Både østers og enhjørninge har deres egen temacafé her i hovedstaden. Det samme har tv-serien Twin Peaks og 80'ernes bipbip-spil.
Nu er turen kommet til superfrugten over dem alle: Avokadoen.
Avobaren åbner fredag d. 10. januar, og på menukortet indgår avokado i samtlige 26 retter. Også i desserterne.
- Jeg er vanvittig forelsket i avokadoen. Så vores primære formål, da vi skulle lave menukortet, var at fejre avokadoen.
Ordene kommer fra kvinden bag Avobaren, Pernille Schoubo Povlsen. Hun har sammen med kokken, Rose Enemark, valgt at kaste sig ud i det grønne og cremede madeventyr.
- Det har været vores mission at skabe en oase her midt i København, hvor avokado var i fokus. For avokado kan bruges i alt mad. Den kan grilles, moses og blendes. Det kommer i alle aspekter.
Jeg er vanvittig forelsket i avokadoen.
På menukortet finder man naturligvis den klassiske ret med ristet brød og avokado, men man kan også kaste sig ud i chiagrød med avokado eller avokado- og kokosis med ananasskum.
Selv drikkevarerne kan indeholde avokado. Hvordan lyder en Avokado Margarita eller Avokado Tini?
- Jeg tror, at det vil komme bag på folk, hvor meget man faktisk kan bruge avokadoen til. Og vi har egentlig ikke haft fokus på, at det skal være sund mad, der er på vores menukort, men det skal være mad, der smager godt.
Pernille Schoubo Povlsen er egentlig uddannet socialpædagog og har arbejdet inden for faget de sidste 13 år, men nu har hun valgt at kaste sig selv ud på dybt vand og blive selvstændig.
- Jeg er virkelig blevet overvældet over, så godt folk har taget imod vores koncept. Især folk som bor her på Frederiksberg. De har livligt fulgt med i vores renovering. Der er så mange, der har stukket hovedet ind og spurgt ind til alt, hvad vi laver. Også reaktionerne på Instagram og Facebook har været ud over alle forventninger.
Grøntsag eller frugt?
Mange af os har nok lært, at avokadoen er en grøntsag. Men det er faktisk forkert.
- En avocado vil jeg kalde en frugt. Den har en kerne, som er omgivet af frugtkød, og den er flerårig. Det ville altså være forkert at kalde den en grøntsag, siger Jørn Nygaard Sørensen, seniorforsker ved Institut for Havebrugsproduktion, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet
Kilde: Videnskab.dk.
- Det lader virkelig til, at det falder i det rette element her i København.
Selve caféen er indrettet i et regnskovstema, og bæredygtighed er vigtigt for Pernille Schoubo Povlsen. Det kan dog være lidt kompliceret, når man vælger at basere hele sit forretningskoncept på en efterhånden udskældt frugt. Avokadoen kan være problematisk, fordi den i nogle lande er så vandkrævende, at det går ud over lokalbefolkningen.
- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at avokadoen er blevet hængt ud som en klimasynder. Og det hele bunder i situationen i Chile i 2017, hvor der var mangel på rent drikkevand på grund af avokadoproduktionen. Og derfor har vi valgt, at vi ikke bruge avokadoer fra Chile.
- Vi er selvfølgelig også utroligt opmærksomme på, hvor vi får vores avokadoer fra. Og det er helt klart med i vores fremtidsplaner, at vi selv skal importere avokadoer. Så vi ved, at vi får avokadoerne fra plantager, hvor forholdene er i orden.
Den grønne, cremede stenfrugt har længe været svært populær, og man kunne måske frygte, at den har ramt et klimaks. Det er dog ikke en frygt, som den nye caféejer deler:
Jeg er slet ikke bange for at avokadoen går af mode.
- Jeg er ikke bange for at avokadoen går af mode. Den har slet ikke nået toppen endnu. Jeg er faktisk overbevist om, at den aldrig går af mode.
Avobaren åbner torsdag den 10. januar kl. 08:30 Falkoner Allé 38, 2000 Frederiksberg.