Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen (K), er kommet i modvind, efter han forsøgte sig med en aprilsnar om corona på Facebook.

Den 1. april byder hvert år på en masse mere eller mindre skøre historier, hvis eneste formål er at drille modtageren og bringe et smil på læben.

Men da Frederiksberg Kommunes borgmester, Simon Aggesen (K), i går delte en aprilsnar på Facebook der omhandlede corona, blev det ikke modtaget lige godt af alle borgmesterens følgere på det sociale medie.

På det sociale medie bebudede borgmesteren således, at man fremover skulle have et gyldigt coronapas for at komme ind på Frederiksberg, og at såkaldte city-assistenter ville være til stede på alle større indfaldsveje til Frederiksberg for at tjekke disse coronapas.

Den aprilsnar formåede at bringe sindene i kog hos en stor del af Aggesens følgere.

Så meget, at borgmesteren nu beklager sin spøgefulde opdatering om det alvorlige emne over for de borgere, der ikke fandt historien morsom.

- Jeg ville ikke genere eller støde nogen, men humor er som bekendt en svær størrelse nogle gange og især på skrift. Jeg opfattede det som en sjov og uskyldig statusopdatering, og jeg tænkte, at det den var så tyk, at den var til at gennemskue. Men derfor kan den altså  alligevel godt være svær at modtage i den anden ende, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry og gør i samme ombæring opmærksom på, der også var brugere, der fangede joken og fandt den morsom.

Du kan læse Aggesens aprilsnar herunder:

Men kan du forstå de borgere, der ikke mener, man bør lave sjov med corona?

- Jeg respekterer, at man kan have synspunktet, at man ikke må joke med corona, men jeg synes ikke selv, vinklen var problematisk, og det var derfor, jeg gik ud og skrev den, siger Simon Aggesen. 

quote Jeg opfattede det som en sjov og uskyldig statusopdatering, og jeg tænkte, at det den var så tyk, at den var til at gennemskue

Simon Aggesen (K)

Upassende eller uskyldig?

Simon Aggesens aprilsnar på Facebook har affødt kritiske røster fra brugere i kommentartråden. Her reagerer mange kraftigt på borgmesterens corona-joke, som de ikke kan se det sjove i.

- Jeg kan intet sjovt se i denne aprilsnar. Jeg synes, den er ret upassende for en borgmester at komme med, skriver en person, der får opbakning fra andre brugere af det sociale medie.

- Så længe corona stadig er så alvorlig, at mange erhverv endnu ikke er åbnet, og mange særligt udsatte fortsat ikke er vaccineret, er det efter min mening en seriøst dårlig joke, som langt fra er en borgmester værdig, skriver en anden bruger, hvis kommentar også har fået mange til at reagere.

- Virkelig dårlig aprilsnar! Er borgmesterens situationsfornemmelse smuttet totalt, pointerer en tredje, der får opbakning fra 38 andre brugere i form af et like.

Der er til gengæld også Facebook-brugere, der godt kan se det sjove i Aggesens aprilsnar.

- Tak for at kunne se det sjove i det tragiske. Det er der, humor er bedst. Glem stivstikkerne. Dem er der rigeligt af nu om stunder, kommenterer en bruger.

- Det var da en rimeligt uskyldig aprilsnar. Bare fordi en mand leverer lidt galgenhumor, så behøver vi jo ikke at hænge ham op i den nærmeste lygtepæl, lyder det fra en anden bruger.

quote Humor er en svær størrelse, og jeg er da ærgerlig over, at der var nogle, der ikke forstod den

Simon Aggesen (K)

Ville ikke gøre det om

Den blandede modtagelse fik Simon Aggesen til at lave en ny opdatering på Facebook fredag morgen, hvori han gør opmærksom på, at gårsdagens opslag var en joke.

- Der har været delte meninger om, hvorvidt det var en passende aprilsnar. Jeg er selvfølgelig ked af, at jeg stødte nogen, men jeg glæder mig samtidig over de mange, som fik et lille uskyldigt grin. Det trænger vi til i denne tid, skriver Aggesen i opslaget.

I samme opdatering giver han status på de faktiske forhold om corona på Frederiksberg. 

Men på trods af kritikken, ville han ikke have gjort det anderledes, hvis han kunne gøre det om.

- Nej det ville jeg nok ikke. Alle, der følger mig, ved, at jeg tager coronasituationen meget alvorligt, og jeg bruger en masse energi på at holde borgerne orienteret om det. Netop derfor tænkte jeg, historien var så tyk, at den var nem at gennemskue, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Men igen, humor er en svær størrelse, og jeg er da ærgerlig over, at der var nogle, der ikke forstod den.

Simon Aggesen er dog ikke den eneste borgmester fra hovedstadsområdet, som i går kastede sig ud i en aprilsnar om et nyt coronatiltag.

Også Greve Kommune med borgmesteren Pernille Beckmann (V) i spidsen annoncerede således, at de havde indgået et nyt samarbejde med Hjem-is om, at sælgerne fremover skulle kvikteste iskøbende borgere.

Brug for humor i den nuværende situation

Men selvom det for nogle borgere kan virke en smule malplaceret at øverst ansvarlige for den lokale corona-håndtering laver sjov om netop det emne, så kan humor være et vigtigt værktøj i den situation, som vi står i nu.

Det mener Pernille Almlund, lektor på Roskilde Universitet og ekspert i sundhedsoplysning og kommunikation fra myndigheder.

- Det kan være svært at give et entydigt svar på, om det er en god idé for en borgmester at lave en aprilsnar om corona. Det kan være uhensigtsmæssigt at blande tingene sammen, så aprilsnaren falder ind i et flow af lignende historier, der er alvorlige og vigtige, men samtidig kan vi se, at når Sundhedsstyrelsen bruger humor i sin kommunikation, er nok et udtryk for, at der er brug for det, siger Pernille Almlund til TV 2 Lorry.

Hun peger samtidig på, at humor er med til at skærpe opmærksomheden hos modtageren, og det kan rent faktisk på sigt føre til øget tillid. 

- Corona deler vandene, men jeg tror, at mange føler det frisættende, at der bliver lavet en mere sjov form omkring det. Og vi ved rent faktisk fra forskning, at humor kan være en måde at vende mistillid til tillid - eksempelvis når det kommer til vacciner, Pernille Almlund. 

Både Frederiksberg og Greve kommuner har aktuelt mange smittede med coronavirus og har begge incidenstal på over 100.