Intern uro udstiller kriseramt konservativ kronjuvel

Mens Malene Sandfeld forlader Konservative på Frederiksberg med en opsang om uklar ledelse og intern uro, afviser den nuværende politiske ordfører, Nikolaj Bøgh, at der skulle være kurrer på tråden. Men finder man ikke en klar leder snart, kan det her blive begyndelsen på enden, vurderer politisk kommentator, Pia Allerslev.

Hun er den i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, der i længst tid har været medlem af Konservative på Frederiksberg.

Hun har siddet i kommunalbestyrelsen i tre valgperioder.

Malene Sandfeld er født på Frederiksberg, og også født ind i politik på Frederiksberg med en far, der også var folkevalgt, og som i sin tid - ifølge Malene Sandfeld - opfandt begrebet 'Frederiksberg-konservativ'.

Derfor gør det nok også ekstra ondt på den konservative selvforståelse og i hvert fald på Malene Sandfeld selv, at hun nu halverer sin fars eget begreb og fremadrettet simpelt er Frederiksberg.

Malene Sandfeld vil simpelthen ikke længere være med. Hun vil ikke længere være konservativ på Frederiksberg og har meldt sig ud af partiet for at være løsgænger.

Intern uro og uklar ledelse

Det er der flere årsager til. Dels føler Malene Sandfeld sig ’skubbet ud’ af partiet.

Og så er den konservative gruppe på Frederiksberg også fyldt med det, hun betegner som intern uro og en så uklar ledelse, at hun mener, partiet er i gang med at gøre det mere end svært for sig selv både at føre politik og genvinde fordums styrke.

- Meget er uklart. Og det er farligt, hvis man har uklar ledelse. Og det kan ledelsen heller ikke lide at høre, men sådan er det. Der er spekulanteri og usikkerhed, og nogle handler måske på en bestemt måde for ikke at komme i konflikt med ledelsen, siger Malene Sandfeld til TV 2 Lorry.

Hun har ikke selv kunne handle på den bestemte måde, hun fortæller om. Og derfor er hun først havnet i konflikten og nu på stoppestedet foran Frederiksberg Rådhus, hvor hun vil have ro og plads til at finde ud af, hvor bussen skal køre hen fremadrettet.

Men den ro og plads har hun efter sin udmeldelse ikke kunne få. Ledelsen af den konservative gruppe har nemlig offentligt opfordret Malene Sandfeld til helt at forlade sit mandat, så en anden konservativ kan komme til i stedet. 

Holdninger overrulet

Det vil hun ikke. Og derfor åbner hun nu op og fortæller TV 2 Lorry om, hvordan hun har oplevet forholdene i den konservative gruppe på Frederiksberg.

- Jeg har været ordfører på børneområdet, hvor mine holdninger hele tiden er blevet overrulet. Og så giver det jo ingen mening at være med mere. Nogle gange må man i politik stemme med gruppen. Sådan er politik. Det er fair, men når det er hele tiden, så går det ikke længere, siger Malene Sandfeld.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

210720_POTRÆT_MALENE_026

Hun har efter Simon Aggesens exit oplevet en ledelse, der har skabt mere splittelse end politisk ro. Og hun har siden valget i november derfor haft mere end svært ved at finde sit eget fodfæste.

- Lige efter valget blev der under tumultariske forhold nedsat en ledelse bestående af fire personer, hvor man ikke spurgte gruppen. Det var ikke smart. Ledelsen kan gøre hvad de vil, men det ville have været klogt at have hele gruppen med, siger Malene Sandblad og fortsætter:

- To af de fire ledere, som i øvrigt også er et højt antal ledere i en gruppe på 13, har ikke erfaringen med det politiske håndværk. Og når man ikke evner at samle gruppen, så bliver det svært. Vi er 13 mennesker. Vi synes jo ikke det samme. Nogle vil hælde i lidt forskellige retninger, og det er både sundt og repræsentativt for befolkningen, men der skal være én, der udstikker en klar linje. Det er det, jeg nu beklikker. Og der vil de jo sige, jeg bare er galt afmarcheret, men det er jeg ikke, siger Malene Sandfeld til TV 2 Lorry.

- Og så er det jo klart, at når man vælger at opstille folk, der ikke har politisk erfaring og kan det politiske håndværk, så lytter de meget til de markante profiler, der er politisk dygtige, og det skaber lidt grupperinger. Nogle er jeg enig med, men de dukker nok ikke ud af busken nu, for de skal også passe på sig selv, uddyber Malene Sandfeld.

Ubehagelige episoder

Selv endte hun med at havne på et ifølge hende ubehageligt sidespor, hvor hun på den ene side ikke blev omfavnet som menneske. Tværtimod. Og på den anden blev hun tvunget til at stemme ting igennem, som hun ikke var enig i.

Det kunne Malene Sandfeld ikke tie om internt, og så blev det for alvor ubehageligt for hende i gruppen med episoder, hun ikke har lyst til, kommer frem.

- Man skal være et menneske. Også i politik. Når man, som jeg, hele tiden føler, jeg må fravige det, som jeg betragter som socialkonservativt og frederiksberg-konservativt, så må man overveje, om man vil fortsætte. Jeg har brug for at være tro mod mig selv. Jeg kan jo ikke blive ved med at være den, jeg ikke er. Så kunne jeg jo gå helt ud af politik, som de har opfordret mig til, men hvorfor skulle jeg det, når jeg nu kan være mig ved at være løsgænger, siger Malene Sandfeld.

quote Konservative på Frederiksberg har det problem, at der ikke er en naturlig leder. Og der må være nogen, der tager styringen nu. Det helt store spørgsmål er, hvem der skal bygge det her parti op igen? Det undrer mig, man ikke har fundet den rette endnu

Pia Allerslev, politisk kommentator

Hun tror, at partiet kan være på vej ind i en endnu større krise på Frederiksberg, og at det bliver mere end svært at genvinde det styre, som man efter 112 år tabte ved kommunalvalget i november.

- Det bliver i hvert fald ikke lettere af, der ikke er en leder og en spidskandidat, og at jeg går, siger hun til TV 2 Lorry.

Kan ikke genkende kritik

Det tror den nuværende politiske ordfører Nikolaj Bøgh ikke på. Tværtimod, så føler han sig overbevist om, at det konservative arbejde på Frederiksberg allerede nu viser en klar linje over for vælgerne. 

Og for ham er det vigtigt at gøre tingene rigtigt nu, så man står stærkest muligt frem mod det næste valg. 

Til gengæld synes Nikolaj Bøgh ikke, det er rigtigt at udstille et politisk forløb og en udmeldelse i medierne. 

Han kan nemlig på ingen måde genkende det billede af intern uro, spekulation og ubehagelige oplevelser, som Malene Sandfeld tegner.

Derfor er han også både ekstra ærgerlig og trist over, det er kommet så vidt, at TV 2 Lorry skriver denne artikel. 

- Jeg har svært ved at genkende det. Vi har netop overstået et godt sommergruppemøde, hvor vi er en samlet gruppe. Derfor er det også trist, at der nu bliver smækket så hårdt med døren, siger Nikolaj Bøgh til TV 2 Lorry og uddyber.

- Jeg tænker, det er ærgerligt. Det skaber tvivl om, hvor vi er henne, når man går ud med det offentligt. Men jeg håber, vores arbejde viser en klar linje over for vælgerne, uddyber Nikolaj Bøgh.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

20210727-131954-7-1920x1280we
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Han har siden kommunalvalget i november godt vidst, at Malene Sandfeld ikke følte sig tilpas i gruppen. Alligevel har Nikolaj Bøgh forsøgt at skabe ro og få hende til at være en del af det konservative hold på Frederiksberg ved løbende at være i dialog med hende, uddyber han.

- Jeg er godt klar over, hun har følt sig frustreret. Men jeg har gjort, hvad jeg kunne og er ærgerlig over, vi ikke kom i mål med det. I en meget stor gruppe oplever man nogle gange, at der er nogen, der melder sig ud. Det er Malene ikke den første, der har gjort, men derfor ærgrer det mig meget alligevel, siger Nikolaj Bøgh til TV 2 Lorry.

Kommer ikke til at udpege ny leder nu

Han fremhæver flere gange under interviewet, at han mener, der er en stærk samlet konservativ gruppe på Frederiksberg, og at det derfor er svært for ham at svare på Malenes Sandfelds kritik af intern uro, personlige episoder og spekulation. For det, mener han, ganske enkelt ikke har været tilfældet.

Kritikken af den uklare ledelse kan han dog godt nikke en smule genkendende til. 

- For det har hun jo i og for sig ret i, siger Nikolaj Bøgh og fortsætter:

- Vi har været i gang med en strategiproces, siden vi for første gang i 112 år mistede borgmesterposten. Det er jo ikke så nemt at gå fra at have borgmesterposten og til at være i opposition. Derfor har vi ventet med at udpege en spidskandidat. Og på en måde kan man jo godt sige, at vi ikke har en entydig ledelse lige nu, siger han.

- For os er det dog vigtigt lige at have lidt tid til at finde vores ben i den nye gruppe, give de nye gruppemedlemmer mulighed for at komme ind i arbejdet og lære deres ordførerskaber at kende, inden vi er klar til at vælge en spidskandidat, uddyber Nikolaj Bøgh.

Hvornår kommer I så til at udpege en spidskandidat frem mod næste valg, som kan være den leder?

- Det kommer formentlig til at ske i løbet af det næste års tid. Det er ingen hemmelighed, at både Laura (Lindahl, red.) og jeg også er folketingskandidater, så folketingsvalget skal lige overstås først. Efter valget ved vi helt sikkert mere om, hvem der har lyst og tid til at påtage sig opgaven. Det kan enten være én fra den nuværende gruppe eller måske en udefra, siger Nikolaj Bøgh. 

Han håber nu på, at smækkede døre på Frederiksberg Rådhus kan blive åbnet så meget på klem, at der kan blive mulighed for at mødes. I det mindste politisk, så det borgerlige Frederiksberg kan have den stærkest mulige stemme på Frederiksberg. 

- Hvis jeg må give Malene et godt råd, så er det at komme videre med sit eget politiske liv. Vi skal eksempelvis snart til at have budgetforhandlinger. Og jeg vil gerne have hende med i en samlet borgerlig gruppe, så vi står stærkest. Vi har ikke noget ondt blod, siger Nikolaj Bøgh til TV 2 Lorry.

Kan koste partiet livet

Men ifølge politisk kommentator, Pia Allerslev, der selv er tidligere Venstre-borgmester i Københavns Kommune, så er åbne og lukkede døre det mindste at bekymre sig om, når man er konservativ politiker på Frederiksberg lige nu.

- Når man går ud med, hvorfor man går, så handler det næsten altid om, at man som politiker føler sig misforstået og har brug for at komme af med frustration. Men man behøver ikke kigge længere end til Dansk Folkeparti for at se, hvor galt det kan gå, siger hun til TV 2 Lorry.

På Frederiksberg handler det ifølge den politiske kommentator om en selvopfattelse, der skal bygges op på ny, efter man for første gang i 112 år ikke har magten. Og det er frustrerende for alle parter.

- De har ingen borgmesterkæde og nogen stærk position og er ikke så vellidte lige nu. Det er frustrerende som politiker at gå fra at være magtfuld til det, siger Pia Allerslev, der samtidig mener, at det kan koste partiet livet, hvis ikke man udpeger en ny leder med format med det samme. 

- Konservative på Frederiksberg har det problem, at der ikke er en naturlig leder. Og der må være nogen, der tager styringen nu. Det helt store spørgsmål er, hvem der skal bygge det her parti op igen? Det undrer mig, man ikke har fundet den rette endnu. Det er simpelthen ødelæggende for partiet, hvis der kommer til at gå et år, før der er en, der tager førertrøjen, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Hun tror, man afventer det kommende folketingsvalg for at se, om der bliver plads til at sende en ny rising star til Frederiksberg, men det er ifølge kommentatoren altså et sats, der kan ende med at helt at koste partiet livet, fordi der vil gå så lang tid uden en leder.

- Kommer der et systemskifte på Christiansborg, så kommer der ingen stjerne til Frederiksberg. Men omvendt, genvinder Mette Frederiksen magten, så kunne man godt forestille sig, at man sender en konservativ profil af sted, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik