Folkekirken lancerer Facebook-kampagne: Nu skal flere døbes

Kun 40 procent af de nyfødte på Frederiksberg bliver døbt. Kirkeforsker tvivler på, at udviklingen kan vendes.

Der bliver længere og længere mellem børn som lille Ingrid, der i dag blev døbt i Sankt Markus Kirke på Frederiksberg. 

Det er nemlig ikke bare folkekirkens medlemstal, der rasler ned på Frederiksberg og i Københavns Stift – det gør andelen af børn, der bliver døbt også.

Blot 40 procent af alle nyfødte i Københavns Stift bliver døbt inden de er født 1 år. I Viborg er tallet 80 procent, og landsgennemsnittet er 63 procent.

quote Vi prøver at komme til at tale med folk, der ikke kommer i kirken hver søndag, og som ikke finder det naturligt at træde ind i bygningen, men kommunikerer på nogle andre medier

Kirsten Jørgensen, provst, Frederiksberg Provsti

Det har nu fået Frederiksberg Provsti til at sætte gang i kampagnen @Daabsgaven, der består af 12 film, som lanceres på Facebook i dag og de kommende søndage. Her fortæller en række mennesker om deres holdning til dåben.

- Vi synes det er en god idé at få sine børn døbt, så derfor prøver vi at komme til at tale med folk, der ikke kommer i kirken hver søndag, og som ikke finder det naturligt at træde ind i bygningen, men kommunikerer på nogle andre medier, for eksempel Facebook, forklarer provst Kirsten Jørgensen til TV 2 Lorry.

- Vi skal gøre os værdige

Ifølge hende hænger den faldende andel af døbte børn tæt sammen med storbylivet.

- Her er det tydeligere, at det moderne menneske heldigvis har et valg. Det er vores udfordring. Vi skal gøre os værdige til, at man vælger dåben, siger hun.

Frederiksberg Provsti har ikke opstillet noget succeskriterium for kampagnen, men man håber, udviklingen kan vendes.

quote  Det er vanskeligt at forestille sig, at det vender. Vi skal huske, at vi kommer fra en situation, hvor alle var tvunget til at døbe deres børn til en situation, hvor alle er tvunget til at tage stilling

Hans Raun Iversen, lektor, leder af Center for Kirkeforskning, Københavns Universitet

Lektor: Kirken bliver også fravalgt

Men det er lederen af Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet, Hans Raun Iversen, skeptisk over for.

- Det er vanskeligt at forestille sig, at det vender. Vi skal huske, at vi kommer fra en situation, hvor alle var tvunget til at døbe deres børn til en situation, hvor alle er tvunget til at tage stilling. Så er det jo ikke så mærkeligt, at man tager stilling i øst og vest. Det skulle være mærkeligt andet, siger han til TV 2 Lorry.

Når folk ikke i samme grad som tidligere lader deres nyfødte døbe, er det et udtryk for, at vi føler os mere frisatte i forhold til kirken. Engang var dåben tvungen, senere blev den en vane og sidst en tradition – og den slags kan man jo ændre på, pointerer Hans Raun Iversen.

Kirken er blevet et kulturtilbud

Folkekirken er så at sige kommet ud på markedet, hvor den hele tiden er på valg.

- Kirken er i dag et kulturtilbud mellem andre, og det at være medlem af kirken svarer til at være medlem af enhver anden god forening. Det kan være Kræftens Bekæmpelse eller Louisianas Venner eller så meget andet. Det kan da godt ske, man er medlem af det, og det kan der være gode grunde til – men man behøver jo ikke være det hele livet, siger han, der dog ikke vil udelukke, at der kan komme en modbevægelse.

Fredag kunne Kirkeministeriet offentliggøre nye tal, der viser, at 25.000 medlemmer forlod folkekirken sidste år. Af dem var de 6.368 nu forhenværende folkekirkemedlemmer bosiddende i Københavns Stift. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik