Dyb uenighed om fremtidige almene boliger på Frederiksberg

På Frederiksberg er den socialdemokratiske og konservative fløj dybt uenige om, hvorvidt visse ejendomme på Frederiksberg skal være almene boliger, som et nyt boligudspil lægger op til.

Der skal flere almene boliger til hovedstaden.

Det er et af hovedpunkterne i et nyt boligudspil, som regeringen tirsdag fremlagde. 

Det skal ske ved, at almennyttige boligselskaber skal have mulighed for at opkøbe eksempelvis  private ejendomme, som så skal omdannes til netop almene boliger. Her er det meningen, at staten kan give en økonomisk hånd med, så boligselskaberne har råd til købet.

Det gælder eksempelvis for Frederiksberg Boligfond, der ejer Den Sønderjyske By på Frederiksberg.

quote Det her går bare på at tage nogle billige boliger og gøre dem almene. Det kommer der ikke flere billige boliger af.

Nicolaj Bøgh, rådmand, Frederiksberg, Kons.

Frederiksbergs Boligfond har længe været i økonomisk bekneb og har tidligere forsøgt at sælge lejlighederne til en investeringsfond. Det skabte bekymring blandt lejerne, som frygtede huslejestigninger. I sidste ende gik handlen i vasken.

Netop de økonomiske vanskeligheder skal den nye model rette op på, mener Michael Vindfeldt (S), der selv har været i tæt dialog med indenrigs- og boligministeren Kaare Dybvad Bek (S) om emnet.

- Boligfonden har kurs mod afgrundens rand, så der skal ske noget, hvis den skal reddes, og en af de modeller er så, at man kan give lejerne friheden og gøre det til almene boliger, forklarer han og fortsætter:

-  Jeg er generelt meget glad for, at der nu kommer nogle konkrete redskaber, der kan være med til at sikre en blandet by på Frederiksberg, siger Michael Vindfeldt (S). 

Her ses Den sønderjyske By på Frederiksberg.
Her ses Den sønderjyske By på Frederiksberg.
Foto: Leif Danielsen/ TV 2 Lorry

Konservativ undren

Hos den konservative fløj er man knapt så begejstret for udspillet, og idéen om at gøre Den Sønderjyske by til almene boliger.

- Lige præcis i forhold til den Sønderjyske By og Frederiksberg Boligfond, der undrer vi os selvfølgelig noget over udspillet. Området er i forvejen præget af meget billige huslejer også væsentlig billigere end man har i den almene sektor. Der kommer ikke flere billige boliger, ved at købe det her til almene, tværtimod skaber det usikkerhed for boligfondens fremtid og for lejernes husleje, siger rådmand på Frederiksberg Nicolaj Bøgh (K).

For ham handler det først og fremmest om at få flere betalelige boliger i kommunen.

- Vi er optagede af billige boliger. Når vi taler om Frederiksberg Boligfond handler det om, at få den på økonomisk fode igen og sikre, at den kan bevare sine ejendomme og igen blive en aktiv aktør på boligmarkedet på Frederiksberg, siger Nicolaj Bøgh.

Bekymret for salg til privat aktør

For Michael Vindfeldt (S) er han i det hele taget bekymret for, at Den Sønderjyske By bliver solgt til nogle private i fremtiden.

- Det vil betyde, at der over tid skal tjenes penge på det, hvilket betyder højere og højere huslejer, så vil jeg hellere, at lejerne får friheden, og vi får sikret for eftertiden, at det her vedbliver at være billig boliger, siger Michael Vindfeldt.

Med den nye model vil almennyttige boligselskaber potentielt kunne overtage omkring 2.400 lejligheder, der i dag ejes af Frederiksberg Boligfond.