Cafébrødre: Coronaen tændte ilden i os

Midt i en coronatid valgte tvillingebrødrene Jakob og Morten Poulsen at slå dørene op til en ny café på Frederiksberg. I dag ser de tilbage på en tid med mange overvejelser for og imod, men modsat utallige andre i restaurationsbranchen er de ikke svært tynget af dyre momslån til staten, som skal tilbagebetales i dag.

For de to tvillingebrødre Jakob og Morten Poulsen var corona bare det, de kalder et bump på vejen.

- Ja, man kan også kalde det et pitstop. Et uønsket pitstop for vores forretning. Og det har været super irriterende. Men det ændrede ikke ved vores målsætning om at tage alle de værdier, vi er vokset op med ude på landet og tage dem med ind til byen, siger Jakob Poulsen, da vi møder ham i Cafe Korn på Frederiksberg.

En café, som han sammen med sin tvillingebror Morten valgte at åbne i oktober sidste år - lige midt i en coronatid.

I disse dage har tusindvis af små og mellemstore virksomheder – heraf utallige i restaurationsbranchen – kniven for struben, når de skal finde penge til tilbagebetalingen af de momslån, som de fik af staten under corona.

De spekulationer er tvillingebrødrene sluppet for.

quote Det var nok mest af alt den ild, der tændte inden i en. Følelsen af at gøre det, selvom det var umuligt

Jakob Poulsen, Medejer, Café Korn

- Vi synes jo aldrig, det er en fordel, når andre i branchen er pressede, fordi branchen er der jo. Der sælges jo mad de steder, hvor der sælges mad. Det gør der jo uanset om nogle åbner eller lukker. Så kommer der jo bare nogle andre. Så vi synes ikke, der er nogle deciderede konkurrencefordele i det, siger Jakob.

Foto: Niels Knuth, TV 2 Lorry
Foto: Niels Knuth, TV 2 Lorry


Hvad talte imod at åbne en ny café, mens store dele af restaurationsbranchen var hårdt presset?

- Det var der mange ting, der gjorde, tror jeg, men det er noget med at se lys for enden af tunnelen i stedet for begrænsninger. Og så har vi haft brug for at fylde vores hverdag igen med glæde og gejst efter to rigtig trælse år. Men vi har egentlig aldrig frygtet ikke at skulle overleve. Vi har frygtet, hvor omkostningstungt det blev og hvor tung rygsækken blev på den anden side. Altså hvor mange år tager det at tilbagebetale alt det her tilbage, som vi nu har skulle optage af gæld, lyder det fra caféejeren.

Og på trods af, at hele samfundet døjede med den lange række af coronarestriktioner, var det iværksætterånden, som fejede den sidste tvivl af banen.

- Det var følelsen af at slå i en dyne og sige - fandeme nej, det her skal ikke have lov, at begrænse os i den drøm vi har, og det projekt vi har. Kombineret med lysten til at vise os selv, at vores projekt ikke fejler noget - det er kun på grund af coronaen, vi har været udfordrede. Det var nok mest af alt den ild, der tændte inden i en. Følelsen af at gøre det, selvom det var umuligt, slutter Jakob Poulsen.