Kommune skrotter permanent boliggaranti til flygtninge

Et flertal i Frederiksbergs kommunalbestyrelse har nedstemt et forslag om, at flygtninge fortsat skal garanteres et permanent hjem.

Indtil nu er flygtninge bosat i Frederiksberg Kommune blevet garanteret en permanent bolig.

Men sådan er det ikke længere. 

quote Vi siger bare, hvorfor skal flygtninge have et retskrav, så man altid i en hvilken som helst situation skal lade en flygtning komme foran i køen.

Jan E. Jørgensen (V), kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune

Mandag aften afviste et flertal i Frederiksbergs kommunalbestyrelse et forslag om, at flygtninge skal garanteres et permanent hjem. Og det undrer Sine Heltberg (S), der fremsatte forslaget.

- Jeg synes, at hvis man skal have en chance som flygtning, så skal man kunne finde et job, lade ens børn starte i skole og til fritidsinteresser, uden at frygte for sin boligsituation, siger Sine Heltberg, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokratiet i Frederiksberg Kommune, til TV 2 Lorry. Hun fortsætter:

- Der kommer jo ikke ret mange flygtninge for tiden, så det undrer mig, at resten af kommunalbestyrelsen ikke står ved, at vi selvfølgelig skal os ordentligt. At vi som en af de rigeste kommuner i Danmark, selvfølgelig skal hjælpe flygtninge og de andre kommuner. Vi skal påtage os vores del af ansvaret, siger hun.

Sine Heltberg (A) fremsatte forslaget, som mandag den 27. januar blev nedstemt i Kommunalbestyrelsen.
Sine Heltberg (A) fremsatte forslaget, som mandag den 27. januar blev nedstemt i Kommunalbestyrelsen.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

"Flygtninge skal ikke have førsteret"

Venstres Jan E. Jørgensen stemte imod forslaget sammen med andre kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Han mener ikke, at flygtninge skal have førsteret foran andre boligløse.

- Vi tager vores tørn, og vi skaffer permanente boliger til de flygtninge, der har problemet. Vi siger bare, hvorfor skal flygtninge have et retskrav, så man altid i en hvilken som helst situation skal lade en flygtning komme foran i køen. Foran en enlig mor der stå på gaden med alle sine børn for eksempel, siger Jan E. Jørgensen til TV 2 Lorry.

Førhen har der været et krav til alle kommuner om at finde permanente boliger til flygtninge. Men siden den 1. marts 2019 er kommunerne kun forpligtet til at tilbyde en midlertidig bolig til visiterede flygtninge.

quote hvis man bliver skubbet rundt alle mulige mærkelige steder, og ikke ved hvor man hører til, så har man jo ikke overskud.

Kristine Henriksen (A), formand for Psykiatri- og Handicapudvalget i Gladsaxe

Men det forholder sig sådan, at flere kommuner fortsat garanterer permanente boliger til flygtninge. En af dem er Gladsaxe Kommune.

- For at de kan slappe af i at lære dansk, i at komme ud på en arbejdsplads, i at blive selvforsørgende, så er det jo rigtig vigtigt at man har en base , og hvis man bliver skubbet rundt alle mulige mærkelige steder og ikke ved, hvor man hører til, så har man jo ikke overskud, siger Kristine Henriksen (S), der er formand for Psykiatri- og Handicapudvalget i Gladsaxe Kommune, til TV 2 Lorry. 

Permanente boliger er stadig en mulighed

I Frederiksberg Kommune vil man stadig tilbyde permanente boliger til flygtninge, men modsat Gladsaxe er det bare ikke en garanti for det. 

Ifølge Jan E. Jørgensen har Frederiksberg Kommune endnu ikke smidt flygtninge ud af deres boliger. Problemstillingen er derfor rent hypotetisk, mener han.

Jan E. Jørgensen stemte imod forslaget.
Jan E. Jørgensen stemte imod forslaget.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

- Frederiksberg er danmarksmestre i integration. Vi er allerbedst til at få flygtninge i arbejde og indtil nu har vi ikke haft nogen problemer med at skaffe permanent bolig til de flygtninge, der er på Frederiksberg, så det her som socialdemokraterne forsøger at piske op, det er altså en storm i et glas vand, siger Jan E. Jørgensen.

Men sådan ser Socialdemokratiets Sine Heltberg slet ikke på det.

- Hvis han ikke synes, det er et rigtigt problem, hvad er så problemet i at sige, jamen selvfølgelig tilvejebringer vi de boliger, der skal til. Altså har man krav på en bolig, eller har man ikke krav på en bolig? Vi synes, det er det mest ordentlige at sige, at elvfølgelig skal du have en chance for at komme godt på vej, når du kommer til Frederiksberg, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere