Ny beslutning: Ingen store lastbiler gennem Fredensborg

Politikerne vil ændre det trafikforlig fra 2014, som tillader modulvogntog, lastbiler på op mod 25 meter, at køre på udvalgte danske statsveje.

På Christiansborg var der blandt politikerne i dag enighed om, at ændre en to år gammel aftale.

I en bred politisk forligskreds fra 2014 besluttede man at udvide vejnettet for de store lastbiler til at omfatte alle statslige veje.

De såkaldte modulvogntog, der er store lastbiler på op mod 25 meter og 60 tons tunge i alt, måtte dermed køre ind gennem Fredensborg by, til stor bekymring for borgerne.

- Når der ikke er noget lokalt ønske, så synes jeg da vi skal tænke os meget grundigt om, før vi pådutter kommunen det her, siger Rasmus Prehn, der er transportordfører i Socialdemokratiet.

I aftalen var det på hovedvejen A6 i Nordsjælland, som går lige gennem Fredensborg, at de store lastbiler måtte køre, men det skal der nu laves om på. Hvis et modulvogntog på op mod 25 meter og 60 ton skal kunne køre igennem Fredensborg, skal rundkørslen ved Jernbanegade udvides og helleanlægget længere mod øst ombygges. 

- Men når der er tale om en gammel bydel som Fredensborg, og kommunen ikke ønsker det, så synes jeg, vi skal tænke os grundigt om, siger Rasmus Prehn og uddyber:

- Det ville være tude tosset at begynde og bruge penge og tid og ressourcer på at gennemføre noget, som der ikke er et lokalt behov for eller interesse for. Der skal vi være ydmyge på Christiansborg, overfor hvad det er, de lokale siger. Og så prøve at indfri deres ønsker.

Og ønsket fra Fredensborg har også opbakning fra Dansk Folkeparti.

- Vi vil gerne være med til at gøre det bedste vi kan. Og så tage det op i forligskredsen. Og jeg er helt sikker på, at vi finder en god løsning, siger MF hos Dansk Folkeparti, Jan-Erik Messmann, og tilføjer:

- Hvis vi kan finde ud af det sammen, så synes jeg, at det er en god løsning at gøre. Fordi det er generende med sådan nogle kæmpe vogntog.

På Christiansborg er flere partier nu klar til at bakke op om om forligsændringen, der pludselig var forfejlet - allerede i 2014.

- Vi synes det er helt vanvittigt, at 25 meter store lastbiler skal køre gennem Fredensborg by, og det er jo i virkeligheden en fejl fra den lovgivning man lavede tilbage i 2014, og det skal vi bare have rettet op på, siger Mette Abildgaard fra Det Konservative Folkeparti.

Og det letter Fredensborgs borgmester, der i dag er en taknemmelig mand.

- Det er jeg rigtig glad for, og jeg siger tak til de transportordførere, som har bakket Fredensborg op i den her sag. Nu mangler vi så bare, at ministeren også synes, at det er en dårlig idé, at der skal køre vognmodultog ned gennem Fredensborg, siger borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (S).

Transportminister Hans Christian Schmidt ønskede i dag ikke at udtale sig til TV 2 Lorry, men regeringens transportordfører er åben fir at se på ændringer.

- Når der kommer en henvendelse, så kigger vi på sagen igen, men hvad der kommer ud af det, det kan jeg ikke stå her og sige noget om. Der er mange hensyn i sådan en sag her. Bl.a. hensyn til sammenhængende transportkorridorer i Nordsjælland og hensyn til at vi får færre lastbiler, end det nuværende antal, siger Kristian Pihl Lorentzen til TV 2 Lorry.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

Fredensborg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere