Vildt projekt: Her vil de omdanne gammel losseplads til skicenter

Nordsjælland kan måske få sit første skicenter - I hvert fald hvis det står til Fredensborg Byråd. De vil nemlig omdanne Fredtoften nær Kokkedal til et attraktivt skiområde.

Hvad har en losseplads og et skicenter med hinanden at gøre?

Ikke synderligt meget. Medmindre man sidder i byrådet i Fredensborg Kommune. Så har man nemlig store planer, der netop involverer en gammel losseplads og et skicenter.

Fredensborg Byråd har igangsat et projekt, der - hvis alt går efter planen - skal omdanne Fredtoften nær Kokkedal til et attraktivt skiområde. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

Projektforslaget har fået arbejdstitlen 'Fredtoften Mountain Center', og i første omgang skal de reelle muligheder for anvendelse af den gamle losseplads afdækkes.

quote Fredtoften er et ideelt sted til at etablere en helårs skibakke, som kan fungere for alle skidiscipliner, ved at der kan anlægges langrendsspor, alpine pister og freestyle-miljøer. Alt via kunstmåtter.

Kenneth Bøggild, generalsekretær, Dansk Skiforbund

Skal fremme den fysiske trivsel

Man skal dog ikke begynde at finde skiudstyret frem. I første omgang skal der nemlig  arbejdes på en projektbeskrivelse, der kan danne grundlag for ansøgninger til fonde og give overblik over, hvilke muligheder området giver.

Fredensborgs borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S), har dog store forventninger til det eventuelle skicenter. Ifølge ham mangler kommunen et samlingssted som det.

- Ved at bygge videre på de allerede unikke rammer ved Fredtoften håber jeg, at flere borgere bliver inspireret til at bruge naturen til leg, bevægelse og træning – alene, med vennerne eller i helt nye fællesskaber.

Borgmesteren har da også selv været med til at udtænke ideen om det nye skicenter. Ifølge ham skal det - foruden at være et samlingssted - være med til at sikre, at kommunen er et godt sted at leve og bosætte sig i - og ikke mindst fremme borgernes fysiske trivsel og velfærd.

Opbakning fra Dansk Skiforbund

Og bliver skicentret til virkelighed, så bliver det nabo til en frisbeegolfbane - sådan en ligger allerede på Fredtoften, og der er ingen planer om, at den skal lukke.

Ideen om at omdanne Fredtoften til et sted for skientusiaster er særligt begrundet med stedets terræn. Fredtoften er nemlig velegnet til et kunstigt skianlæg på grund af dets bakkede terræn. Det mener Kenneth Bøggild, der er generalsekretær i Dansk Skiforbund.

- Danmarks Skiforbund ser Fredtoften som et ideelt sted til at etablere en helårs skibakke, som kan fungere for alle skidiscipliner, ved at der kan anlægges langrendsspor, alpine pister og freestyle-miljøer. Alt via kunstmåtter, siger han og fortsætter:

- Udviklingen af måtter og brugen af disse har på verdensplan taget fart, det betyder at de måtter som produceres i dag kan lægges med et absolut minimum af miljøbelastning, bruges uden tilføjelse af vand og kemikalier, men blot via dets struktur og materiale sikre skiløb hele året.

Fredensborg Kommune har sat penge af til at få skrevet et projektforslag. Når det foreligger kommer der en politisk proces og en proces med at ansøge fonde om medfinansiering.