Heller ingen parring i år: Uerfarne pandaer ville hellere slås - Zoo var klar med gevær

Tredje gang blev ikke lykkens gang.

Væbnet med urin, båthorn og geværer gjorde dyrepasserne i Zoologisk Have i København alt for, at de i år skulle overvære de to pandaer Mao Sun og Xing Er parre sig.

Men mandag eftermiddag lyder det fra zoologisk direktør i Zoologisk Have i København, Mads Bertelsen, at tredje gang heller ikke blev lykkens gang for pandaerne.

- Sammenlukningen er som sådan gået godt, og der har været meget mere interesse fra hannen end tidligere år. Men der er ikke kommet nogen parring desværre, siger Mads Bertelsen til TV 2 Lorry. 

Pandaerne bliver derfor nu skilt ad igen ved førstkommende lejlighed. 

Ifølge Mads Bertelsen, kan den manglende parring skyldes, at begge pandaer er uerfarne. 

- De ved ikke helt, hvad de skal gøre, og de har kun en gang om året til at øve sig. Vi oplever, at de har svært ved at blive synkroniseret. Når hunnen gør sig til, er han optaget af noget andet - og omvendt, siger Mads Bertelsen. 

Var klar med gevær

Da pandaerne blev lukket sammen søndag klokken 12 begyndte de to dyr straks at slås.  Derfor var Zoo også klar med både båthorn, brandslukkere og geværer med gummikugler for at adsprede pandaerne, hvis det endte med at gå vildt for sig.

- Det kan nemlig ende med meget voldsomme slåskampe, sagde pandaernes faste dyrepasser, Nadja Søndergaard søndag i en livesending af den mulige parring på Facebook.

Her så omkring 3.000 interesserede med.

Efter en halv times tid søndag blev slåskampene så voldsomme, at hun-pandaen Mao Sun kom med nogle voldsomme lyde. Herefter måtte begge pandaer puste ud, og Xing Er fik sig en lang lur.

Pandaer er kun drægtige meget få dage om året. Ellers lever de adskilt.

Særlig parringsindsats

Københavns Zoo havde i år gjort en ekstraordinær indsats for at sætte gang i parringen.

Xing Er er delvist håndopfostret og har derfor ikke den helt rigtige pandaadfærd. Derfor skal han hjælpes lidt på vej, før han får interesse for hunnen.

Det havde Københavns Zoo imødekommet ved at sprøjte urin fra andre pandahanner rundt i anlægget for at få ham til at oppe sig.

quote Når hunnen gør sig til, er han optaget af noget andet - og omvendt

Zoologisk direktør, Mads Bertelsen

Tilmed valgte de i år at vente med at føre pandaerne sammen, for at undgå den indledende fase, hvor pandaerne slås mere end de parrer sig.

Lige meget hjalp det.

Pandaer er notorisk svære at få til at parre sig. Vinduet for en parring er kun en lille håndfuld dage om året, når dagene begynder at blive mere solrige.

Må vente et år mere

Derfor må Zoologisk Have i København vente endnu et år, før et nyt forsøg kan sættes i gang. Og det er med en vis optimisme. 

- Hvis vi havde haft et år mere, som var som de to forgående, så ville forventninger være i bund. Men nu har vi set større interesse fra hannen, og derfor er vores forventninger højere, siger Mads Bertelsen. 

De to pandaer i Københavns Zoo er af Kina udlejet til Danmark i 15 år, og derfor tilhører de stadig Kina, ligesom eventuelle kommende unger vil gøre det.

Københavns Zoo betaler godt 6,6 millioner kroner om året for leje af pandaerne, og det har tidligere påkaldt sig kritik, fordi udlejningen af flere bliver opfattet som en del af det såkaldte 'pandadiplomati', hvor Kina udlejer pandaer til lande, der afholder sig fra kritik af det kommunistiske styre. 

Kort nyt.Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?