Stort projekt nytænker klimatilpasning

Et nyt klimatilpasningsprojekt blev onsdag indviet i Kokkedal. Ikke nok skal projektet sikre mod regn - det skal også gøre bydelen mere attraktiv.

Egedalsvænge i Kokkedal er blevet beskyttet mod massive vandmasser. Se flere billeder i galleriet. Foto: Leif Tuxen / Realdania

Foto: Leif Tuxen / Realdania

Foto: Leif Tuxen / Realdania

Foto: Leif Tuxen / Realdania

Foto: Leif Tuxen / Realdania

Foto: Leif Tuxen / Realdania

1 af 6

Usserød Å er på ti år gået over sine bredder to gange. I henholdsvis 2007 og 2010. De massive regnmasser skabte oversvømmelser, som førte til skader på borgernes hjem og kældre. 

Jeg er stolt over, at det er lykkedes at nå i mål med dette enestående projekt

Thomas Lykke Pedersen, Borgmester i Fredensborg Kommune

Nu har Fredensborg Kommune gjort noget ved problemet. Et partnerskab med både boligorganistaioner, forsyningen og fonde gør, at bydelen omkring Usserød Å i Kokkedal nu både er blevet beskyttet mod oversvømmelser og har fået attraktive udearealer.

- Jeg er stolt over, at det er lykkedes at nå i mål med dette enestående projekt, hvor vi tydeligt demonstrerer, hvordan et samarbejde mellem mange parter kan skabe både mange nye løsninger for klimatilpasning og bedre byrum, siger borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (S), i en pressemeddelse.

Læs også Kokkedal Skole har stor succes med undervisning i "mindset"

Bydelen hænger bedre sammen

Projektet bærer navnet Klimatilpasning Kokkedal og er udstyret med et budget på 145 millioner kroner. Det inkluderer 35 anlægsprojekter, hvilket gør det til et af de mest komplekse klimatilpasningsprojekter i Danmark.

For udover at skabe plads til den øgede mængde regnvand, så har projektet også lagt vægt på at forbedre byrumskvaliteten i Kokkedal. Blandt andet har de skabt 'Naturhængslet', som er en bred trætrappe, der skal forbinde boligområderne og den nærved liggende ådal.

Og så er der Bølgepladsen, som ikke blot samler regnvand, men også fungerer som sportsplads, hvor man kan udfolde sig i både basketball, skateboard og parkour.

Det er et flot eksempel på, at klimatilpasning og byudvikling kan være to sider af samme sag.

Anne Skovbro, Filantropidirektør i Realdania

- Det er et flot eksempel på, at klimatilpasning og byudvikling kan være to sider af samme sag. Her er nødvendig regnvandshåndtering også løftestang for en bydel, der nu hænger bedre sammen - med nye sjove, aktive og smukke byrum, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.

Klimatilpasning Kokkedal

- Projektet er et partnerskab der består af Freddensborg Kommune, Realdania, Boligselskabet Ab Hørsholm Kokkeldal v/Boligkontoret Danmark og Boligforeningen 3B.
- Det blev igangsat i 2011 på baggrund af to oversvømmelser i 2007 og 2010.
- Selve anlægsarbejdet inkluderer 40 delprojekter og gik i gang i 2016

Læs også Kommune pudser advokat på jægereTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik