Dåbs-trend breder sig: I dag kan du blive døbt på Frederiksberg

Vesterbro gik forrest med at døbe folk, der kom direkte ind fra gaden uden at bestille tid. Nu følger flere sogne efter.

Flere gange har det været muligt at møde op i en af kirkerne på Vesterbro i København og blive døbt ved såkaldte drop-in-dåbs-arrangementer, hvor man ikke behøver at have en aftale på forhånd.

Det har været en stor succes med mellem 30 og 50 døbte per gang. Den succes har præsterne på Frederiksberg fået øje på, og derfor tilbyder de i dag for første gang, at man kan komme ind direkte fra gaden og blive døbt.

De holder drop-in-dåb i aften, hvor man komme ind direkte fra gaden og blive døbt.

Når folk kommer ind i kirken, modtages de af præsterne, som vil sikre sig, at man ved, hvad man lægger hoved og sjæl til.

Hvor lang samtalen bliver, afhænger af hvad præsten vurderer, der er brug for i det konkrete tilfælde, men omkring en halv time til 50 minutter regner præst Annette Molin Brautsch med.

Og hun forsikrer, at ingen bliver døbt uden at vide og uden at forstå, hvad de går ind til. Hvis folk kommer ind i en brandert eller ikke er ved deres fulde fem, nøjes de med en velsignelse.

Breder sig til flere byer

Det er ikke kun Frederiksberg, der har adopteret den alternative dåbshandling, som Vesterbro gjorde kendt, men som ifølge sognepræst på Vesterbro Mette Gramstrup, vist er blevet forsøgt en enkelt gang før et andet sted i landet.

Der har allerede været drop-in-dåb i Odense og Aalborg, og det er på vej flere steder. Præst Mette Gramstrup, som var med til den første drop-in-dåb i Kristkirken på Vesterbro, synes det er skønt, at det fænomen, hun har været med til at starte, breder sig.

Drop-in-dåb på Frederiksberg

- Jeg har det så fantastisk! Jeg bliver helt høj. Jeg bliver inviteret mange steder hen for at fortælle om det, siger hun og fortæller, at der blandt andet er interesse fra flere af Københavns omegnskommuner og Aarhus.

Hun fortæller, at en del tiltrækkes af det fællesskab, der er i, at mange bliver døbt samtidig. 

Fri af kirkens autoritet

Ifølge Mette Gramstrup er drop-in-dåben en god mulighed for at slippe fri af nogle af folkekirkens stive rammer og tale om tro i stedet for, hvordan man plejer at gøre ting i kirken:

- Drop-in-dåben giver os en mulighed for at komme fri af kirkens autoritet, siger hun.

Drop-in-dåben er nemlig god for dem, der ifølge Mette Gramstrup "ikke bruger de store ord for følelser". De kan have svært ved at sige højt, hvad de tror på, og derfor er det mindre grænseoverskridende for dem at møde op, når andre har sat en dato, end det er selv at skulle bestille tid og overveje, om man har lyst til at holde en fest bagefter.

Hun har også drop-in-døbt et barn, hvor der var så store konflikter i familien, at de ikke kunne overskue en traditionel barnedåb, og børn hvor familien ikke havde overskud, da de var spæde.

Når man er blevet for gammel til det naturlige tidspunkt at blive døbt, kan det være rart, at andre har sat datoen for en, siger Annette Molin Brautsch:

- Så behøver man ikke være first mover. 

Se et indslag om drop-in-dåb på Vesterbro, vi tidligere har lavet, herunder.

Indslag fra 3/12 2017

Vant til dåbsstormvejr

Drop-in-dåb startede efter inspiration fra Norge og Sverige som et forsøg på at gøre kirken åben og mere relevant på Vesterbro, som er et område, hvor mange ikke bliver døbt:

- Dåbsprocenten har altid været elendig, sige sognepræst Mette Gramstrup.  

Det er ikke alle, der tager lige godt imod drop-in-dåben, der blandt andet er blevet kaldt overfladisk af kritikere, men det tager Mette Gramstrup helt roligt. 

Hun har før været i dåbs-stormvejr, da hun for næsten 30 år siden var en af de præster, der begyndte at lave særlige dåbsgudstjenester om lørdagen. Det er siden blevet populært, og det tyder på, at drop-in-dåben kan blive det samme.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Togpåkørsel Espergærde

Togtrafik lagt ned efter personpåkørsel

brand leasingfirma hørsholm

Mindst fem biler får større skader ved brand i Hørsholm

Mand anholdt for skyderi i Brøndby Strand

playMand ramt af skud i Brøndby Strand - 34-årig fængslet

nedim_yasar.jpg

Dømte mænd vil frifindes for drab på radiovært Nedim Yasar

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere