Politikere nægter at lade kommune overvåge deres mail

Politikere, ekspert og minister reagerer skarpt på Fredensborg Kommunes tilsyneladende forsøg på at omgå ny lov om overvågning.

Byrådsmedlemmerne i Fredensborg Kommune har fået besked på at underskrive et stykke papir, hvor der står, at kommunen til enhver tid kan foretage kontrol af deres elektroniske spor, hvis der er begrundet mistanke om uberettiget brug af data.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det sker til trods for, at et enigt Folketing netop har vedtaget en lov, der forklarer, at en sådan opgave skal ligge hos politiet. Tre radikale byrådsmedlemmer har afvist at skrive under på brevet.

- Vi skal ikke have et samfund, hvor en borgmester eller en forvaltning, mere eller mindre ud af det blå, kan begynde at lege politi og indlede en efterforskning af politikere, siger de Radikales byrådsmedlem Kristian Hegaard, der glæder sig over, at den ansvarlige minister i et klart svar om emnet erklærer det samme.

Ekspert: På kant med loven

Ekspert i forvaltningsret, Sten Bønsing, Aalborg Universitet er - efter at have læst de centrale papirer - helt på linje med kritikken fra den radikale byrådsgruppe.

- Det er svært at læse anderledes, end at Fredensborg Kommune med netop den formulering kommer på kant med loven. I debatten om emnet sidste år var spørgsmålet, om byrådspolitikere var sidestillet med ansatte og dermed underlagt persondataloven. I persondataloven accepteres en vis form for overvågning af de ansattes mailkorrespondance, siger Sten Bønsing til Frederiksborg Amts Avis og fortsætter:

- Siden har Folketinget lavet en ny lov, der undtager politikerne fra persondataloven, fordi politikere ikke er ansatte, men folkevalgte. Det fremgår meget tydeligt i forarbejderne til loven, hvad meningen er, og derfor har jeg meget svært ved at se, at Fredensborg Kommune vil kunne lave en sådan undtagelse, vurderer Sten Bønsing overfor Frederiksborg Amts Avis.

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil nu, med afsæt i sagen i Fredensborg Kommune, indskærpe over for alle landets kommuner, hvad Folketinget mener om emnet.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Fredensborg Kommune eller borgmester Thomas Lykke Pedersen (S).

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

OBS - betalingsbillede!

Overraskende tal: Fraflyttende børnefamilier dæmper Københavns vækst

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere