Syge beboere i Egedalsvænge kan ende med regningen

Et svækket helbred og en økonomisk hovedpine. Det kan ende med at blive regningen for beboerne i Egedalsvænge i Kokkedal.

Beboerne i det almennyttige boligselskab Egedalsvænge i Kokkedal kan ende med at hænge på regningen for det ventilationssystem, der er mistænkt for at gøre dem syge.

Sådan lyder meldingen torsdag fra LLO Hovedstaden. 

- Ud fra en generel betragtning er der to muligheder. Enten at dem, der har lavet systemet, laver det om, og gør det gratis, eller at lejerne kommer til at betale for at lave det om, siger Claus Højte, der er sekretariatschef i LLO Hovedstaden, til TV 2 Lorry.

Sagens kerne er et ventilationssystem, som er koblet direkte til nogle gamle affaldskakte. Systemet har ifølge beboerne i Egedalsvænge blandt andet ført til vejtrækningsproblemer, smerter i brystet og spontan næseblod. 

En rapport fra Teknologisk Institut viser, at der blev fundet snavs i affaldsskakterne og isoleringsmateriale i indblæsningkanalerne. 

- Det er ikke sjovt at være beboer i Egedalsvænge lige nu. Særligt i de opgange, hvor helbredsgenerne er store, siger Claus Højte til TV 2 Lorry.

Byggefirmaet MT Højgaard byggede i 2014 ventilationssystemet som en del af en større renovering i Egedalsvænge. Hvis MT Højgaard som entreprenør har begået fejl, så bør Boligselskabet 3B som bygherre tvinge dem til at betale regningen, lyder opfordringen fra LLO.

quote Jeg har selv en søn på otte måneder, og gud forbyde det, hvis han bliver syg på grund af det. 

Sebastian Queitsch, beboer i Egedalsvænge

- Vi må selvfølgelig forvente, at hvis entreprenøren har lavet en fejl, at så går boligselskabet 3B selvfølgelig efter entreprenøren. Kun sådan kan lejerne slippe for at betale for gildet, siger sekretariatschef Claus Højte til TV 2 Lorry.

TV  2 Lorry har torsdag kontaktet både MT Højgaard og Boligselskabet 3B. Ingen af dem vil oplyse, hvilken kontrakt, de har indgået, og hvem der i sidste ende skal betale for et nyt ventilationsanlæg.

Torsdag aften deltog en lang række beboere fra Egedalsvænge i et borgermøde om situationen i Egedalsvænge. Vores udsendte reporter snakkede med flere af dem inden mødet, og der var stor frustration og utålmodighed at spore.

- Jeg vil have at vide, hvad det er, jeg går og indånder og har gjort i to år nu. Jeg synes slet ikke, at vi har fået nogle svar på noget. De negligerer fuldstændig vores påstande om, hvad vi fejler, sagde rengøringsassistent Janni Nyberg til TV 2 Lorry.

- Jeg har selv en søn på otte måneder, og gud forbyde det, hvis han bliver syg på grund af det. Så ville jeg jo slet ikke vide, hvad jeg skulle gøre af mig selv, lød det fra Sebastian Queitsch, der er studerende.

Egedalsvænge: Kommunen vidste besked (nyhedsindslag fra den 2. september)