Stiger, kighuller og 3D rundtur: Kulturlivet tilpasser sig restriktioner

De har været lukket på grund af corona i månedsvis, men der er ikke stille i kulturinstitutionerne, flere kommer med kreative alternativer.

Nedlukningen af kulturlivet betyder ikke, at kulturinstitutionerne ligger i fosterstilling og passivt venter på en genåbning. Flere er klar med kreative alternativer til de aflyste forestillinger og udstillinger.

Gl. Holtegaard har stillet gule stiger op til vinduerne, så man kan kigge ind i kunsthallen udefra.

Revolver, der er en del af Teater Republique, er gået i luften med Revolver Play, som er en digital teaterkanal med mikrobetaling.

Nivaagaards Malerisamling har digitaliseret alle deres værker og lavet en fotokonkurrence, og Folketeatret streamer deres forestilling ORDET gratis.

Et bidrag til Nivaagaards fotokonkurrence, TV 2 Lorry har genskabt værket Ung Musiker ved hjæp af en stofble, en blazer, en violin og en rødbaggrund.
Et bidrag til Nivaagaards fotokonkurrence, TV 2 Lorry har genskabt værket Ung Musiker ved hjæp af en stofble, en blazer, en violin og en rødbaggrund.
Foto: Rasmus Wilmann, TV 2 Lorry

Stiger, glughuller og virtuel rundvisning

Gl. Holtegaard skulle have vist fotokunstner Trine Søndergaards udstilling Nearly Now, men på grund af nedlukningen var det ikke sikkert, at udstillingen ville kunne nå at åbne, inden den skulle lukke igen 5. april. 

Derfor fik kunsteren selv den idé at sætte gulmalede stiger op til facaden, lave glughuller og smøre yoghurt på vinduerne for at give et særligt lys.  

quote Kunsten er væsentlig for vores samfund, vores identitet og vores sammenhængskraft som samfundsindivider

Maria Gadagaard, Dir. Gl. Holtegaard

Der er også produceret en 3D visualisering af udstillingen, som ligger frit tilgængeligt på kunsthallens hjemmeside.

- Stigerne og glughullerne er begge dele analoge tiltag, der gør, at kroppen måske bedre husker kunstoplevelsen, 3D visualiseringen er en mulighed for at se udstillingen mere i detaljer, men vi tror stadig på, at kunst skal opleves med kroppen - så husker man bedre, siger Maria Gadagaard, direktør på Gl. Holtegaard.

Et ønske om at formidle

Det koster ikke entré at benytte stigerne på Gl. Holtegaard, den virtuelle rundvisning i udstillingen er også gratis. 

Lige nu er hovedfokus ikke på publikumsindtægter. Tiltagene udspringer af et ønske om at formidle kunsten.

 - Det er vores fornemmeste opgave - uanset om vi har lukket, også i disse corona-udfordrede tider. Kunsten er væsentlig for vores samfund, vores identitet og vores sammanhængskraft som indvider, siger Maria Gadegaard, der dog stadig håber, at kunsthallen snart kan invitere publikum ind i udstillingerne igen.

I programmet OPLEV får du 3 hurtige anbefalinger til corona-kulturopelvelser


Et digitalt eksperiment

Revolver, der er en scene under Østerbro Teater, har lanceret REVOLVER Play, som er små fortællinger, der er desinget til at blive set på en skærm.

På REVOLVER Play finder man fortællinger eller små videonoveller med en varighed på 5 til 7 minutter.

quote Det er en unik tid, vi lever i, hvor begrænsningerne gør at nogle nye formater kan opstå

Rikke Hedeager, Chefdramaturg Østerbro Teater


Idéen opstod under den første nedlukning, hvor teatret havde stor succes med deres digitale teatereksperiment Coronamonologerne.

 - Her under anden nedlukning har vi haft lyst til fortsat at producere og udkomme men gør det på et teknisk set lidt højere niveau, siger Rikke Hedeager, der er chefdramaturg ved Østerbro Teater.

Ikke blot filmet teater

REVOLVER Play er støttet økonomisk af Dansk Skuespiller Forbund og Agustinusfonden, og denne gang er der hyret profesionelle fotografer til produktionerne.

Fotograferne gør det stykke arbejde, som en scenograf normalt ville tage sig af - sætte scenen og redegøre for præmissen.

 - Der er kæmpe forskel på scenen og skærmen, netop derfor laver vi ikke filmet teater, men
små fortællinger, der er designet til skærmen, siger Rikke Hedeager.

Tina Gylling Mortensen i DET SPEJL DE KALDER DIG af Christina Hagen
Tina Gylling Mortensen i DET SPEJL DE KALDER DIG af Christina Hagen
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Den første virtuelle dramatik på REVOLER Play er Christina Hagens DET SPEJL DE KALDER DIG, her møder vi en desperat og kærlighedshungrende ældre kvinde, der vil tilbage til Ghana og besøge sin såkaldte kæreste, en mand som hun betaler for sex.

Ifølge Rikke Hedeager giver det god mening at lave dramatik på denne måde

 - Vi holder vores kunstneriske sanser åbne, vi giver publikum noget at stå sammen om, mens nedlukningen står på. Det er en unik tid, vi lever i, hvor begrænsningerne gør at nogle nye formater kan opstå, siger hun.

REVOLVER Play er en mikrobetalingskanal, hvor du kan donere 25 kr. pr afsnit, og derigennem støtte nye digitale kunstformer.

Andre kreative alternativer