Historisk restaurant drejede nøglen om i lørdags: Nu går tidligere ejere ind i sagen

Sans Souci Restaurant & Vinstue har ligget på Frederiksberg siden starten af 1900-tallet. Nu vil to tidligere ejere sørge for, at den bliver ved med det.

En historisk restaurant på Frederiksberg genopstår måske. 

Den 120 år gamle restaurant og vinstue Sans Souci nåede blot at være lukket to dage, før de tidligere ejere, Jakob Blom og Kristian Willumsen, kom den til undsætning. 

- Lige nu gør vi alt for at redde den, fortæller Jakob Blom. 

Restaurantens nuværende ejer, Carsten Vinding, fortalte lørdag til TV 2 Lorry, at han måtte lade Sans Souci lukke, da han ikke har kunnet få forretningen til at løbe rundt. 

- Jeg har ligget søvnløs mange nætter. Corona var hård, og oven i det er der de stigende priser i samfundet på alt fra energi til fødevarer. Og så er vores husleje for nylig steget så voldsomt, at vi nu ikke længere kan få det til at hænge sammen, sagde Carsten Vinding lørdag, inden han slukkede lyset og drejede nøglen om. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Navnet "Sans Souci" trækker spor tilbage til et tysk slot fra 1700-tallet.
Navnet "Sans Souci" trækker spor tilbage til et tysk slot fra 1700-tallet.
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Det er langt fra kun restaurant Sans Souci, der er ramt af krisetid. 

Ifølge brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer står restaurationsbranchen med det ene ben i coronakrise og det andet ben i energikrise. 

- Det er en ekstrem situation for restauranterne, siger politisk direktør i DRC, Freja Brandhøj, i en pressemeddelelse:

- Vi frygter, at flere vil bukke under, og vi frygter endnu mere, at danskerne vil blive hjemme, hvis vi sætter priserne yderligere op. 

En mulig åbning

Men der er to restauratører, der er villige til at drive Sans Souci videre trods de økonomiske udfordringer. 

Jakob Blom og Kristian Willumsen drev Sans Souci fra 2014 og frem til 2019, hvor Carsten Vinding overtog restauranten. 

De ejer i forvejen Promenaden og Frederiksberg Smørrebrød. 

I forbindelse med salget af Sans Souci, lavede de to restauratører en lille kattelem. 

- Da vi solgte restauranten i tidernes morgen, havde vi indtrædelsesret, så hvis det skulle gå galt, kunne vi komme tilbage igen, fortæller Jakob Blom: 

- Men vi skal også have lov til at komme tilbage igen. Det er ikke os, der træffer den endelige beslutning. Det er udlejeren, da det er deres lejemål. Så tingene skal lige falde på plads. 

Inspireret af tysk slot

Sans Souci er ikke en hvilken som helst restaurant. 

- Det har altid været et at de pæne, folkelige spisesteder, hvor jævne mennesker har kunnet sætte sig ned og få et godt, dansk måltid og en hyggelig oplevelse, fortæller byhistoriker Allan Mylius Thomsen:

- Før kantineordninger og skurvogne gik man derned og fik en snaps og en cigar til frokosten. Så kunne man lige hygge sig der i en times tid, og sekretæren vidste, hvor man var, så hun kunne altid ringe derned. 

"Sans souci" betyder "uden bekymringer" eller "sorgløs". Navnet kommer fra murermester J. M. Quist, der skulle finde et navn til sit landsted på Frederiksberg tilbage i 1798 - omkring et århundrede før restauranten blev til. 

Murermesteren landede på navnet Sans Souci med inspiration fra den preussiske Frederik den Stores rokokoslot i Potsdam ved Berlin af samme navn. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hos Sans Souci kunne du blandt andet få en pariserbøf med det hele til frokost for 145 kroner.
Hos Sans Souci kunne du blandt andet få en pariserbøf med det hele til frokost for 145 kroner.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Det fortæller byhistoriker Allan Mylius Thomsen. 

Murermester J. M. Quists landsted nåede dog kun at stå opført i knap 60 år, før det blev revet ned, da Frederiksberg blev sin egen selvstændige kommune og gennemgik en større udvikling. 

Men navnet, San Souci, levede videre i restauranten, som åbnede i 1902 på Madvigs Allé lige rundt om hjørnet fra det oprindelige landsted. 

Stamsted for de kendte

Restauranten har haft mange ejere gennem tiden. Mest kendt er dog Dorte Bülow, den tidligere stripper og ekskæreste til Simon Spies, der fra 1981 gjorde Sans Souci til et stamværtshus for mange skuespillere, kendte kunstnere og forretningsfolk. 

- Der er jo meget teateraktivitet ved Frederiksberg Allé, så der mødte man ofte nogen, man kendte. De var tit på Sans Souci til frokost, når de var færdige med prøverne oppe på Betty Nansen Teatret eller Aveny-T, og fik en bid brød og et par glas, inden man gik hjem, fortæller Allan Mylius Thomsen. 

Jakob Blom og Kristian Willumsen købte restauranten af Dorte Bülow tilbage i 2014.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sans Souci har serveret klassiske, danske retter siden 1902.
Sans Souci har serveret klassiske, danske retter siden 1902.
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

- Vi brugte meget krudt på at renovere den og gøre den pæn, så det bløder i vores hjerter, hvis den forretning ikke skal have lov til at leve videre, siger Jakob Blom om Sans Souci:

- Hvis det lykkes, kommer vi til at holde liv i den forretning de næste mange, mange år. 

San Soucis historie


Restaurant Sans Souci har haft mange ejere gennem tiden. Men historien om restauranten starter faktisk længe før, restauranten åbnede for 120 år siden. 

  • Frederik den Stores rokokoslot

    1745-1747

    000_1ja2fx-1920x1081we

    Navnet på restauranten kan føres helt tilbage til den preussiske Frederik den Store, der i 1745 opfører rokokoslottet Sanssouci i Postdam ved Berlin i samarbejde med arkitekten G.W. von Knobelsdorff. 


    Her opholdt kongen og hans gæster sig hvert år i sommermånederne. 

  • J. M. Quists landsted

    1798

    Murermesteren J. M. Quist opførte i 1798 landstedet Sans Souci på Frederiksberg Allé, opkaldt efter det tyske slot. 

  • Frederiksberg blev sin egen kommune

    1857

    J. M. Quists landsted overlevede blot 60 år, da Frederiksberg i 1857 blev en selvstændig kommune, og i forbindelse med udviklingen af den nye bykommune blev landstedet Sans Souci revet ned. 

  • Fødslen af restaurant Sans Souci

    1902

    275755681_10225539400926998_2335999562563172317_n

    I 1902 åbnede restaurant Sans Souci på hjørnet af Gammel Kongevej og Madvigs Allé på Frederiksberg. 

  • Restaurantens nye lokaler

    1908

    I 1908 lukkede restauranten, og dens lokaler blev i stedet indrettet til flere butikker. Men restauranten levede videre i nabolokalet, på Madvigs Allé nummer 15, med restaurantør Andreas Petersen bag roret. 

  • Restauranten skifter hænder

    1908-1926

    Andreas Petersen nåede kun at eje Sans Souci i kort tid, før han overdrog den til Vilhelm Hansen, som efter nogle år solgte den videre til overtjener Henriksen fra Schultz Varieté. 


    Henriksen sad ved roret under Første Verdenskrig og formåede at udvikle forretningen til at af de største og hyggeligste vinstuer på Frederiksberg. 

  • Moderne ombygning

    1927

    Overtjener Henriksen døde i 1926, og i 1927 blev Sans Souci solgt til restauratør Karl Petersen. 


    Han moderniserede og ombyggede restauranten og kørte den videre efter princip om gode varer til billige priser. 


    Karl Petersen døde pludseligt i 1934, hvorefter hans enke drev restauranten videre. 

  • Jetsetter køber sig ind

    1981

    20210603-192936-1-1920x1077we

    I 1981 overtog den tidligere stripper og ekskæreste til Simon Spies Dorte Bülow og hendes nu afdøde mand Preben Bülow Sans Souci. 


    Her tog stedet popularitet for alvor fart og blev et stamværtshus for mange skuespillere, kendte kunstnere og forretningsfolk. 

  • Jakob Blom og Kristian Willumsen overtager

    2014

    I 2014 solgte Dorte Bülow restauranten til Jakob Blom og Kristian Willumsen, som endnu engang renoverede og moderniserede stedet.

  • Nuværende ejer får overdraget nøglerne

    2019

    I 2019 solgte Jakob Blom og Kristian Willumsen Sans Souci til Carsten Vinding, der også står bag den franske restaurant La Bonne på Smallegade, men som han frasolgte for at kunne fokusere på at drive Sans Souci. 

  • Farvel og tak

    1. oktober 2022

    Restauratør Carsten Vinding må lukke og slukke Sans Souci, da han ikke længere kan få forretningen til at løbe rundt. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik