Falske indsamlere for Kræftens Bekæmpelse stjal med arme og ben: Organisation afviser tendens

Under påskud om, at de samlede ind for Kræftens Bekæmpelse, fik to kvinder adgang til en mands entré og begiv tyveri. Organisationen selv ved ikke, hvad de skal gøre ved det, når nogen udnytter kræftsagen.

Tusindvis af frivillige var på gaden søndag for at samle ind til Kræftens Bekæmpelse, og det gik strygende - de fleste steder.

Enkelte i borgere i Ølstykke oplevede nemlig at få besøg af flere indsamlere på samme dag, og de mistænker derfor, at der har været svindlere på spil. Men hvor det i Ølstykke bliver ved mistanken, er der dog ingen tvivl på Frederiksberg.

Sidst søndag eftermiddag troppede to kvinder op med en indsamlingsbøsse med Kræftens Bekæmpelses logo på hos en beboer på Henrik Ipsens Vej. 

Manden ville gerne donere penge til kræftsagen, og han skyndte sig derfor ind i sin stue for at hente mønter, som han kunne give de to fremmødte.

quote Jeg lytter til det med stor alvor, men jeg har meget svært ved at se, hvordan vi kan forhindre det

Finn Christensen, projektchef for Landsindsamlingen

Imens blev kvinderne ladt alene i entréen.

Da kvinderne havde taget imod mandens donation, takkede de og forsvandt videre, og her opdagede Frederiksberg-borgeren til sin store overraskelse, at adskillige ting og genstande fra entréen var forsvundet med dem.

Det oplyser Københavns Politi, efter at TV 2 Lorry mandag spurgte flere politikredse, om de havde modtaget anmeldelser om svindel i forbindelse med landsindsamlingen for Kræftens Bekæmpelse.

Alvorligt og ødelæggende - men svært at forhindre

Hos Kræftens Bekæmpelse kender man også til sagen på Frederiksberg, og Finn Christensen, der er projektchef for Landsindsamlingen, forklarer, at man også her ser alvorligt på episoden:

- Det er nogen, der har udnyttet den gode sag, det gode formål og den store tillid til vores sag ved at berige sig selv. Det synes vi jo virkelig er alvorligt, træls og ødelæggende for den gode tillid, der er mellem organisationen og danskere - og det er jo inklusiv alle de gode indsamlere, der vil sagen det bedste, siger han.

Det er ikke længe siden, at det kom frem, at en ung kvinde fra København, havde løjet om, at hun var dødeligt syg med kræft. Kræftens Bekæmpelse havde selv brugt hende i en kampagne, før det viste sig, at kvinden aldrig havde været syg.

Sagen er af en anden karakter end episoden på Henrik Ipsens Vej. Temaet er dog det samme: Personer, der udnytter en organisations formål til egen vinding. Derfor spørger vi Finn Christensen, om Kræftens Bekæmpelse har et generelt problem med folk, der udnytter kræftsagen:

quote Det er undergravende for en organisation som Kræftens Bekæmpelse, at nogen udnytter deres landsindsamling til at begå tyveri

Thomas Tarpgaard, vicepolitiinspektør i Københavns Politi

- De to sager har ikke noget til fælles, andet end at de viser dårlig dømmekraft. Jeg ser det ikke som en tendens, lyder svaret, og han tilføjer, at han kun har kendskab til meget få episoder, hvor folk er troppet op med falske indsamlingsbøsser - og episoden med den unge kvinde står i øvrigt alene.

Finn Christensen ser episoden på Frederiksberg som et enkeltstående tilfælde, og han understreger, at han ikke kan se, hvad Kræftens Bekæmpelse selv kan gøre ved det, når personer, som i denne sag, vælger at udgive sig for at være fra organisationen:

- Jeg lytter til det med stor alvor, men jeg har meget svært ved at se, hvordan vi kan forhindre det. Hvis det var vores indsamlere, der havde udnyttet vores system, ville jeg virkelig gerne have taget ansvaret på mig, men hvis nogen kommer helt ude fra og begår trickrøveri, ved jeg ikke, hvad jeg stille op med det - andet end at udtrykke min ærgrelse, siger han.

Undergravende for Kræftens Bekæmpelse

Det er forbundet med en del troværdighed at pryde sig med en indsamlingsbøsse fra Kræftens Bekæmpelse, og netop derfor tager politiet sager som denne på Frederiksberg meget alvorligt, forklarer de:

- Vi ser med stor alvor på forbrydelser, hvor gerningsmændene misbruger den tillid, der er mellem mennesker. Desuden er det undergravende for en organisation som Kræftens Bekæmpelse, at nogen udnytter deres landsindsamling til at begå tyveri, siger Thomas Tarpgaard, der er vicepolitiinspektør i Københavns Politi, til TV 2 Lorry.

Københavns Politi vil gerne høre fra borgere, hvis de, som manden på Frederiksberg, har oplevet personer, der løjet om, at de kom fra Kræftens Bekæmpelse for at samle ind til kræftsagen.

- Hvis andre beboere i området har oplevet noget lignende – også selv om de har afvist tyvene ved døren – vil vi meget gerne høre fra dem på telefon 1-1-4. Og hvis boligforeninger ved, at de har relevant videoovervågning af trappeopgange osv., vil vi gerne køre ud og hente det, siger Thomas Tarpgaard.

De to kvinder beskrives som:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere