Blev mistænkt for terror: Nu får de 200.000 i erstatning

En løs mistanke om forberedelse af terror i Danmark var nok til, at to mænd blev anholdt i Kastrup i 2016. Nu tildeles de stor erstatning.

Arkivfoto Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Rigsadvokaten har givet i alt mere end 200.000 kroner til to udenlandske mænd, der uberettiget var varetægtsfængslet på en mistanke om, at de ville begå terror i Danmark.

Det er det mest spinkle grundlag, jeg nogensinde har set

Michael Juul Eriksen, advokat for den 34-årige

Den ene er blevet tilkendt 114.200 kroner i erstatning, mens den anden skal have 97.800 kroner, oplyser anklagemyndigheden.

Det var i påsken 2016, at mændene blev anholdt af politifolk i lufthavnen i Kastrup. Aktionen skete mindre end to døgn efter et stort bombeangreb i Bruxelles. 

Uklar mistanke om terror

Politiets mistanke var ikke særligt specifik. Den lød på forsøg på terrorisme. Mændene var rejst ind i Danmark i forbindelse med forberedelse af "en terrorhandling på ukendt tid og sted i Danmark", lød påstanden.

Den ene var varetægtsfængslet i cirka tre måneder, før han blev sat fri, mens den anden var fængslet i omkring to måneder.

Læs også Brutalt hærværk: Her knuser maskerede bøller Alis livsdrøm

Undervejs blev den ene, der er 34 år og er bosat i Grækenland, desuden sigtet for menneskesmugling. Men også den sigtelse droppede Statsadvokaten i København.

I forbindelse med et retsmøde var han tydeligt vred over politiets optræden.

- Det her er ikke retfærdighed, sagde han på flydende engelsk.

- Jeg vil have, at folk skal kende til det her. Det er umenneskeligt, sagde han. 

Var på vej til svensk bryllup

Manden fortalte, at han sammen med sin bekendte, der er 25 år, havde været på vej til et bryllup i Sverige, da de blev anholdt.

Om sagen har advokaturchef Dorit Borgaard i Københavns Politi forklaret, at aktionen skete på baggrund af "kildeoplysninger".

Læs også 31-årig mand i livsfare efter skudepisode i Taastrup

- Det er det mest spinkle grundlag, jeg nogensinde har set, har den 34-åriges advokat, Michael Juul Eriksen, sagt.

Erstatningen er udmålt på baggrund af faste takster. Standardbeløbet er forhøjet med 200 procent på grund af sigtelsens karakter, men samtidig er der fratrukket 50 procent på grund af det, som anklagemyndigheden betegner som "egen skyld".

I hvert fald vil den ene af mændene nu gå til retten i et forsøg på at få beløbet hævet.

Hvert år udbetaler statskassen millioner af kroner for uberettigede varetægtsfængslinger og anholdelser. Det samlede beløb var i 2016 på 31,4 millioner, har Rigspolitiet oplyst. 

Læs også Blitzet bilist kørte som død og helvede med 183 km/t

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik