"Den skulle lige sluges en ekstra gang, da jeg fik en drink med et sugerør i glas rengjort med ultralyd"

Glassugerør rengjort med ultralyd vinder frem på restaurationer. TV 2 Lorry testede sugerøret.

Indrømmet. Jeg måtte lige sluge en ekstra gang. Og også min skepsis helt væk, da jeg i sommersolen fik serveret en på én gang både frisk, sød og syrlig lemonade på Sokkelund Café og Brasserie midt på Frederiksberg med et sugerør i glas, der - hold nu fast - bliver renset med ultralyd.

For helt ærligt. Kan ultralyd virkelig både gøre glassugerør rene og bedre end eksempelvis alternativet i pap?

Ja, er det korte svar til begge spørgsmål.

I hvert fald hvis du spørger indehaveren af Sokkelund og de to iværksættere bag opfindelsen.

Men lad os lige vende tilbage til dem senere.

For midt i sommersolen på Sokkelund var det ikke blot rart at få serveret en drink, hvor papsugerøret ikke slugte hele drinken og forfaldt til en tilstand blødere end blød, inden man har nået at se sig om.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Lemonade Sokkelund
Foto: Anders Reinholdt Jonssen / TV 2 Lorry

Sugerøret i glas var nemlig både behageligt og kunne også bruges til let at røre i lemonaden for lige at få de sidste dråber med.

Jeg er begejstret.

Og jeg har altså både prøvet min andel sugerør i eksempelvis pap og metal, som er mere ubrugelige, end de er dårlige. Det tænker jeg, de fleste kender til. I sidste uge måtte jeg eksempelvis opgive at færdiggøre min iskaffe, da sugerøret i pap i bogstaveligste forstand bukkede under og blev opløst sammen med iskaffen.

På Sokkelund er personalet også begejstret for de nye sugerør med den noget alternative opvaskeform.

- Det er super nemt at have med at gøre. Når vi rydder et glas af, så kommer de først i et kar i opvasken med almindelig sulfo. Derefter kommer de over i en speciel rensemaskine, som kører med ultralyd, og så står de ellers snorlige, siger Morten Gregersen, der er medindehaver af Sokkelund til TV 2 Lorry.

Bakterier bliver neutraliseret med ultralyd

Ultralyden gør, at bakterier bliver neutraliseret. Og i begyndelsen var Morten Gregersen faktisk lige så skeptisk som mig, da han først hørte om det hele.

Men dels er sugerørene blevet gennemtestet på Teknologisk Institut, og dels virker de bare.

- Vi har jo grøn juice og alt muligt snask, som kan sætte sig. Og lige i begyndelsen var jeg lidt skeptisk. Går de i stykker? Kan det virkelig passe. Men det kan det altså. De virker, og de er ret robuste, siger Morten Gregersen til TV 2 Lorry.

Han har tidligere brugt 36.500 sugerør i plastic om året. Nu har han 200 af de her glassugerør, og på en god dag bliver 100 af dem brugt.

- Med de korte briller er det klart lidt dyrere, men med de lange briller på, så bliver det billigere efter et år afhængig af alternativet. Vores alternativ ville være bambus, men de er dyre, siger Morten Gregersen.

- Og så er det fedt med noget, der også er klimavenligt, uddyber han til TV 2 Lorry.

- Noget forkert i kun at bruge ting én gang

Præcis hvor klimavenlige sugerørene er, det er svært at svare på. Der er nemlig så mange faktorer, at det er svært at sammenligne.

- Men vores mission er i bund og grund at undgå éngangsforbrug. Der er noget forkert i kun at bruge ting én gang, siger Kenneth Rueskov Møller til TV 2 Lorry.

Han er både medopfinder af sugerørene og CEO i Wibe, der er firmaet bag de nye sugerør. Og så er han i sin tid også uddannet ingeniør og har erfaring med lyd.

Metoden til at rengøre sugerørene bygger på ultralydsteknologi, hvor millioner af lydudviklede bobler skrubber rørene rene - både udvendigt og indvendigt.

- Vi har taget en teknologi, der allerede findes og koblet den på et helt nyt produkt. Eksempelvis bruger tandlæger også ultralyd til at rense instrumenter, siger Kenneth Rueskov Møller til TV 2 Lorry.

Det vidner jo i om, hvor rene sugerørene i virkeligheden bliver. 

Udover Sokkelund på Frederiksberg, så vil du også kunne få serveret en drink med et glassugerør renset med ultralyd flere andre steder i byen. 

Det gælder eksempelvis Skt. Petri, Marriott Copenhagen og Balthazar på d’Angleterre.

Fakta:

• Ifølge statista.com forbruger Danmark omkring 300 mio. sugerør om året.

• Fra 3. juli 2021 trådte EU’s engangsplastikdirektiv i kraft, som forbyder salg af en række plastikprodukter i hele Europa. Herunder plastiksugerør.

• Genbruges et glassugerør 1.000 gange, sparer det produktion, transport, emballage og affaldshåndtering af 1.000 engangsprodukter. Når glasssugerøret har udtjent dets lange levetid, kan glasset genanvendes til andre produkter med meget lidt materialespild.

• Wibe For Good ApS har udviklet genanvendelige glassugerør til professionelt brug, der hjælper hotel- og restaurationsbranchen med at gøre genanvendelige sugerør rene og frie for bakterier. Metoden bygger på ultralydsteknologi, hvor millioner af lydudviklede bobler skrubber rørene rene - både udvendigt og indvendigt

• Wibe For Good ApS er ejet af to iværksættere, der begge er ingeniører og har erfaring inden for lydteknologi. Kenneth Rueskov Møller, Syddansk Universitet og Jesper Gørlev Bugge, DTU. Begge har tidligere arbejdet i Demant A/S. Virksomheden holder til i Hvidovre


Kilde: Wibe For Good


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik