Dich Passers 90-års hyldest: 'Hvad kan man sige om et geni?'

Dirch Passer ville have fyldt 90 år den 18. maj i år. Vi har mødt Ghita Nørby og Tommy Kenter, der i morgen hylder komikeren på Aveny-T.

'Hele Danmarks Dirch Passer'.

Udsagnet er velkendt, men alligevel kender få Dirch Passer, som de kollegaer, han delte scenekanter og filmsets med.

Derfor fyldes Frederiksberg-teatret Aveny-T i morgen med Dirch-elskere af enhver art, når 90 året for komik-geniets fødsel bliver fejret med skuespil, sang og dans opført af venner, kollegaer og kunstneriske beundrere.

Og Dirch Passer var noget ganske særligt, lyder det samstemmende fra Ghita Nørby og Tommy Kenter, der begge er at finde på scenen til det store hyldestshow.

- Hvordan vil du karakterisere et geni? Hvordan vil du karakterisere en verdensklovn, en komiker eller et menneske? Det er faktisk svært at bruge ord på. Det bliver alt sammen fattigt, når man begynder at skulle beskrive Dirch, lyder det reflekterende fra skuespilleren Ghita Nørby.

Fik overrakt Dirch-prisen af Dirch

Tommy Kenter har kun to minder med med Dirch Passer, som han med en vis ærefrygt erindrer.

- Jeg kan hurtigt overskue det, for jeg har kun mødt ham to gange, så jeg har to ting, jeg kan huske ham for, fortæller Tommy Kenter, hvis første minde omhandler singlepladen "Sommer i Tyrol", hvor Dirch Passer sang et potpurri af de sange, som medvirkede i filmen.

Musikken til "Sommer i Tyrol" er desuden skrevet af Bent Fabricius-Bjerre, der også medvirker ved hyldestshowet i Aveny-T.

Tommy Kenter fortæller, at 'Sommer i Tyrol' var første gang, at han hørte en komiker skabe "ægte musik".

- Og det kan jeg udenad endnu, så mange gange har jeg hørt det!

- Jeg kender ham også fra 1979, hvor han uddelte sin pris - Dirch-prisen, som stadigvæk bliver uddelt. Den var jeg den første, som fik. Og jeg var den eneste, som fik den overrakt af ham, for han døde desværre året efter. Men det var en meget stor ære.

- Det må jeg nok sige, der sad sgu hjertet oppe i halsen på mig, da han så kom op på scenen og sagde, at det var mig, siger Tommy Kenter.

En gammel anmeldelse og konfrencier

Både Ghita Nørby og Tommy Kenter bruger store superlativer om Dirch Passer, som de begge mener, er nærmest ubeskrivelig.

- Man kan ikke karakterisere, hvilken ånd det er, som hersker i sådan et menneske der, siger Tommy Kenter, der akkompagneres af Ghita Nørby:

- Han var så speciel.

I morgen afholdes det store hyldestshow på Aveny-T, og her er den røde løber ifølge arrangørerne rullet ud foran teatret. Begge skuespillere glæder sig til morgendagens show, hvor de optræder med hver deres.

- Ja, jeg skal jo kæde det hele sammen - jeg skal være konferencier - og så skal jeg lave et nummer med en mand, der ringer hjem til sin kone tre gange i sit liv. Hvor han er ung, middel og gammel og fører den samme samtale, siger Tommy Kenter, der desuden skal akkompagnere Daimi.

Ghita Nørbys hyldestindslag til Dirch Passer bliver i en anden - og, måske, mere afdæmpet boldgade.

- Jeg har fundet en gammel tekst som en anmelder, der hedder Jens Kistrup har skrevet, da Dirch havde 25 års jubilæum. Det tror jeg, at jeg vil fortælle.

Du kan stadigvæk købe billetter til arrangementet på Aveny-T, hvor overskudet desuden går til at rejse en bronzestatue af den folkekære klovn og komiker Dirch Passer.

Se mere af interviewet i videoklippet over artiklen.

Du kan købe billetter ved at klikke her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere