Elefantunge bevæger sig udenfor for første gang

Onsdag morgen blev den en uge gamle elefantunge i København Zoo lukket udenfor for første gang. Det er gået stille og roligt, fortæller dyrepasserne.

01:27

Mun blev født 1. oktober, og onsdag fik hun så lov at komme udenfor sammen med resten af flokken. Her dier hun hos sin mor. Video: TV 2 Lorry

Klokken lidt over ni onsdag blev elefantungen Mun lukket udenfor i anlægget i København Zoo for første gang.

Dyrepasserne havde forberedt udflugten med halm i anlægget, så den lille hun kunne boltre sig uden at slå sig, hvis hun faldt.

- Men det er gået stille og roligt, og hunnerne passer godt på hende. Hun følger med sin mor, og alt er gået, som det skulle, fortæller dyrepasser i København Zoo Rasmus Pedersen.

Den lille hun har to "storebrødre", som ifølge dyrepasseren godt kan være lidt frække, men hunnerne i flokken er hele tiden opmærksomme på at passe på den lille.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Mun bevæger sig forsigtigt rundt i anlægget hele tiden tæt på sin mor. Foto: Julie Eleanor Andersen - TV 2 Lorry

Alt er gået efter bogen med Mun, bortset fra at hun var lidt længe om at begynde at die.

Det tog et døgn, før hun diede, og da Muns mor, Surin, har to mislykkedes graviditeter bag sig, var dyrepasserne først lidt bekymrede. Men det har vist sig at være uden grund, for nu dier og sover Mun, som hun skal, lyder det.

Elefant-facts

 • Surin, hunelefant, født 1998 i Thailand og kom til København ZOO i november 2001 som en donation til det danske folk fra det thailandske folk. Mor til Mun.
   
 • Kungrao, hunelefant, født 1998 i Thailand og kom til København ZOO i november 2001 som en donation til det danske folk fra det thailandske folk. Mor til Plaisak.
   
 • Plaisak, hanelefant, født i ZOO maj 2017
   
 • Kumari, hunelefant mor til Bully, født i 2007 og ankommet til ZOO fra Köln 2019
   
 • ​Bully,​​​​ hanelefant, født i 2017 og ankommet til ZOO fra Köln 2019
   
 • Naing Thien, hanelefant, født 1980 og ankommet til ZOO september 2020. Hanelefanten er på et midlertidigt ophold, mens hans kommende anlæg i Polen bygges færdigt. Han forventes at flytte til Polen om ca. otte måneder, hvorefter der bliver plads til en ny avlshan i ZOO.

Kilde: København Zoo

Mun bliver i København Zoo

Sidste år blev der på verdensplan født 16 nye elefantunger i zoologiske haver. Derfor er det også en stor begivenhed, når det sker i København – selvom der i årenes løb efterhånden er født mange elefanter på toppen af Valby Bakke.

Mun blev født 1. oktober, og onsdag fik hun så lov at komme udenfor sammen med resten af flokken. Foto: Frank Rønsholt - Zoo

I alt har den zoologiske have på Frederiksberg været hjem for 15 elefantfødsler gennem tiden, siden den første elefantkalv kom til verden i zoo allerede i 1907.

Men det er længe siden, at der er blevet født en hunelefant i zoo, og netop fordi Mun er en hun, kan vi forvente at se hende i København Zoo i mange år frem.

- Hunnerne bliver som regel i flokken, hvor hannerne søger andre veje. Så det er tanken, at hun skal blive her.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik