Stor international hæder til dansk slotshave

Fredensborg Slotshave nord for København er blevet tildelt en international pris for en gennemgribende restaurering.

Danmarks største og formentlig også fineste barokhave har tirsdag høstet stor anerkendelse for en omfattende restaurering.

Fredensborg Slotshave i Nordsjælland har således fået tildelt prisen for bedste restaurering af den internationale kulturarvsforening Europa Nostra.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Siden 2009 og frem til 2020 er ni kilometers alléer blevet genskabt, og heraf er seks og en halv kilometer blevet genplantet. 

Brede Allé er genskabt og beplantet med hele 258 lindetræer. Og så er 90 af havens 176 skulpturer gennem de seneste 40 år blevet nyhugget.

quote Det er sjældent, at vi modtager sådan en pris i Danmark.

Ettie Castenskiold, formand for Europa Nostra Danmark.

Det har nu udmøntet sig i en af de mest eftertragtede priser inden for bevaring af kulturarv.

- Det er sjældent, at vi modtager sådan en pris i Danmark. Vi kan alle sammen glæde os over restaureringen af Fredensborg Slotshave, der har genetableret flere forsvundne anlæg og detaljer, og som har ført den danske havehistorie i slotshaven sikkert ind i det 21. århundrede, fortæller Formand for Europa Nostra Danmark, Ettie Castenskiold.

Fredensborg Slotshave har tirsdag opnået stor international hæder for en omfattende restaurering.
Fredensborg Slotshave har tirsdag opnået stor international hæder for en omfattende restaurering.
Foto: Slots- og Kulturstyrelsen

Stolthed på Christiansborg

Europa Nostra-prisen for kulturarv er blevet uddelt siden 1978 og foreningen bag består af frivilligere bevaringsforeninger og ikke-statslige kulturarvsorganisationer i 40 forskellige europæiske lande.

Derfor vækker prisen også glæde og stolthed på Christiansborg.

- Vores smukke, kongelige slotshaver og slotte er en vigtig del af vores fælles kulturarv, og haverne er bogstaveligt talt blomstrende og forførende danmarkshistorie. Det er kulturarv, der betager, forundrer og er en kilde til inspiration og rekreation året rundt, lyder det fra Joy Mogensen.

Fredensborg Slot og slotshave blev grundlagt helt tilbage i 1720’erne og senere omlagt i 1760’erne af den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin efter inspiration fra den franske solkonge Ludvig d. 14.’s have ved Versailles.

Restaureringen af Fredensborg Slotshave er realiseret takket være generøse donationer fra ”A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal”