Frederiksberg Kommune: Lærere og pædagoger forbydes at ryge i arbejdstiden

Det er fremover forbudt at ryge i arbejdstiden for medarbejdere på daginstitutioner og skoler, det har Frederiksberg Kommune vedtaget. Frederiksberg Lærerforening er ikke begejstrede for beslutningen.

Det er slut med at ryge en smøg i pauserne for de medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Frederiksberg Kommune. 

En enig kommunalbestyrelse har nemlig besluttet at indføre et forbud mod at ryge i arbejdstiden på daginstitutioner og skoler. 

Ifølge forslagsstilleren er årsagen til den nye rygepolitik et forsøg på at gribe ind i en dårlig tendens. 

- Der ligger det til grund, at vi kan se at antallet af børn og unge stiger, og rygning er uden samling den største dræber. Så vi tænkte, der skulle ske noget nyt, for det går den forkerte vej, siger Socialdemokratiets politiske ordfører i kommunalbestyrelsen, Sine Heltberg, og fortsætter:

quote Vi føler ikke, at der er forståelse for lærernes arbejdetider, for vi er nogle gange på arbejde fem døgn i træk.

Lasse Hansen, næstformand, Frederiksberg Lærerforening

- Vi håber, at den udvikling vi har set i andre lande som Island og Norge, hvor antallet af unge er styrtdykket, også vil ske herhjemme, forklarer hun.

"Det er en stor indgriben i den enkeltes frihed"

Hos Frederiksberg Lærerforening er man ikke begejstrede for beslutningen.

- Helt overordnet er det meget svært at være uenig i, at man skal prøve at nedbringe rygning blandt børn og unge, men det er en stor indgriben i den enkeltes frihed, at arbejdet nu skal styre, om man kan tage en smøg uden, at de unge vel at mærke ser det, siger Lasse Hansen, næstformand hos Frederiksberg Lærerforening.

Han mener desuden ikke, at der er taget hensyn til lærernes skiftende arbejdstider.

- Vi er med på, at det ikke er en del af arbejdstiden, at man tager en smøg, men pauserne kan jo have mange former, og det, der er det afgørende for os, er, at lærerne ikke arbejder fra 8-16. Vi arbejder med lange og korte dage, så vi føler ikke, at der er forståelse for lærernes arbejdetider, for vi er nogle gange på arbejde fem døgn i træk, når vi er på lejrskole. Vi mener derimod, at politikerne har taget udgangspunkt i dem, der arbejder 8-16, lyder det fra Lasse Hansen. 

Selvom kommunalpolitikeren fastholder, at det er forbudt at ryge i arbejdstiden, er hun åben for at finde en løsning på skoleture. 

quote Vi starter selvfølgelig blødt, men hvis man ikke vil rette sig efter reglerne, så får det i sidste ende store konsekvenser.

Sine Heltberg, kommunalbestyrelsesmedlem

- Det er først og fremmest hverdagen, vi har fokus på. Når lærerne har lange dage på skolen, må de ikke ryge, men vi vil gerne gå i dialog om en løsning, når de er på lejrskole, siger Sine Heltberg.

Artiklen fortsætter under indslaget.

Få en fyldig status over, hvor langt de enkelte skoler og kommuner er med at indføre røgfri skoler.

Rygning fører til fyring

Selvom forbuddet er trådt i kraft anerkender Sine Heltberg, at medarbejderne ikke bare skal tage en kold tyrker.

- Forbuddet mod rygning i arbejdstiden har en indkøring, så der kommer en blød overgang. Og vi tilbyder selvfølgelig også gratis rygestopkurser, siger hun.

Hvis de rygetrængende trods forbuddet fortsat tænder for en cigaret i arbejdstiden, kan det få store konsekvenser - uanset om det er på institutionens matrikel eller ej.

- Det kan de godt, men så vil man få en advarsel. Vi starter selvfølgelig blødt, men hvis man ikke vil rette sig efter reglerne, så får det i sidste ende store konsekvenser, siger Sine Heltberg.

Mange røgfrie skoler

Det er dog ikke kun Frederiksberg Kommune, der går ind i kampen om at nedsætte det stigende antal rygere blandt unge, ved at indføre forbud. 

Vi har tidligere undersøgt, hvor mange skoler, der har indført røgfri skoletid for både ansatte og elever i vores område. Og den viste, at røgfri skoletid bliver virkeligheden for flere og flere ansatte og elever i hovedstadsområdet.

I kortet herunder kan du se, hvilke skoler, der har indført røgfri skoletid - både på skolen og uden for skolen. 

Hvis du holder markøren hen over de enkelte kommuner, kan du se, hvilke skoler der har indført røgfri skoletid for alle:

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Ulovlig hegn ved havn

Trodser regler og indhegner havnefront: "Det er at pisse på fællesskabet," raser politiker

Lauritz Lindboe Wind overfald blurred

playS vil give voldsdømte karantæne fra barer om natten

amdisenogbjørstorp

"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

20160309-162009-3-1920x1281we

Gentoftes stemmesluger tjekker ud - nu kaster de andre sig over byttet

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere