Frederiksberg kalder til kamp mod millioner til fyret KL-direktør

KL's nu tidligere direktør, Arne Eggert, går med 1,77 millioner kroner fra interesseorganisationen, selvom han blev fyret for upassende opførsel. Ifølge Frederiksberg Kommune skal han ikke have en krone.

Det gav et gib i borgmestre og kommunalbestyrelser over hele landet, da KL (Kommunernes Landsforening, red.) i en pressemeddelelse for en uge siden gjorde det klart, at en af interesseorganisationens direktører var blevet opsagt med øjeblikkelig virkning.

- Vi har haft nogle grundige drøftelser med vores medarbejderrepræsentanter og er på den baggrund nået frem til, at den adfærd, der er blevet udvist, ikke er forenelig med det direktøransvar, der ligger i KL, udtalte KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe i den forbindelse.

Direktør sendte upassende beskeder

Den fyrede direktør er 44-årige Arne Eggert, og hans fratrædelse blev begrundet med, at han har sendt upassende beskeder til flere kvindelige medarbejdere i KL.

quote Jeg har svært ved at forstå, at man så skal gå med 1,77 millioner kroner i lommen, hvis det, man har gjort, er så uforeneligt med direktøransvaret

Sine Helberg, politisk ordfører, Soc.dem. Frederiksberg Kommune

Men selvom beskederne var så uforenelige med direktøransvaret, at Eggert straks måtte tage sine ting og gå, forlader han alligevel KL med 13 måneders løn - hvilket svarer til 1,77 millioner kroner.

Det burde dog ikke være tilfældet, lyder det enstemmigt fra Magistraten (økonomiudvalget, red.) i Frederiksberg Kommune.

Frederiksberg Kommune kræver redegørelse fra KL om fratrædelsesløn

Derfor har man udbedt en redegørelse fra KL, som skal klarlægge, hvorfor direktøren kan gå med de 13 måneders fratrædelsesløn.

- KL har meldt klart ud, at opførelsen ikke er forenelig med direktøransvaret i KL og har taget skridt til den fratrædelse, siger Sine Helberg, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Frederiksberg Kommune.

- Men så jeg har svært ved at forstå, at man så skal gå med 1,77 millioner kroner i lommen, hvis det, man har gjort, er så uforeneligt med direktøransvaret, tilføjer hun overfor TV 2 Lorry.

quote Jeg ikke mener, at skatteborgerne på Frederiksberg skal være med til at betale en stor fratrædelsesløn til en direktør, som har optrådt upassende.

Sine Helberg, politisk ordfører, Soc.dem. Frederiksberg Kommune

Sine Helberg står bag forslaget om at kræve en redegørelse fra KL i sagen - et forslag som i Magistraten mødte fuld opbakning fra alle partier.

- Jeg stillede det her forslag, fordi jeg ikke mener, at skatteborgerne på Frederiksberg skal være med til at betale en stor fratrædelsesløn til en direktør, som har optrådt upassende - hvis der er mulighed for at undgå det, fortæller hun.

Ligner Frederiksberg-sag: "Kommunaldirektøren fik ikke en krone efter fyringen"

I Frederiksberg Kommune valgte man for år tilbage at fyre kommunaldirektøren - og også her stod der i kontrakten, at direktøren i forbindelse med opsigelse kunne forlade kommunen med fratrædelsesløn i millionklassen.

Frederiksberg nægtede dog at udbetale lønnen og gik i stedet rettens gang for at forhindre udbetalingerne.

Og her fik kommunen ret.

- Kommunaldirektøren fik ikke en krone med fra Frederiksberg efter fyringen. Vi fik rettens ord for, at det er okay ikke at udbetale løn, siger Sine Helberg, som i øvrigt påpeger, at det kun er spørgsmålet om konsekvenser ved direktøransvar, som de to sager har tilfælles.

Har KL overhovedet overvejet at lægge sag an

Nu ønsker Magistraten i Frederiksberg at finde ud af, hvorvidt KL overhovedet har overvejet at anlægge sag om de 1,7 millioner kroner.

quote Kommunaldirektøren fik ikke en krone med fra Frederiksberg efter fyringen.

Sine Helberg, politisk ordfører, Soc.dem. Frederiksberg Kommune

- Jeg håber, at de kan overbevise os om, at der er en juridisk praksis for, at retten vil give medhold i, at han skal have det, eller at man genovervejer til fremtiden, hvornår man tager en retssag i situationer som denne, eller hvornår man ikke gør, siger Sine Helberg og tilføjer:

- Spørgsmålet er, om det er for luktrativ en aftale, man har som direktør i KL. Vi synes ikke, at skatteborgernes penge skal bruges på sådan noget hvert fald.

Ifølge Sine Helberg har Magistraten modtaget en kvittering for, at KL har modtaget Frederiksberg Kommunes ønske om en redegørelse.

Socialdemokratiets ordfører ved dog ikke, om der er politisk flertal for at tage yderligere skridt, hvis redegørelsen ikke er tilfredsstillende.