Frederiksberg tvinges til at flytte flygtninge ud af København

Frederiksberg Kommune tvinges til at flytte de omdiskuterede flygtninge, de har bosat i nabokommunen, på grund af brandsikkerhed.

Frederiksberg har indtil nu huset flygtninge i nabokommunen København. En beslutning, der har været omdiskuteret blandt Københavns politikere.

Vi vil ikke være med til, at der skal være tvivl om sikkerheden for vores borgere med flygtninge baggrund.

Pernille Høxbro, Kons, formand for socialudvalget i Frederiksberg Kommune

Nu tvinges Frederiksberg til at flytte de 12 flygtninge, som man huser i Centerparken i Valby, der hører til Københavns Kommune, på grund af sikkerhedsmæssige årsager.

Torsdag modtog ejeren af Centerparken et strakspåbud, der krævede, at man inden for et døgn skulle have et nyt brandanlæg, så bygningen var brandsikker.

- Vi vil ikke være med til, at der skal være tvivl om sikkerheden for vores borgere med flygtningebaggrund. Ejeren af bygningen kan ikke efterkomme kravene på en dag, så vi har flyttet dem i dag, og vi forventer ikke, at de skal tilbage dertil, siger formand for socialudvalget i Frederiksberg Kommune, Pernille Høxbro, Kons. 

Læs også København og Frederiksberg skændes om flygtninge - igen

De skal nu flyttes til et af kommunens egne midlertidige indkvarteringssteder på Betty Nansens Allé.

- I øjeblikket ser vi et fald i flygtningestrømmen til landet, ligesom vi er i gang med at bygge permanente flygtningeboliger på Frederiksberg. Dermed har vi ikke så stort behov for midlertidige boliger, som forventet. Hvis det ændrer sig, så vil vi i givet fald løfte den udfordring uden at gøre brug af disse lokaler, siger hun.

Påbud og ikke politikere fik flygtninge flyttet

Københavns Kommune og flere folketingspolitikere har længe været utilfredse med, at Frederiksberg huser deres flygtninge i Valby. Den 1. juli forventes Folketinget at vedtage et lovforslag, så kommuner ikke længere må placere flygtninge i andre kommuner.

I den forbindelse har beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev, Rad. V, sagt, at hun vil bede Frederiksberg om at flytte deres flygtninge ud af kommunen. Også internt i Frederiksberg Byråd glæder man sig over, at flygtningene nu må flytte: 

- Det er måske skæbnens ironi, at Frederiksberg nu bliver tvunget til at tage ansvaret for at huse de flygtninge, vi også har ansvaret for at integrere. I Socialdemokratiet glæder vi os over, at det nu må være slut med Frederiksberg-finten og eksportere problemerne - endda til en nabokommune, der i sandhed har sit at slås med. Det er simpelthen ikke klædeligt, at en af landets mest velhavende kommuner, ikke løser sine opgaver selv, skriver Anja Camilla Jensen, Soc. Dem, til TV 2 Lorry.

Læs også Frederiksberg ser forbud mod flygtninge-flytning som hetz

Men nu har påbuddet og ikke politikerne fået Frederiksberg til at makke ret.

- Jeg er ærgerlig over, at Københavns Kommune længe har kendt til beboelsen, men først nu fortæller, at vi ikke kan drive midlertidig indkvartering der. Det undrer mig, at de ikke har gået ind i den ændrede brug af bygningen før nu, siger Pernille Høxbro.

Teknik- og miljøforvaltningen konstaterede dog først den 29. maj, at Centerparken var taget i brug som flygtningecenter, fremgår det af et orienteringsnotat til teknik- og miljøudvalget. Ejendommen var senest godkendt som et plejehjem.

Ved eftersynet stod det klart, at bygningen ikke havde ordentlige branddøre, at flugtvejen ikke var i orden og at bygningen var mangelfuldt skiltet. Center for Bygninger vurderede derfor ikke, at bygningen var sikkerhedsmæssigt forsvarlig som flygtningecenter.

Flygtningene har boet på stedet siden først i marts. Frederiksberg Kommune har lejet Centerparken i Valby indtil 2019. Det blev tidligere brugt som døgnrehabilitering.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik