Beboere fra Svalegården frygter at skulle gå fra hus og hjem: Nu stævner de boligejeren

Frederiksberg Boligfonds salg af Svalegården til Blackstone gik i vasken i oktober 2019. Nu stævner lejere fonden, der forsøgte at sælge ejendommene.

Det hele startede i december 2018, hvor Svalegården blev købt af den amerikanske kapitalfond Blackstone. Lejerne frygtede, at deres husleje ville stige markant, men knap et år efter kunne de midlertidigt ånde lettet op.

Handlen med Blackstone gik i vasken, men nu vil beboerne have vished for deres fremtidige boligsituation.

Sidst på ugen vil de stævne Frederiksberg Boligfond, der ejer Svalegården, fordi de vil sikre, at boligejeren ikke igen vælger at sælge ejendommene til en investor.

Hvem er Blackstone?

Blackstone er en af verdens største ejendomsinvestorer. Ifølge deres egen hjemmeside er deres investeringsstrategi at købe, sætte i stand og så sælge videre til den rette langsigtede ejer.


Den amerikanske kapitalfond Blackstone har opkøbt et stort antal udlejningsejendomme i København. Mange steder har de iværksat omfattende renoveringer, og lejere er bekymrede for, at deres husleje stiger i den forbindelse.

Tidligere har Flemming Brank, der er formand for Frederiksberg Boligfond, da også sagt, at han ikke afviser et salg til andre udenlandske kapitalfonde, der ligner Blackstone, og det er den udmelding, der vækker bekymring.

Det fortæller jo bare, at vi kommer til at stå i samme bekymrende situation igen på et tidspunkt. Mange lejere har været utroligt ulykkelige og frustrerede over den situation, vi blev sat i. Vi vil gerne have en vished for, at det ikke sker igen, siger Janek Majewicz, der er beboerformand i Svalegården.

Beboere vil have forkøbsret

Helt konkret henviser beboere i Svalegården til et skøde fra 1932, som, ifølge beboerne, beskriver, at de har forkøbsret til samme pris, som ejendommene blev solgt for i 1932, hvis boligfonden vælger at sælge ejendommene, og kommunen siger nej tak.

- Skødets formål er jo, at ejendomme ikke bliver solgt til boligspekulation, så Frederiksberg fortsat er for alle. Det er dét vi kæmper for, forklarer Janek Majewicz.

Beboere i Svalegården er ikke de eneste, der går rettens vej med skødet i hånden. Også beboere fra Den Sønderjyske By har valgt at stævne Frederiksberg Boligfond, fordi de vil have forkøbsret.

Foto af den Sønderjyske By på Frederiksberg.
Foto af den Sønderjyske By på Frederiksberg.
Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix

Også Den Sønderjyske By blev midlertidigt købt af Blackstone, men er nu igen ejet af Frederiksberg Boligfond. Retssagen mellem beboere fra Den Sønderjyske By og Frederiksberg Boligfond starter mandag.

Beboerformanden fra Svalegården fortæller, at de gerne ville have stævnet Frederiksberg Boligfond tidligere, men de har ventet på svar på, om lejerne i Svalegården kunne få såkaldt fri proces. Det vil sige, at lejerne kan få økonomisk støtte fra staten til at dække sagsomkostningerne.

- Det har trukket ud, men nu har vi endelig fået afklaret helt, at knap 30 af boliglejemålene kan få fri proces på baggrund af økonomiske forhold. Og der er meget større tilslutning til stævningen end de 30 lejere, fortæller Janek Majewicz.

Der er i alt 81 boliglejemål i Svalegården.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik