Virksomheder mangler tusindvis af medarbejdere: "Vi overvejer at flytte arbejdet til Thailand"

I Region Hovedstaden mangler virksomheder tusindvis af medarbejdere. Dansk industri kræver politisk handling.

Mange virksomheder i Region Hovedstaden kæmper lige nu med næb og kløer for at få fat i nye og kvalificerede  medarbejdere.

Virksomhederne mangler nemlig over 7000 medarbejdere, viser nye tal fra Dansk Industri.

En af de virksomheder der mangler arbejdskraft er Tronex i Fredensborg, som producerer elektronik.

- Helt konkret er det sådan, at vi siden januar har forsøgt at øge vores medarbejderstab med cirka 20 procent. Vi er i øjeblikket 35 ansatte, men vil gerne være en seks-syv stykker mere. Men jeg har simpelthen ikke haft mulighed for at finde kvalificeret arbejdskraft nogen steder, siger Torben Jørgensen, som er teknisk chef hos Tronex i Fredensborg, til TV 2 Lorry.

Alvorlig situation

Hos Dansk Industri ser vicedirektøren på situation med dybe panderynker. 

- Situationen er ret alvorlig. Det er jo rigtig mange virksomheder, der står og mangler medarbejdere. Det er jo nærmest alle brancher – det er industri, transport, byggeri, servicevirksomheder, siger vicedirektør hos Dansk Industri Steen Nielsen.

Steen Nielsen fra Dansk Industri mener ikke, at problemet kan løses uden hjælp fra Christiansborg.
Steen Nielsen fra Dansk Industri mener ikke, at problemet kan løses uden hjælp fra Christiansborg.

Overvejer at flytte virksomhed

Hos Tronex kan den manglende arbejdskraft betyde, at de i sidste ende bliver nødt til at sende arbejdskraften ud af landet. 

- Det har de konsekvenser, at vi i øjeblikket overvejer at flytte arbejdet til vores partnere i Thailand, fordi vi simpelthen ikke kan få kvalificeret medarbejderkraft. Og det gør jo også, at vi tøver med at tage nye kunder og nye ordrer ind i firmaet, fordi vi simpelthen ikke kan honorere deres behov, forklarer Torben Jørgensen.

quote Der skal tages nogle politiske initiativer til at skaffe nogle flere medarbejdere.

Steen Nielsen, vicedirektør, Dansk Industri

Han mener også, at han har gjort - og stadig gør - et bravt forsøg på at få den arbejdskraft, han mangler. 

- Vi har forsøgt en masse ting for at få arbejdskraft. Vi har forsøgt på at stjæle de unge mennesker så hurtigt som muligt fra de tekniske skoler. Vi har været i kontakt med Jobcenter Fredensborg og haft folk herude til en rundvisning, for at de kan se, hvad elektroniskbranchen i Danmark er, og hvad kan vi tilbyde dem, og det er folk fra helt andre brancher, for eksempel kontorfolk, siger Torben Jørgensen. 

Helt nye tal fra Dansk Industri viser, at virksomhederne her i Region Hovedstaden mangler over 7000 medarbejdere, hvis de kunne få kvalificeret arbejdskraft.

Torben Jørgensen fortæller også, hvordan alle febrilsk forsøger at stjæle medarbejdere hos hinanden.

Efterlyser politisk handling

Hos Dansk Industri mener man, at situationen er uholdbar. Derfor mener vicedirektøren, at politikerne skal skride til handling. 

- Der skal tages nogle politiske initiativer til at skaffe nogle flere medarbejdere. Gerne til at holde nogle af seniorerne længere på arbejdsmarkedet, og også i forhold til at få nogle af de unge mennesker hurtigere ind på arbejdsmarkedet. Og så synes jeg også, at vi skal gøre en større indsats for at rekruttere udenlandske medarbejdere, siger Steen Nielsen.