Vaccinemangel i hovedstaden: 82-årig må vente tre uger på stik

John Stær Andersen og hans kone måtte gå forgæves efter influenzavaccination hos deres praktiserende læge. Og de er langt fra de eneste, lyder det fra regionsrådsmedlem.

Det blev en lang næse – og ikke en influenzavaccine, der ventede 82-årige John Stær Andersen og hans kone hos lægen.

Pensionistparret fra Kokkedal mødte tirsdag op hos en praktiserende læge for at modtage det årlige stik mod influenza, som tilbydes alle over 65 år i influenzasæsonen fra 1. oktober til 15. januar.

Men lægen var løbet tør for influenzavacciner. Beskeden var, at parret måtte vente op mod tre uger på deres stik.

- Det er jeg temmelig forarget over. Vi ved jo, hvor farlig influenza kan være, og hvor mange der dør af det, siger John Stær Andersen til TV 2 Lorry.

John Stær Andersen har haft sygdommens konsekvenser meget tæt på, da en god ven gennem flere år døde af influenza på et lokalt plejehjem.

- Vi har altid været meget påpasselige, fordi jeg ved hvor let det smitter, fortæller han og forklarer, hvordan han blandt andet bruger sin stok til at åbne døre med, for at undgå at blive smittet.

”Der er mangel på vacciner”

John Stær Andersen er langt fra den eneste, der kommer til at gå forgæves efter et stik hos egen læge.

For der er mangel på influenzavacciner i Region Hovedstaden denne sæson. Det bekræfter formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K):

- Der er mangel på vacciner. Lige nu har vi fået lov til at uddele 100 vacciner om ugen til praktiserende læger, og da vi spurgte, om der var nogle, der havde brug for flere, så var tilbagemeldingen overvældende, siger han til TV 2 Lorry.

Region Hovedstaden modtager et fastlagt antal influenzavacciner, der skal fordeles ud til vaccinationscentre, apoteker og praktiserende læger. Fra statslig side er det pålagt regionerne, at størstedelen af vaccinerne går til de store vaccinationscentre – og dermed kun 100 vacciner til de praktiserende læger om ugen i Hovedstaden.

Det ærgrer Christoffer Buster Reinhardt, at der ikke kommer flere influenzavacciner ud til de praktiserende læger og på apotekerne:

- Rent politisk vil jeg allerhelst nedlægge de her regionale vaccinationscentre. Det er ærgerligt, at vi tager en opgave fra apoteker og praktiserende læger, der jo repræsenterer nærheden i det danske sundhedsvæsen, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Vil ikke i vaccinationscentret

Selvom influenzavaccinerne er blevet revet væk hos den praktiserende læge, så er det stadig muligt at booke en tid til en influenzavaccine i regionens vaccinationscentre.

Det kan være et tegn på, at man bør ændre fordelingen af vacciner, lyder det fra Christoffer Buster Reinhardt.

- Hvis efterspørgslen ikke er der, så er det noget vi skal se på fremover, siger han.

For John Stær Andersen ligger det nærmeste vaccinationscenter i Hillerød. 

Og han vil hellere vente tre uger og gå hos til en praktiserende læge end at skulle forbi vaccinationscentret:

- Det ligger midt inde i byen og er svært at komme til, selv med bil, og jeg er dårligt gående, fortæller han.

Region Hovedstaden har ikke svaret direkte på TV 2 Lorrys spørgsmål, men oplyser følgende i en mail efter artiklens udgivelse: 

"I Region Hovedstaden er der inviteret ca. 440.000 borgere til influenzavaccination. Dertil kommer borgere, som kan selvhenvise til influenzavaccination som fx borgere i særlig risiko for et alvorligt forløb og udvalgt sundheds- og plejepersonale. Alle borgere vil derfor ikke kunne få tid til vaccination i den første uge af vaccinationsindsatsen, men borgerne kan blive vaccineret i de følgende uger.

Borgerne vil kunne blive vaccineret i et af regionens ca. 600 vaccinationssteder bestående af fem vaccinationscentre, over 500 lægepraksisser og omkring 85 apoteker. Ud over at bestille tid i et af regionens vaccinationscentre er der mulighed for at blive vaccineret via drop-in hos de tilmeldte apoteker samt at benytte en anden praktiserende lægeklinik end ens egen.

Der er mange muligheder for vaccination i regionen, hvilket giver borgerne stor fleksibilitet ift. valg af vaccinationssted. Det betyder også, at vaccinerne løbende bliver fordelt mellem alle vaccinationsstederne, så der er vacciner til alle vaccinationsstederne, samt at regionen så vidt muligt undgår spild. Almen praksis har indtil nu fået over 40% af de influenzavacciner, som regionen har fået lovning på at kunne få.

Regionen følger tæt efterspørgslen på, hvor borgerne vil vaccineres, og regionen har en stor styringsmæssig opgave med at sikre, at vaccinerne leveres til de vaccinationssteder, hvor borgerne kommer.

Eftersom der er mange steder, hvor borgerne kan blive vaccineret, og der er en begrænset mængde influenzavacciner til rådighed i regionen, er regionen meget opmærksom på fordelingen, da det er vigtigt at sikre, at alle borgere, der er i målgruppe for vaccination, kan tilbydes en vaccine. Hvis en vaccine først er leveret til f.eks. en lægepraksis, må vaccinen ud fra et kvalitetshensyn ikke viderefordeles til et andet vaccinationssted. Derfor kan der løbende blive justeret i mængden af vacciner til de forskellige vaccinesteder."



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik