Parti boykottede valgplakats-strips: Alternativet er grønnere

Mens det flyder med tusindvis af strips efter kommunalvalget i blandt andet København, er der knap så meget miljøsvineri i Fredensborg.

Kommunalvalget er slut, og nu forsvinder de velkendte valgplakater efterhånden fra lygtepæle, hegn og træer overalt i regionen.

Men det er ikke alt, der forsvinder. Tirsdag fortalte TV 2 Lorry, hvordan politikerne og deres hjælpere ikke fjerner de remedier, som plakaterne er ophængt med. Mange steder efterlades de strips, som har fastholdt plakaten nemlig.

- Det sender et signal fra politikerne om, at det er ligemeget, om man forurener med plastik, siger Henrik Beha Pedersen, der er miljøbiolog og direktør i Plastic Change.

Sammen med flere kollegaer har han samlet flere hundrede strips de seneste dage, for at undgå det miljøsvineri, politikerne udsætter danskerne for. 

Socialdemokrater i Fredensborg bruger snor

Men hvis Henrik Beha Pedersen og hans kollegaer havde gået og opsamlet strips i Fredensborg Kommune, havde de højst sandsynligt ikke fået fyldt poserne.

Her har Socialdemokratiet siden 2001 brugt sisalsnor til at hænge plakaterne op med. Sisalsnor er lavet af et plantefiber, og sviner derfor ikke i naturen.

Ifølge byrådsmedlem Carsten Nielsen, Socialdemokratiet, er der flere fordele ved brugen af sisalsnor.

- Det har jeg altid holdt fast i, at vi skal bruge til at hænge valgplakater op med. Lige siden jeg blev valgt ind første gang i 2001, siger Carsten Nielsen, hvorefter han opridser fordelene ved snoren:

- For det første er det billigere. For det andet er nemmere - især når det skal ned igen. Og for det tredje er det selvfølgelig noget svineri, at der ligger og flyder plastikstrips alle videre vegne.

Det er dog kun i Fredensborgs socialdemokratiske vælgerkreds, at man bruger snor, på trods af, at Carsten Nielsen har forsøgt at råbe byrådet op.

- Vi er faktisk de eneste, der gør det her. I vores vælgerforening heroppe bruger vi altid snor, ligemeget hvilket valg, det er. 

Otte kilometer sisalsnor - men stor besparelse

Ved dette valg havde byrådspolitikeren købt hele otte kilometer snor til ophængning af valgplakater i kommunen. Men de mange kilometer sisalsnor er allerede væk igen, forsikrer han.

- Og det er taget ned igen og lagt i småt brandbart. Jeg har endda selv forsøgt at fyre med det i brændeovnen, og det gik rigtig godt, griner han.

Han opfordrer nu mange flere partier til at tænke sig om, når der skal sættes valgplakater op. For der er både penge at spare og miljøet at tage hensyn til, hvis plastik-strips bliver droppet. 

Langt de fleste valgplakater bliver nu om dage hængt op med plastikstrips, som de her. Det er hurtigt og smart - bare ikke efter valget. For selv om mange plakater er pillet ned, så hænger strips'ne tilbage i lygtepæle og træer i tusindvis. Og det skaber vrede hos borgerne, der kalder deres politikere for bysvin.

- Jeg mener, at man giver næsten en krone for en strips, og dem bruger man mellem to og fire af per plakat. Jeg har gjort op, hvad vi har brugt. Vi er nede på, at ophængning af en plakat koster cirka 75 øre, siger Carsten Nielsen, der endda har lavet en maskine, som kan klippe snoren i passende længder på 135 centimeter.

- Det miljømæssige aspekt er voldsomt. Det er jo fuldstændig vanvittigt med alt det plastic. Med snor ryger det bare i småt brændbart. Jeg synes, at man burde tænke over, hvad man hænger op, når det nu er over det hele.

Carsten Nielsen blev genvalgt til byrådet i Fredensborg Kommune ved kommunalvalget. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik