tåre undervejs.

I spidsen for køkkenet på Sans Souci står den tidligere Michelin-kok, Peter Tamstorf.
I spidsen for køkkenet på Sans Souci står den tidligere Michelin-kok, Peter Tamstorf.
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik