Mørke pletter truer Asger Jorn-værker - men det er ikke skimmelsvamp

Mørke fugtpletter truer Asger Jorn-rummet på Louisiana. Arkitektur udfordrer nutidens krav til klimastyring, så nu tager museet andre midler i brug.

Kunstmuseet Luisiana står som en arkitektonisk perle i Nordsjælland. Men nu volder bygningens arkitektur problemer.

Asger Jorn-rummet trues nemlig af sorte pletter fra fugt, der i værste tilfælde kan sætte sig på de kostbare malerier.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Pletterne skyldes, at dele af Louisianas ældste fløj blev bygget med udluftningsmuligheder, der svarer til nutidens krav til klimastyring. Derfor har enkelte rum problemer med at få afledt fugt. 

- Da vi i begyndelsen af 00'erne renoverede hele museet, lavede vi moderne klimastyring, men vi kunne ikke gøre det i dele af Nordfløjen. Det ville ødelægge museets arkitektur, siger drifts- og sikkerhedschef på kunstmuseet, Poul Hasbeck, til Frederiksborg Amts Avis.

Derfor er museet nødt til at tænke i andre løsninger ved Asger Jorn-rummet.

En luftfugtighedsalarm er blevet installeret, og når den registrerer forhøjest fugtighed i lokalet, placerer museet en affugter i hjørnet, og en befugter, hvis fugtigheden er for lav . 

På det seneste har gæster dog fået øje på sorte pletter på væggene i rummet, og det har ført til bekymring for, om Asger Jorns malerier er i fare for at blive ramt af skimmelsvamp.

Drifts- og sikkerhedschefen maner dog til ro, og fortæller, at museet er opmærksomme på problemet.

- De mørke pletter, som man har kunnet se, er ikke skimmelsvamp. Det kan slet ikke nå at udvikle sig på museet. Det er fugt fra befugteren, og rengøringen vil nu sørge for, at det bliver rengjort en gang om ugen, siger Poul Hasbeck.

Louisiana med den ældre og nyere bygning. Det er i den ældre del af museet, det har været umuligt at bygge moderne klimastyring.
Louisiana med den ældre og nyere bygning. Det er i den ældre del af museet, det har været umuligt at bygge moderne klimastyring.
Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix