86-årig skal indvie metroen: "Jeg jubler over at leve så længe, at jeg kan se metroen"

Hvem mon der åbne skal?
Hvem har en saks?

Bli’r det et heldigt valg?
Jeg kommer straks.

 

Sådan indleder Asta Jørgensen en af de strofer i den sang, hun har skrevet om Københavns nye metrolinje Cityringen.

Og faktisk er det en smule ironisk, at netop disse vers endte i sangen.

Da Asta Jørgensen skrev dem, havde hun nemlig ingen idé om, at det rent faktisk ville blive hende selv, der skulle åbne en af de nye metrostationer.

Asta Jørgensens sang til indvielsen af Cityringen

Vidste intet om konkurrencen

Asta Jørgensen skrev nemlig ikke sangen til et egentligt formål. Og hun anede intet om den konkurrence, Metroselskabet og Frederiksberg Bladet afholdte om, hvem der skulle indvie de nye metrostationer i Cityringen.

Det gjorde hendes underbo til gengæld. Og hun indstillede Asta Jørgensen.

quote Nogle gange har jeg taget metroen ud på Amager bare for at kunne juble over, at jeg får lov at leve så længe, at jeg når at opleve metroen i København.

Asta Jørgensen

Blot nogle få dage senere stod underboen foran Asta Jørgensens hoveddør med flag i begge hænder for at overbringe hende den gode nyhed.

- Jeg blev så overrasket og glæder mig utrolig meget, fortæller Asta Jørgensen.

Da jeg besøger Asta Jørgensen i hendes lejlighed på Frederiksberg, har hun allerede besluttet sig for, hvilket tøj hun skal have på. Folk roser hende nemlig altid for den røde jakke. Og man må jo hellere se godt ud for en gangs skyld, griner hun.
Da jeg besøger Asta Jørgensen i hendes lejlighed på Frederiksberg, har hun allerede besluttet sig for, hvilket tøj hun skal have på. Folk roser hende nemlig altid for den røde jakke. Og man må jo hellere se godt ud for en gangs skyld, griner hun.
Foto: Malou Bennedbæk

Metroen er det største siden Christian IV

En kraftig, rød uldfrakke og en sort hat med et lyserødt tørklæde viklet omkring. Tøjet, som Asta Jørgensen skal have på, når hun skal indvie den nye metrostation på Frederiksberg Allé, hænger klar på en knage i gangen.

Og matcher lejligheden på Borups Allé, hvor væggene er malet i varme rødlige nuancer.

Over alt flyder de tusser, papirer og tapetrester, som Asta Jørgensen bruger til at skrive sine mange digte og sange ned på.

quote Jeg er helt enormt stolt over metroen. Det er det største, der er sket siden dengang med Christian den fjerde.

Asta Jørgensen

Og på væggene hænger plancherne med sangtekster, som hun har skrevet til mange forskellige anledninger; Dannebrogs 800 års jubilæum, kronprinsens 50 års fødselsdag og valget til Europa-Parlamentet.

- Jeg gør jo bare den slags. Jeg kan slet ikke lade være med at skrive sange når der er fødselsdage, jubilæer eller andre særlige lejligheder, griner hun.

Og for Asta Jørgensen er åbningen af Cityringen netop det. En helt særlig lejlighed.

 
 
Foto: Malou Bennedbæk

- Jeg er helt enormt stolt over metroen. Det er det største, der er sket siden dengang med Christian IV, fortæller hun.

Jeg jubler over, at jeg lever så længe, at jeg når at se metroen

For Asta Jørgensen er metroen nemlig helt afgørende for, at hun kan komme rundt i København. Hvad end, hun skal besøge sin veninde ved Forum, skal en tur i Frederiksberg centeret eller gå en tur ned ad Strøget.

- Nogle gange har jeg også taget metroen ud på Amager bare for at kunne juble over, at jeg får lov at leve så længe, at jeg når at opleve metroen i København, fortæller Asta Jørgensen i et interview med Frederiksberg Bladet.

Og med den nye metrolinje bliver det altså meget nemmere for Asta Jørgensen at komme rundt i København fremover.

- Jeg glæder mig godt nok til, at jeg skal rundt til alle stationer. Jeg har bestemt mig for at stå ud på hver og en for at gå lidt rundt i området.

Det var Asta Jørgensens underbo, der indstillede hende til den konkurrence, som Metroselskabet og Frederiksberg Bladet afholdte om, hvem der skulle indvie Cityringens stationer.
Det var Asta Jørgensens underbo, der indstillede hende til den konkurrence, som Metroselskabet og Frederiksberg Bladet afholdte om, hvem der skulle indvie Cityringens stationer.
Foto: Malou Bennedbæk

Lad os mødes i København

Det er tydeligt, at Asta Jørgensen nyder at møde nye mennesker. Ud over den åbenhed, jeg selv mærker under mit besøg, fortæller hun adskillige historier om møder med nye mennesker. På gaden, i vaskeriet og sågar på de byggepladser, der indtil videre har udgjort metrostationerne.

quote Kom ud af sengene, op af stolene. Rejs jer og lad os mødes i København.

Asta Jørgensen

- Jeg møder folk alle vegne og snakker med dem. Jeg synes, det er fantastisk, at vi bor i en by, hvor vi kan gå ud og hilse på hinanden og prøve at skabe lidt glæde for andre, fortæller hun og fortsætter:

- Kom ud af sengene, op af stolene. Rejs jer og lad os mødes i København.

Du kan møde Asta Jørgensen og høre hendes sang til metroen søndag den 29. september kl. 16.00 på Frederiksberg Allé metrostation.

Metroserie - fra tanke til skinner

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

SOS Dansk Autohjælp giver vejhjælp på cykel

Nu kommer vejhjælpen også cyklende til billister i nød

40_percent

playVirksomheder starter kampagne for udvidelse af motorveje

Kronprinsesse marys bro

Bestyrelse for udskældt bro sænker lønnen - men ikke på grund af kritik, fastslår formand

Skoleveje Margretheholm

Overborgmester vil sikre skoleveje i ny bydel

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere