Glad direktør vender hjem med historisk panda-aftale

Superglad og jetlagged ankom Zoologisk Haves direktør Steffen Stræde i dag til Københavns Lufthavn. I tasken lå en underskrevet panda-aftale med Kina.

Det var en stolt zoo-direktør, der kunne trække en mørkeblå fløjlsmappe op ad tasken ved ankomsten til Københavns Lufthavn i dag.

quote Panda-parret i Zoologisk Have i København bekræfter, at vi hører til i den internationale superliga, hvad zoologiske haver angår.

Steffen Stræde, Direktør, København Zoo

I mappen lå den underskrevne panda-aftale, som er resultatet af mange års arbejde på at få et panda-par fra Kina til København Zoologiske Have.

- Panda-parret i Zoologisk Have i København bekræfter, at vi hører til i den internationale superliga, hvad zoologiske haver angår, siger Steffen Stræde, direktør for København Zoo.

En million amerikanske dollars om året

Kontrakten med den kinesiske State Forestry Administration løber i 10 år og sikrer et samarbejde med Kina om både pandabjørne og anden kinesisk natur og fauna.

Samarbejdet koster København Zoo en million amerikanske dollar om året, som svarer til lidt under 7 millioner danske kroner årligt. Pengene skal bruges til bevaringsarbejdet af pandaerne både i naturen og i pandabaserne.

- Vi får pandaerne her op, og til gengæld deltager vi i naturbevarelsen i Kina. Det er sådan set en meget naturlig sammenhæng, siger Steffen Stræde.

Satser på panda-unger

De to pandaer, som ankommer fra Kina til næste år, er et såkaldt ynglepar. Eller det vil sige, at det håber direktøren for Zoologisk have i hvert fald. Lige nu er hunnen tre år og hannen fire år.

quote I naturen bliver hun typisk besøgt af flere hanner i de dage, hun er i brunst. Den mulighed har vi jo ikke, så vi håber bare, at hun kan lide ham.

Steffen Stræde, Direktør, København Zoo

Først i femårsalderen bliver pandaerne kønsmodne. Men det er ingen garanti for, at de får unger sammen. En panda-hun lader sig nemlig ikke besvangre af hvem som helst.

- Pandahunner stiller store krav til hannen. I naturen bliver hun typisk besøgt af flere hanner i de dage, hun er i brunst. Den mulighed har vi jo ikke, så vi håber bare, at hun kan lide ham og synes, han er den rigtige, siger Zoologisk Haves direktør Steffen Stræde.

Når de to pandaer flytter til Danmark, bliver Københavns Zoo det syvende sted i Europa, hvor publikum kan se pandaer.